Active Beauty
DIY novogodišnje ukrašavanje: pet održivih ideja za originalno slavlje

DIY ukrašavanje

DIY novogodišnje ukrašavanje: pet održivih ideja za originalno slavlje

Ove godine se kod prazničnog ukrašavanja oslanjamo na prirodne elemente i recikliranje: ne samo lepi nego i održivi novogodišnji DIY ukrasi mogu da se naprave od nađenih grana drveća, papira i ostalih svakodnevnih ostataka. Uz to, tako provodimo predivno kvalitetno vreme s porodicom i prijateljima. Od toga zaista i ne može biti bolje, zar ne?

Napravite održive novogodišnje ukrase: možete to da uradite koristeći ovaj pribor

1. Novogodišnja jelka od grana

Na sreću, odlična alternativa sečenju jelki jesu zasađene jelkice koje možete da imate i sledećih godina. Dodatno, jelku možete i da iznajmite ako takva usluga postoji u vašem gradu.

Dekorativna, i vrlo lična alternativa bila bi jelka koju biste sami napravili od otpalih grana drveta. Zavisno od željene veličine, potrebne su vam grane različitih dužina koje mogu da se slažu po veličini i koje su probušene na krajevima ili obmotane i spojene kanapom. Takva jelka se okači o ekser i pričvršćuje za zid. Ako želite, vrh možete da ukrasite dekorativnim elementom (na primer, kartonskom zvezdom).

Savet: Ukrasne zvezde napravljene od grana (posebno će izgledati elegantno kada su obmotane nizom lampica) takođe su vrlo efektan i bezvremenski zimski dekorativni element za vaš dom.

2. Origami umetnost od komadića papira

Na sreću, sada se koriste papirnata, a ne samo plastična pakovanja. No takav pristup stvara i mnogo otpada koji treba pohraniti, a ako ga iskoristite za izradu lepih ukrasa tokom sezone zimskih praznika, onda ga i ne treba pohranjivati. Zvezdice za novogodišnju jelku, ukrasni anđeli za sto. Ili male jelke. Postoji mnoštvo uputstava za efikasnu i raznoliku izradu, na primer na YouTubeu.

3. Božićni anđeli od kartona za jaja

Od kartona za jaja mogu da se naprave divni detalji koji se mogu koristiti i kada prođe praznično razdoblje. To su, na primer, anđelčići koji mogu da se stave na svečani sto, okače na policu ili na prozorsku dasku.

Da biste to uradili, uklonite sužene cilindre koji štite jaja od lomljenja i oblikujte ih tako da široka strana bude okrenuta ka dole. Krila mogu da se naprave od biskvita ili papira. Za glavu koristite kuglice za jelku ili ukrasne (svetlucave) perle. Ako želite, anđele možete na kraju da poprskate lakom u boji.

4. Dekorativne zvezde od štapića za sladoled ili drugih drvenih štapića

Tokom praznične sezone od štapića za sladoled ili drvenih štapića možete da napravite zaista predivne motive. Zvezde su popularan motiv:

  • pripremite ukupno osam štapića za centralni deo.
  • potom zalepite dva štapića na jednom kraju i neka se pritom preklapaju za oko 1 cm. Kada se lepak osuši (vruć lepak daće najbolji rezultat), oblikujte zvezdu tako što ćete da lepite štapiće ukršteno i po sredini.
  • za vrhove zvezde uvek pričvrstite dva štapića okrenuta prema spoljnoj strani srednjeg dela, kao neku vrstu krova.
  • na kraju, pojedinačne štapiće možete da ofarbate, poprskate ili prekrijete mahovinom. I to je to!

5. Stakleni svećnjaci

Ako ste često stavljali prste u džem i pojeli sve kisele krastavce, pun će biti ne samo vaš stomak nego i ostava u kojoj ste nagomilali prazne tegle. Umesto da ih bacate u otpad za reciklažu, od njih možete da napravite pojedinačne držače za čajne sveće.

Oslikane, poprskane, ukrašene grančicama četinara ili čipkastim trakama, svetlucave ili jednostavno ispunjene peskom – kreativnosti nema granica. Ako tražite malo više inspiracije, sigurno ćete je pronaći na društvenim mrežama (TikTok, Instagram, Pinterest)!