Active Beauty
Trudnoća u 40-im.

Kasna trudnoća

Trudnoća u 40-im.

Dok mlade majke imaju manje razloga za brigu, kasnu trudnoću često prate mnoga pitanja jer nisu svi svesni rizika i mogućnosti. Trudnoća u 40-im? Naša ginekološkinja donosi nekoliko saveta.

Duže i bolje obrazovanje, želja da se nešto još doživi, finansijska sigurnost, izgradnja karijere, potraga za odgovarajućim partnerom... ceo je niz činilaca koji utiču na to da žene sve kasnije postaju majke i zatrudne u 40-im. U 2022. godini, prema austrijskim statističkim podacima, pri rođenju svakog 20. živorođenog deteta majka je imala 40 ili više godina. Ginekološkinja dr Eva Lunzer-Mühl u intervjuu je odgovorila na sva naša pitanja o kasnoj trudnoći.

1. Dr Lunzer-Mühl, kolika je verovatnoća za trudnoću u 40-im godinama?

Plodnost kontinuirano opada s godinama. Od 40. godine života šanse za trudnoću su od 5 do 10 posto po ciklusu. Razlog za to je smanjenje rezervi jajnika, odnosno ukupnog broja jajnih ćelija. Broj jajašaca već je fiksiran prilikom rođenja i ne može kasnije da se povećava. Koliko brzo se rezerve jajnih ćelija potroše razlikuje se od žene do žene. Kvalitet jajnih ćelija takođe opada s godinama, povećavajući rizik od pobačaja ili genetskih promena.

2. Treba li vremena da se zatrudni s 40 godina?

Od 35. godine nadalje plodnost počinje kontinuirano da opada, a kriva na kraju pokazuje strmi pravac prema dole. Zbog smanjenja rezerve jajnih ćelija i početka hormonskih promena, ovulatorni ciklusi, odnosno ciklusi s ovulacijom, često izostaju. Kvalitet jajne ćelije takođe je presudan za to hoće li uopšte doći do oplodnje jajne ćelije. Drugi faktor je da se genetske promene u pojedinim jajnim ćelijama s godinama povećavaju. U ovom slučaju oplođena jajna ćelija često se ne razvija dalje i trudnoća se završava u ranim fazama.

3. Koje zdravstvene rizike donosi kasna trudnoća?

U Austriji se trudnoća smatra rizičnom od 35. godine naviše – pod uslovom da se radi o prvoj trudnoći. Zdravlje žene takođe određuje postoji li povećan rizik ili ne. Što je žena starija, to se češće javljaju komplikacije poput gestoze, preeklampsije (trovanja u trudnoći), kardiovaskularnih bolesti, gestacijskog dijabetesa, genetskih bolesti bebe (kao što je trizomija 21) ili čak spontanih pobačaja i mrtvorođenčadi. Ovde su svakako potrebni pomniji pregledi i intenzivnija nega. Žene koje žele da zatrudne veštačkom oplodnjom takođe su u većem riziku. Prethodno hormonsko lečenje može da dovede do komplikacija kao što je hiperstimulacija jajnika ili stvaranje krvnih ugrušaka s trombozom kao posledicom. Međutim, ako je žena dobrog zdravlja, uhranjena je i u dobroj je formi, trudnoća načelno ne predstavlja povećani rizik, čak ni u starosnoj dobi od 40 godina.

4. Šta može da bude podsticajno kada želite da postanete majka s 40 godina?

Zdrav način života uz dovoljno kretanja i uravnoteženu ishranu najbolji je osnovni uslov. Dovoljno sna, izbegavanje stresa, alkohola i nikotina pozitivno utiču na zdravlje. Unos dodataka ishrani, kao što su omega-3 masne kiseline, može da poboljša kvalitet jajnih ćelija.

Ako uprkos redovnim polnim odnosima ne dođe do spontane trudnoće u okviru šest meseci, potrebno je da razgovarate s ginekologom. Analiza hormona može brzo da razjasni hormonsku situaciju. Ako je potrebno, ovde takođe može da se pruži suportivna intervencija. Konsultacije u klinici za neplodnost mogu da pomognu kod ispitivanja svih mogućnosti.

5. Jesu li, statistički gledano, brojne žene trudne u 40-im godinama?

Za zdrav par mlađi od 35 godina koji redovno ima nezaštićene polne odnose izgledi da žena ostane trudna po ciklusu otprilike su 20 posto. U većini slučajeva trudnoća se javlja unutar godinu dana. Međutim, verovatnoća za trudnoću opada s godinama i obično iznosi samo 5 do 10 posto po ciklusu za 40-godišnjakinju. Sve više žena odlaže svoju želju za rađanjem dece zbog posla i karijere, tako da se posednjih godina starosna dob majke u prvoj trudnoći kontinuirano povećava.