Active Beauty
Pet saveta za održivi kreativni rad s decom u jesen
Tekst: Caroline Essl, Eva Pohn

Bez zadataka

Pet saveta za održivi kreativni rad s decom u jesen

Roditelji su skloni tome da u kreativnom radu zadaju deci konkretne zadatke. Ne mora da bude tako: deca pršte od kreativnosti i vole kada mogu slobodno da je izraze. Naš predlog: dobro se obucite i idite u najbližu šumu. Tamo se nalazi obilje koje može savršeno da se iskoristi za kreativni rad. Stavite sve u kutiju za kreativni materijal i posmatrajte mališane kako izražavaju svoje ideje.

Kreativni rad s decom trenira čula, finu motoriku i kreativnost. Kreativnost se naročito podstiče kada jednostavno pustite svoju decu da slobodno prave kreativne predmete. Prethodno nabavite održivi i prirodni kreativni materijal. Zato izađite u prirodu s njima i pretražite polja, livade i šume kako biste pronašli potencijalno kreativni materijal. Videćete da ćete vi i vaši mali umetnici brzo da pronađete to što tražite. Osim toga, mnogo je zabavnije da upotrebite nešto što već postoji i uz veliku dozu mašte i kreativnosti probudite u njemu novi život nego da kupite kreativni materijal u prodavnici.

Održivi i kreativni rad s decom: pet saveta

Da li znate da u kreativnom radu s decom, pored zadataka, treba da budete štedljivi i s pohvalom? Otkrivamo vam kako da u kreativnom i održivom radu s decom u jesen uradite sve kako treba:

Savet broj 1: Dozvolite deci da (sama) prave kreativne predmete

Iako vaša sećanja iz detinjstva možda govore drugačije: za kreativan rad deci nisu uvek potrebna precizna uputstva od mame i tate koji sede pored njih. Slobodno ostavite na polici kreativne knjige s uputstvima korak po korak i dozvolite mališanima da sami isprobavaju stvari. Na taj način se takođe podstiče kreativnost i samostalnost. Ko kaže da žaba mora da bude zelena ili da kuća ne može da ima krila? Uživajte u zadivljujućim rezultatima!

Savet broj 2: Pripremite kutiju za kreativni materijal

Sakupite sa svojom decom materijal iz prirode unapred – bilo da su to grane i grančice, lišće, kestenje, žirovi ili kamenje. Sve to stavite u kutiju za kreativni materijal! Naravno, ne treba da izostavite ni osnovni materijal kao što su papir, olovke, lepak i makaze. Veoma su popularni i predmeti kao što su kartoni za jaja, čaše od jogurta, rolne od toalet-papira ili dugmad. Često najbanalnije stvari najviše fasciniraju decu.

Savet broj 3: Može da bude malo i neplanski

Oprostite se od stroge rutine „napravi-počisti nered-igraj se“. Zašto se deca u međuvremenu ne bi igrala onim što su napravila? Tada mogu da se jave i nove ideje za dodatno „poboljšanje“ dela. Zato ne sklanjajte materijal za kreativni rad odmah, neka ostane na dohvat ruke.

Savet broj 4: Podsticaji – da, očekivanja – ne

Ako vaše dete želi po svaku cenu da napravi lisicu i upitno vas pogleda, svakako treba da mu date nekoliko saveta. Svom detetu možete da pokažete sliku lisice napravljene od papirnog tanjira ili da mu u grubim crtama objasnite šta treba da radi – ni za roditelje ne postoje kruta pravila. Važno je samo da nemate prevelika očekivanja što se tiče rezultata. Ako se lisica ipak pretvori u zeca ili nešto nedefinisano, kreativno, i to je u redu.

Savet broj 5: Verujte deci

Jasno je da oštrim makazama, superlepku ili permanentnom markeru nije mesto u dečjim rukama. Specijalne dečje makaze, lepak u olovci ili bojice ipak treba da budu na raspolaganju malim kreativcima. Jer šta bi bila kreativna sloboda bez korisnog „alata“? I ne brinite, treba da imate poverenja u svoju decu. Male nezgode mogu da se dogode i prilikom igranja u bašti kao i u kreativnom radu – to je jednostavno sastavni deo otkrivanja sveta.