Active Beauty
Zdravi mlečni zubi: tri saveta stomatologa

Protiv karijesa

Zdravi mlečni zubi: tri saveta stomatologa

Oni su neobična tvorevina prirode: mlečni zubi. Deca ih gube nakon nekoliko godina – ali kao čuvari mesta za stalne zube oni igraju važnu ulogu. Zato je važno da se zubi dobro peru i neguju. Izazov: Oni su mnogo podložniji karijesu i drugim bolestima zuba jer je kod mlečnih zuba gleđ tanja i postavljeni su mnogo bliže jedan drugom. Na šta roditelji treba da obrate pažnju prilikom nege zuba objašnjava stomatolog dr Štefan Fikl.

Savet 1: Prava pasta za mlečne zube – predupredite pojavu karijesa pomoću fluora

Još kruži glasina da je fluor u pasti za zube štetan po zdravlje. Mnogi roditelji se zato pitaju: nije li pasta za zube bez fluora bezbednija za mlečne zube? Briga je neosnovana, kaže dr Štefan Fikl, stomatolog i profesor na Univerzitetu Julius-Maksimilijans (Julius Maximilians) u Vircburgu i autor knjige „Auf den Zahn gefühlt“ (Kiepenheuer & Witsch): „Fluorid je jedna od najproučavanijih supstanci na svetu. U nekim zemljama se fluor čak dodaje u vodu za piće.“ Izuzetno je efikasan u inhibiciji razvoja karijesa. Da biste sebi naškodili fluorom, morali biste da ga unosite u prilično velikim količinama – to naglašava i Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) na svom veb-sajtu. Na primer, odrasla osoba morala bi da pojede dve do tri tube paste za zube. Kao i svuda, isto važi i za fluor: doza čini otrov.

Čak i ako deca još nisu savladala tehniku ispljuvavanja paste prilikom pranja zuba, to nije toliko važno. „Pretpostavka je da se oko 20 do 40 posto paste za zube, posebno one za decu, proguta. To nije opasno ako se dodatno ne uzimaju tablete fluora“, objašnjava stručnjak.

Međutim, fluor u tabletama nije neophodan. Ranije je to bila uobičajena praksa, čak i pre izbijanja prvih mlečnih zuba. Misao koja stoji iza toga: Na ovaj način se, iz predostrožnosti, zubna gleđ jača još dok se zub formira u vilici. „Danas znamo da je lokalni efekat, na primer, od paste za zube s fluorom prilikom pranja zuba, mnogo važniji“, kaže dr Fikl. Zbog toga on preporučuje korišćenje dečje paste za zube koja sadrži fluor.

Fluorid je stvar izbora, posebno kod mlečnih zuba. Karijes zuba je poremećaj kalcifikacije koji se uglavnom javlja kod stalnih zuba. Ali može da se pojavi i ranije. „Kod mlečnih zuba obično su zahvaćeni zadnji kutnjaci. Ponekad izgleda kao da se malo čokolade ili ostataka hrane zalepilo za zub. Zub je takođe često veoma osetljiv tokom pranja“, objašnjava dr Fikl. Njegov savet glasi: dobro perite zube dva puta dnevno pastom koja sadrži fluor (1000 ppm). Pored toga, roditelji mogu da razgovaraju sa stomatologom o tome da li tretman visokim dozama fluoridnog laka ima smisla.

Savet 2: Perite mlečne zube temeljno i s dovoljno jakim pritiskom

Savršena tehnika pranja mlečnih zuba – kako to uopšte funkcioniše? Srećom, roditelji ne moraju da brinu o ovome. „Važno je samo da ne zaboravite nijednu površinu zuba“, kaže stručnjak. Mlečne zube treba prati dva puta dnevno.

Ono što lekar često primećuje u svojoj stomatološkoj ordinaciji: Dok odrasli peru svoje zube s previše žestine, pristup dečjim zubima je obično previše uzdržan: „Plašimo se da ne povredimo naše mališane i samo ih gladimo četkicom po zubima.“ Njegov savet roditeljima je da mlečne zube svoje dece peru s malo više pritiska nego inače i da smanje pritisak tokom pranja sopstvenih zuba.

Savet 3: Stomatolog bi trebalo jednom godišnje da prekontroliše mlečne zube

Mnogim roditeljima se znoje dlanovi samo kada pomisle na prvu posetu svog deteta zubaru. Kada i koliko često je potrebna kontrola stomatologa? Ako je nicanje mlečnih zuba neprimetno, možete da sačekate da oni skroz porastu. Posle toga bi kratka godišnja kontrola trebalo da bude sasvim dovoljna“, kaže ovaj stručnjak.

Da bi se izbegao karijes mlečnih zuba, tri stvari su mnogo važnije: koristite pastu za zube koja sadrži fluor, perite zube dva puta dnevno – i obratite pažnju na ishranu s niskim sadržajem šećera. „Najsnažniji efekat na oralno zdravlje vašeg deteta postići ćete ako jednostavno izbegavate slatka pića (skoro u potpunosti)“, preporučuje dr Fikl.
Ali u nekim slučajevima ne treba čekati do sledećeg pregleda kod stomatologa: tokom malo grublje igre može da se dogodi da se delić mlečnog zuba odlomi, zub ispadne ili se pomeri. U ovom slučaju, roditelji treba što pre da odvedu dete kod zubara: „Ako mlečni zub izgleda drugačije ili je u drugom položaju, najbolje je ništa ne preduzimati. Zakažite pregled kod svog stomatologa“, preporuka je stručnjaka. Roditelji ni u kom slučaju ne bi trebalo sami da nameštaju mlečni zub ili da pokušavaju ga vrate u stari položaj, jer na taj način mogu samo da naprave više štete.