Active Beauty
Ofarbajte uskršnja jaja: evo kako da napravite trendi detalje u domu
Tekst: Astrid Doppler

Snalažljivost

Ofarbajte uskršnja jaja: evo kako da napravite trendi detalje u domu

Uskršnji praznici su vreme za ukrašavanje. Ako ne želite da uvek iznova vadite iste ukrase iz kutije, možete da nađete obilje sveže inspiracije – jer ove godine kreiramo naše uskršnje ukrase u skladu s aktuelnim životnim trendovima i farbamo uskršnja jaja u boje koje su u trendu.

Ofarbajmo uskršnja jaja za našu uskršnju dekoraciju za 2023. godinu

Ako uskršnja jaja treba da se pojedu, preporučujemo da koristite prirodne boje za njihovo farbanje. Kada pravimo uskršnja jaja radi dekoracije, nema granica kreativnosti u izboru materijala i boja.

Jednostavna uskršnja dekoracija u lila boji s živopisnim šarama

S osloncem na Pantone boju u trendu za 2022. godinu „Very Peri“, ljubičasta boja i ove godine igra važnu ulogu. Zašto onda da i uskršnja jaja ne ofarbate u ovu prolećnu boju?

Evo šta vam je potrebno:
 • Ljubičasta akrilna ili zanatska boja
 • Crna neprozirna olovka
 • Eventualno papir za pečenje i olovka

Evo kako se to radi: najpre se ljubičasta površina oboji akrilnom ili zanatskom bojom. Posle sušenja slede crne šare. Ako ne verujete previše svojim veštinama slikanja, ne morate da se odreknete ukrasa: vijugave šare mogu jednostavno da se iskopiraju ili preslikaju na uskršnjim jajima. Za to vam nije potreban paus papir, papir za pečenje funkcioniše jednako dobro. Prvo mekom olovkom nacrtajte šaru na jednoj strani – grafit služi kao prenosni materijal. Zatim ga stavite na uskršnje jaje i iscrtajte oblike na strani koja je i dalje prazna. Na kraju, iscrtajte linije crnom neprozirnom olovkom. Et voilà – trendi ljubičasto uskršnje jaje je gotovo.

Savet: da bi se jaja osušila, možete ih staviti u ploču od stiropora pomoću drvenog štapića za šašlik.

Korak po korak do mermerno pastelnih uskršnjih jaja

Evo šta vam je potrebno:
 • Lak za nokte u željenim (pastelnim) bojama
 • Platična posuda za čuvanje namirnica koja se više ne koristi
 • Čačkalica
 • Drveni štapić za šašlik
 1. Da biste izbegli mnogo čišćenja posle obavljenog posla, preporučljivo je da radnu površinu prekrijete novinskom hartijom.
 2. Zatim napunite posudu mlakom vodom visine najmanje 5 cm i u nju ukapajte malo laka za nokte.
 3. Mešajte boju čačkalicom dok ne dobijete lepu šaru.
 4. Nabodite jaje na štapić za šašlik i lagano ga provucite kroz boju.

Ono što je posebno praktično u vezi s ovom tehnikom: ako vam se krajnji rezultat ne sviđa, uskršnje jaje možete jednostavno da očistite sredstvom za skidanje laka za nokte – i da probate dalje s pokušajem broj 2.

Obojite uskršnja jaja i stvorite utisak glamura

Evo šta vam je potrebno:
 • Svetlucava zanatska boja
 • Folija ili šljokice u prahu
 • Lepak

Najlakše ćete napraviti sjajni sedefni efekat ako sunđerom utapkate odgovarajuću zanatsku boju na jaja. Ako želite uskršnje ukrase zlatne boje, možete da koristite foliju ili šljokice u prahu, koje ćete fiksirati lepkom.