Odakle potiče božićni kolač (Christstollen)?

Ova tradicionalna poslastica potiče iz Nemačke, tačnije iz Drezdena, gde se u 15. veku smatrala posnom hranom. Crkva je tada zabranila upotrebu maslaca i mleka pa je hleb bio prilično bezukusan, napravljen samo od brašna, vode i kvasca. Danas je ova ukusna poslastica sa suvim grožđem i orašastim plodovima neizostavan deo praznika i nezaobilazna je na tradicionalnim božićnim stolovima.

Recept za bezglutenske mafine s ukusom božićnog kolača

Pokušajte i sami da napravite!

Sastojci za 24 mafina:

  • 200 g omekšalog maslaca
  • 180 g šećera
  • 2 paketića vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 3 jajeta
  • 300 g svežeg sira
  • 350 g bezglutenskog brašna (npr. pirinčanog brašna)
  • 3 kašičice praška za pecivo
  • prstohvat muskatnog oraščića
  • prstohvat cimeta
  • prstohvat kardamoma
  • 50 g suvog grožđa
  • 30 g kandirane narandžine kore


Za dekoraciju:

  • 50 g otopljenog maslaca
  • 50 g šećera u prahu


Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180 °C i pripremite kalup za mafine s papirnatim korpicama.
  2. Mutite maslac, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli dok ne dobijete kremastu smesu.
  3. Dodajte jaja jedno po jedno, a zatim umešajte sveži sir.
  4. U posebnoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, muskatni oraščić, cimet i kardamom. Postepeno dodajte suve sastojke u mokru smesu i dobro promešajte.
  5. Na kraju umešajte suvo grožđe i kandiranu narandžinu koru.
  6. Smesu ravnomerno rasporedite u kalup za mafine i pecite 20–25 minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju.
  7. Nakon pečenja, mafine premažite istopljenim maslacem i pospite šećerom u prahu dok su još topli.


Uživajte u ovim slasnim bezglutenskim mafinima s ukusom božićnog kolača!