Active Beauty
Farbanje kose u trudnoći: da li je opasno?
Tekst: Dr. Gudrun Lorenz-Eberhardt

Sveže ofarbane

Farbanje kose u trudnoći: da li je opasno?

Trudnice treba da se osećaju što je moguće prijatnije u svom telu tokom tog uzbudljivog i izazovnog perioda. Za mnoge od njih, blistava boja kose i sveže ofarban koren deo su dobrog telesnog osećaja. Međutim, pošto je farbanje kose hemijski proces, postoji nekoliko aspekata koji bi tokom trudnoće trebalo da se uzmu u obzir.

Ginekološkinja dr Gudrun Lorenc-Eberhart (Gudrun Lorenz-Eberhardt) odgovorila nam je na pitanja koja sebi postavljaju mnoge žene u vezi s farbanjem kose u trudnoći. Ona je specijalistkinja ginekologije i akušerstva u Gracu (Graz) i Hajligenkrojcu (Heiligenkreuz) u Larnictalu (Larnitztal).

Mnoge trudnice se plaše da ne naškode svojoj bebi farbanjem kose u trudnoći. Da li je ovo mit ili farbanje kose može zaista da bude rizično?

Briga zbog bebe koja raste u materici sasvim je razumljiva. Nijedna buduća majka ne želi da naškodi svom detetu. Farbanje kose je hemijski proces i sredstva koja se pritom koriste treba da budu detaljno ispitana. Na osnovu eksperimenata sprovedenih na životinjama, nema naučno utemeljenih primedaba u pogledu sredstava za farbanje kose koja su uobičajena u EU.

Na šta bi trebalo da se obrati pažnja prilikom farbanja kose u trudnoći?

Trebalo bi da se razmisli o tome da li bi, u jednom takvom prirodnom stanju kao što je trudnoća, i kosa trebalo da bude u svom prirodnom stanju. Ukoliko trudnice žele da farbaju kosu, imajući u vidu razloge apsolutne bezbednosti, to bi trebalo obaviti tek posle 16. nedelje trudnoće.

Da li postoje određene hemikalije koje bi mogle da se nađu u farbama za kosu, a koje bi trudnice svakako trebalo da izbegavaju?

Da, postoje hemikalije kao što su amonijak, fenildiamin, toluendiamin, aminofenol, koje bi trebalo izbegavati, ali ne samo u trudnoći.

Da li postoji razlika između farbanja i izbeljivanja (posvetljivanja) kose?

Prilikom izbeljivanja (posvetljivanja) koristi se veći procenat vodonik-peroksida (do 12 odsto), pa stoga smatram, mada bez egzaktnih naučnih dokaza, da prednost treba dati farbanju.

Da li je za trudnice toniranje podnošljivije od farbanja?

Da, jer je za postupak toniranja potrebno manje vodonik-peroksida, pošto toner ne mora da prodre u kosu, već se samo pričvršćuje za strukturu kose.

Da li svakako treba otići kod frizera zbog farbanja kose u trudnoći ili to može da se samostalno, bez rizika, obavi kod kuće?

Farbe za kosu koje se kupuju u supermarketima sadrže u pakovanju propratno obaveštenje, kojim se proizvođači odriču od svake odgovornosti. Ukoliko je farba kupljena kod frizera prilikom posete frizerskom salonu, vlasnica/vlasnik salona preuzima odgovornost za eventualnu štetu. Tokom trudnoće svakako je preporučljivo da odete kod profesionalca ako želite da farbate kosu. Farbe koje se koriste u frizerskim salonima moraju da budu usklađene s Zakonom o kozmetici.

Postoje li neki trikovi za farbanje kose u trudnoći?

Prilikom farbanja kose u trudnoći trebalo bi da se primenjuje metoda „leđa na leđa (back to back)“. To znači da se svaki tanki pramen kose umotava u papir i farba, tako da farba za kosu ne može da dođe u kontakt s kožom glave. Ova metoda se preporučuje iz bezbednosnih razloga. Time takođe mogu da se spreče alergijske reakcije.

Postoji li još nešto što biste želeli da kažete ženama o farbanju kose u trudnoći?

Trudnicama savetujem, ako žele da farbaju kosu, da priušte sebi posetu frizerskom salonu i da po mogućstvu, zatraže farbe za kosu koje spadaju u prirodnu kozmetiku.