Božićni kolač na drugačiji način: bezglutenski mafini s ukusom božićnog kolača
Božićni kolač pravi je klasik božićnoj trpezi i nezamenljiv je tokom praznika. Ako vam je možda dosadio, onda svakako isprobajte naš recept za bezglutenske mafine s ukusom božićnog kolača.
Odakle potiče božićni kolač (Christstollen)?
Ova tradicionalna poslastica potiče iz Nemačke, tačnije iz Drezdena, gde se u 15. veku smatrala posnom hranom. Crkva je tada zabranila upotrebu maslaca i mleka pa je hleb bio prilično bezukusan, napravljen samo od brašna, vode i kvasca. Danas je ova ukusna poslastica sa suvim grožđem i orašastim plodovima neizostavan deo praznika i nezaobilazna je na tradicionalnim božićnim stolovima.
Recept za bezglutenske mafine s ukusom božićnog kolača
Pokušajte i sami da napravite!
Sastojci za 24 mafina:
- 200 g omekšalog maslaca
- 180 g šećera
- 2 paketića vanilin šećera
- prstohvat soli
- 3 jajeta
- 300 g svežeg sira
- 350 g bezglutenskog brašna (npr. pirinčanog brašna)
- 3 kašičice praška za pecivo
- prstohvat muskatnog oraščića
- prstohvat cimeta
- prstohvat kardamoma
- 50 g suvog grožđa
- 30 g kandirane narandžine kore
Za dekoraciju:
- 50 g otopljenog maslaca
- 50 g šećera u prahu
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180 °C i pripremite kalup za mafine s papirnatim korpicama.
- Mutite maslac, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli dok ne dobijete kremastu smesu.
- Dodajte jaja jedno po jedno, a zatim umešajte sveži sir.
- U posebnoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, muskatni oraščić, cimet i kardamom. Postepeno dodajte suve sastojke u mokru smesu i dobro promešajte.
- Na kraju umešajte suvo grožđe i kandiranu narandžinu koru.
- Smesu ravnomerno rasporedite u kalup za mafine i pecite 20–25 minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju.
- Nakon pečenja, mafine premažite istopljenim maslacem i pospite šećerom u prahu dok su još topli.
Uživajte u ovim slasnim bezglutenskim mafinima s ukusom božićnog kolača!
Isprobajte još recepata za mafine!