Active Beauty
Gasitelji žeđi: naša 3 omiljena gasitelja žeđi ove sezone
Tekst: Petra Harms

U zdravlje!

Gasitelji žeđi: naša 3 omiljena gasitelja žeđi ove sezone

Verovatno vam je poznato pravilo: svaki dan treba popiti 1,5–2 litre tečnosti. Ako tražite promenu od preporučene negazirane vode i nezaslađenog čaja, možete začiniti svoju rutinu pijenja s ova tri sredstva za gašenje žeđi. Živeli – i ne zaboravite: čaša je uvek do pola puna!

Gasitelji žeđi: tri osvežavajuća napitka

Sorbet – persijska limunada

Sastojci za 2 litra limunade

  • 2 Bio limuna, korica i isceđeni sok
  • 2 cm svežeg đumbira
  • 5 kašika sirupa od urmi
  • 2 kašike vode s cvetom narandže
  • ​2 l mineralne vode (negazirane ili gazirane)

Priprema

Dodajte koricu limuna i sok u bokal. Isecite đumbir, umešajte sirup od urmi i vodicu od narandžinog cveta i ostavite da odstoji 30 minuta. Zatim napunite bokal mineralnom vodom.

Dodatno: vodu s cvetom narandže zamenite sirupom od ruže za slađi ukus. Dolijte 300 ml soka od narandže i 1,3 l mineralne vode.

Ledeni čaj od malina

Sastojci za 2 litra ledenog čaja

  • 3 kesice čaja od crvenog voća ili hibiskusa
  • 2 organska limuna
  • 5 kašika sirupa od zove (po ukusu)
  • 200 g malina (smrznutih)
  • ​1 litar gazirane mineralne vode

Priprema ledenog čaja od maline

Kesicu čaja prelijte s 0,7 litra provrele vode i ostavite da stoji oko sedam minuta. Dobro ohladite. Jedan limun narežite, drugi iscedite i pomešajte sa sirupom od zove. Maline odmrznite i lagano izgnječite viljuškom. Stavite sve u bokal, napunite hladnim čajem i mineralnom vodom.

Dodatno: dodajte malo pakovanje kokosove vode (npr. iz dmBio) za egzotičan ukus.

Špricer od jabuke i verbene

Sastojci za 2 litra špricera

  • 7 kašika naseckane, suve verbene
  • 0,7 l svetlog soka od jabuke
  • 100 ml soka od rano branog grožđa
  • 1 kisela jabuka (npr. granny smith)
  • 3 grančice matičnjaka ili mente
  • ​200 ml piva od đumbira (limunada od đumbira)

Priprema

Verbenu preliti 1 litrom provrele vode i ostaviti da odstoji pet minuta. Procedite i ohladite. Pomešajte hladnu verbenu u bokalu sa sokom od jabuke i sokom od rano branog grožđa. Jabuku isecite na četvrtine i usitnite je. Dodajte u bokal zajedno s grančicama začinskog bilja i dolijte pivo od đumbira.

Dodatno: za kiselkastu verziju upotrebite 4 kašičice jabukovog sirćeta i malo javorovog sirupa.