Svi volimo prazničnu čaroliju – ali i uzbuđenje, na primer kada odmotavamo poklone, uz šuštanje papira… No životnoj sredini se to manje dopada. Praznici bez otpada su drugačiji! Ali postoji još jedan način, više ekološki:

Ako za praznike na održiviji način upakujemo poklone, u njega se ulije mnogo više ljubavi (u pakovanje, za osobu koja se daruje i za životnu sredinu) a da niko ne mora da se odrekne radosti raspakivanja poklona. U svakom domaćinstvu postoje materijali za umotavanje poklona koji mogu da se recikliraju ekološki prihvatljivo. S našim idejama za ekološki prihvatljivije pakovanje poklona lako se može bez celofana, obloženog papira za umotavanje i plastičnih traka za jednokratnu upotrebu – tako za praznike učinite još nešto dobro.

Evo naših osam ideja da upakujete poklone na održiviji način – a da to bude zaista lepo!

1. Stari papir umesto papira za umotavanje

Ako i dalje želite da umotate poklone u papir, stvaranje dodatnog otpada možete da izbegnete recikliranjem starog papira. Posebno lepo izgledaju novinske stranice s mnogo teksta i malo slika. Ali i stranice časopisa sa sjajnim fotografijama ili ilustracijama takođe su dobre.

2. Babuška-princip: poklon u poklonu

Evo još jednog načina da se stane na kraj gomilama ambalažnog otpada: pakovanja za poklone se jednostavno biraju tako da i sama budu deo poklona. Bilo da se radi o šminki u odgovarajućoj torbici za šminkanje, domaćim pralinama u starinskoj (Vintage) kutiji za kolačiće, kuvaru umotanom u kuhinjske krpe, kompletu za šivenje umotanom u mustru za šivenje, džemperu od reciklirane vune u platnenoj vrećici za veš ili toplim rukavicama umotanim u kartu za pešačenje s ucrtanim predlogom mesta za obilazak – i pakovanje može da pričini mnogo radosti kao i sam poklon.