Active Beauty
Dermatološkinja odgovara na pitanja o mineralnim kremama za sunčanje

zaštita od sunca

Dermatološkinja odgovara na pitanja o mineralnim kremama za sunčanje

Zaštita od sunca štiti kožu od oštećenja i prevremenog starenja. Prirodna alternativa uobičajenim proizvodima za zaštitu od sunca su kvalitetom potvrđeni mineralni proizvodi za zaštitu od sunca. Zasnivaju se na fizikalnim filterima i posebno su prikladni za osetljivu i nežnu bebinu kožu. Pitali smo dermatološkinju šta sve može mineralna zaštita od sunca i na šta bi trebalo da obratimo pažnju.

Šta je mineralna krema za sunčanje?

Prirodna je alternativa uobičajenoj kremi za sunčanje s hemijskim UV-filterima. Mineralna krema za sunčanje štiti kožu bez hemijske reakcije na površini kože. Umesto na hemijskim, zasniva se na fizikalnim UV-filterima koji ne prodiru dublje u kožu. Sitne, male mineralne čestice mogu da se nakupljaju u rožnatom sloju kože, ali odande ne dospevaju u organizam. Tako ne mogu da utiču na promene u metabolizmu, hormonskoj slici ili u ćelijma, pri čemu se uvek ponovo raspravlja o toj kontroverznoj temi.

Kako funkcioniše mineralna zaštita od sunca?

Fizikalni UV-filteri u mineralnim kremama za sunčanje sitne su čestice na bazi cinkovog oksida i titanovog dioksida. Posle nanošenja kreme, koža ih ne upija nego ostaju na površini. Tako se stvara prirodna barijera između kože i sunčevih zraka. „Zaštita od sunca deluje tako što čestice reflektuju, raspršuju, a malim delom apsorbuju zrake sunca“, pojašnjava dermatološkinja.

Koje prednosti ima mineralna krema za sunčanje?

  • prirodna zaštita od sunca bez hemijskih filtera
  • ne sadrži parabene, silikone, konzervanse, mirise i slično
  • ima negujuće delovanje zahvaljujući biljnim uljima i ekstraktima
  • brojni su proizvodi veganski i ne sadrže mikroplastiku
  • deluje odmah posle nanošenja.

Kome su namenjene mineralne kreme za sunčanje?

Mineralne kreme za sunčanje prikladne su za sve koji ne bi da koriste kreme za sunčanje s hemijskim UV-filterom. Alternativna zaštita od sunca donosi prednosti prvenstveno bebama, maloj deci i trudnicama, i generalno osobama koje imaju osetljivu kožu, alergije ili neurodermatitis. Dermatološkinja smatra da se mineralna krema za sunčanje može nanositi i ako imate kožno oboljenje rozaceu, sve dok se na koži ne formiraju pustule.

Zašto su mineralne kreme za sunčanje posebno prikladne za bebe i malu decu?

Načelno, deca do dve godine ne bi se smela da se izlažu direktnoj sunčevoj svetlosti. Bebe bi barem do prve godine života trebalo da nose odeću s UV-zaštitom i da se čuvaju od direktne izloženosti sunčevim zracima, savetuje stručnjakinja. Svakako da leti treba biti napolju s mališanima, ali onda je važno da i bebe i mala deca do školskog uzrasta koriste mineralne kreme za sunčanje. „Razlog je prvenstveno to što čestice ne dospevaju u organizam i ne mogu da izazovu alergijske reakcije“, smatra dr Katharina Medek. Primena zaštite od sunca na bebama i maloj deci praktična je i zato što mineralne kreme za sunčanje počinju da deluju odmah posle nanošenja i prema tome odmah štite kožu, još dok ih nanosite.

Za koga mineralne kreme za sunčanje nisu prikladne?

Mineralne kreme za sunčanje ne preporučuju se osobama koje boluju od rozacee, posle prvog stadijuma bolesti, kada se stvaraju pustule, kao i osobama koje imaju akne. Treba biti na oprezu i kod bubuljica ili mitesera. „Posebno bi stanje kože sklone nečistoćama moglo da se pogorša jer se žlezde koje su već zapušene ostacima rožnatih slojeva kože i sebumom dodatno zatvaraju“, objašnjava dermatološkinja.

Štiti li mineralna krema za sunčanje kožu podjednako dobro kao i hemijska?

Svaka krema za sunčanje štiti kožu od oštećenja i sprečava prekomerno starenje kože. Uz mineralni UV-filter teško je moguće dostići visok zaštitni faktor. Mineralne kreme za sunčanje imaju zaštitni faktor do 30, za UV-A i UV-B (ultraljubičasto) zračenje. Po pravilu se mineralni UV-filteri kombinuju s hemijskom UV-zaštitom kako bi se podigao zaštitni faktor.

Stvaraju li mineralne kreme za sunčanje beli sloj na koži?

Mineralne kreme za sunčanje teže je razmazati nego uobičajene kreme za sunčanje. Pri nanošenju čestice kreme ostaju na koži i daju joj beličastu boju. Međutim, u modernim mineralnim kremama za sunčanje taj beli efekat samo je malo oslabljen. Beli sloj ima i jednu prednost: tačno se vidi gde je krema već naneta, a gde još nije.

Sadrže li mineralne kreme za sunčanje nanočestice?

Neke mineralne kreme za sunčanje sadrže nanočestice, mikroskopske male čestice, kako bi se kreme lakše nanosile i kako bi se smanjio efekat belog sloja. Proizvode s nanočesticama prepoznaćete po obaveznim oznakama s rečju „nano“ na popisu sastojaka. Predstavljaju li, i u kojoj meri, nanočestice zdravstveni i ekološki rizik, kontroverzno je pitanje koje nije konačno razjašnjeno. U svakom slučaju, deci s nadraženom ili oštećenom kožom, kao i bebama i maloj deci, dermatološkinja preporučuje korišćenje krema za sunčanje bez nanočestica.

Šta je bolje, hemijske ili mineralne kreme za sunčanje?

Na ovo pitanje ne može se paušalno odgovoriti. „Svaka koža je drugačija i faktori poput starenja igraju važnu ulogu“, ističe dermatološkinja. Odraslim osobama preporučuje kombinaciju krema za sunčanje s mineralnim i hemijskim UV-filterima. Danas postoje dobro istraženi, podnošljivi, hemijski filteri koji mogu da se nanose bez razmišljanja. Diskutabilno je od kog uzrasta bi deca mogla da koriste kremu s hemijskim UV-filterima. Individualna preporuka dermatološkinje: maloj deci od prve godine života preporučuje se da koriste mineralnu kremu za sunčanje bez nanočestica. Kod nešto starije dece korisnije je koristiti kombinovanu zaštitu kako biste iskoristili prednosti obe varijante.

Kako pravilno nanositi mineralnu kremu?

Nedvosmislena prednost mineralnih krema za sunčanje krije se u njihovoj neposrednoj zaštiti već prilikom nanošenja. U poređenju s hemijskim kremama za sunčanje ne mora se čekati određeno vreme da počne delovati. „Posle plivanja ili znojenja mineralna krema za sunčanje obavezno se mora ponovno naneti, prosečno, svaka dva do tri sata“, savetuje dermatološkinja. Kremu obilno nanesite na kožu. Odrasloj osobi u proseku je potrebno oko šest kašika kreme.

Zašto bi trebalo ispirati mineralne kreme za sunčanje?

Sredstva za sunčanje nisu proizvodi za negu. Pored sunca, i oni oštećuju kožu i isušuju je. Stoga je važno isprati ih uveče. To posebno važi za dečju kožu: „Ako kremu redovno stavljate na nežnu dečju kožu, to može da je nadraži i isuši. „Krema za sunčanje takođe obezbeđuje da se i najsitnije čestice prljavštine zalepe za dečju kožu, što može da dovede do pojačanog stvaranja bubuljica”, objašnjava dr Katarina Medek.

Koliko dugo može da traje mineralna krema za sunčanje?

Na pakovanju kreme za sunčanje istaknuta je mala, otvorena posuda na kojoj je proizvođač naveo koliko dugo krema za sunčanje može da traje kad je već otvorena, a uglavnom može dvanaest meseci.