Active Beauty
Ovako se bebe povijaju bezbedno za njihove kukove
Tekst: Eva Pohn

Dobro povijena beba

Ovako se bebe povijaju bezbedno za njihove kukove

Oko 5.000 pelena prode kroz ruke mama i tata pre nego što njihovo dete „osvoji svet“ oslobodeno pelena. Posle hiljada i hiljada ponavljanja, svaki pokret roditeljskih ruku bude precizan – ali svaki pocetak je težak. Babici Tanji Krucler (Tanja Krutzler) poznata je pocetna nesigurnost mladih roditelja i ona se zalaže za povijanje beba tako da ono bude u potpunosti bezbedno za njihove kukove. U nastavku vam objašnjavamo kako da uz samo malo vežbe ovladate ovom nežnom metodom menjanja pelena.
Babica Tanja Krucler je važna podrška mnogim mladim roditeljima. Ona zna koliko je bitno da oni nauce pravilno povijanje beba i, pre svega, da to odgovara kukovima. „Zglobovi beba nisu u potpunosti razvijeni prilikom rodenja. Ako podignete bebinu guzu dok je povijate, automatski povlacite i njene nožice, što može da dovede do velikog opterec´enja kukova i kicme. A to želimo da izbegnemo.“

Povijanje beba bezbedno po kukove

Povijanje bebe koje je znatno bezbednije po njene kukove od klasicne metode podizanja deteta obavlja se na sledeci nacin: „Provucite ruku ispod jedne od bebinih nožica, tako da vam ona leži na ruci a drugu nožicu držite cvrsto za butinu. Na taj nacin beba dospeva u blago bocni položaj a guzu možete nežno da podignete“, objašnjava ekspertkinja. Alternativno, možete da stavite dete na bok. Poduprite dete pravilno, stavite pelenu ispod i ponovo okrenite bebu.

Mnogi mladi roditelji primenjuju samo metodu podizanja bebe i skepticni su prema varijanti pogodnoj za kukove. „Ponekad roditelji imaju osecaj da pri povijanju ne mogu dobro da vide da li su valjano ocistili bebu. Potrebno je vreme da se naviknu“, kaže Kruclerova. U nacelu, babica svim roditeljima preporucuje varijantu bezbednu po kukove sve vreme tokom menjanja pelena, ali i kaže: „Cim dete pocne da puzi ili hoda, ionako morate da postanete kreativni kada menjate pelene.“

Razlika u povijanju pelena kod devojcica i decaka

Greši onaj ko misli da je svejedno da li povijate devojcicu ili decaka. „Najvažniji savet pri povijanju devojcica glasi: uvek cistite od napred ka nazad.“ Kao i kod odraslih žena, crevne bakterije i inace mogu da dospeju u vaginu i izazovu upalu. Pošto se izmedu spoljnih (velikih) i unutrašnjih (malih) usmina cesto nalaze naslage, ovo podrucje treba pažljivo da se ocisti vlažnom krpom, a ne pamucnim štapic´em. Kada povijate decake (a i neke devojcice), morate da budete spremni na „neželjeno tuširanje“, tj. mokrenje deteta: pri skidanju tople pelene, hladan vazduh dolazi u kontakt s penisom, što podstice nagon za mokrenjem. Za roditelje decaka važi i sledec´e: „Ne cistite ispod kožice glavica osim ako imate osec´aj da bebu nešto boli. Pošto je kožica obicno i dalje cvrsto vezana za glavic´, njeno povlacenje unazad može da dovede do mikro-povreda“, objašnjava babica.