Kolač s limunom bez pečenja:

Lagano, osvežavajuće, jednostavno – čisti letnji užitak!

Šta vam je potrebno:

  • 250 g keksa s puterom (npr. dmBio)
  • 70 g omekšalog putera
  • 100 g limunovog soka (npr. dmBio)
  • 200 g soka od pomorandže
  • 20 g gustina (skrobnog brašna)
  • 50 g šećera
  • prstohvat soli
  • 200 g jogurta
  • 500 g krem sira
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 pakovanje šećera bourbon vanila
  • narendana korica dva limuna
  • 15 g instant želatina

Dodatno:

  • kriške limuna
  • listići mente

Priprema:

1. Priprema podloge od keksa
Za podlogu kolača, keks s puterom stavite u kesu za zamrzavanje i izmrvite ga valjkom za testo ili ga usitnite u blenderu dok ne dobijete mrvice. Puter lagano otopite u šerpici. Zatim u otopljeni puter dodajte smrvljeni keks i dobro promešajte. Smesu rasporedite po dnu okruglog kalupa za torte i čvrsto prtisnite.

2. Priprema preliva od limuna
Za preliv od limuna, u šerpici zagrejte limunov sok, sok od pomorandže, gustin, šećer i prstohvat soli, pa lagano prokuvajte. Kada se smesa zgusne, sklonite je s vatre i ostavite da se ohladi. U međuvremenu pripremite krem za cheesecake.

3. Priprema krema za cheesecake
U posudu sipajte jogurt, krem sir, šećer u prahu, vanilin šećer, narendanu koricu dva limuna i instant želatin. Sve dobro izmiksajte mikserom dok ne dobijete glatku smesu. Krem zatim stavite u frižider na 20 minuta.

4. Završetak i dekoracija
Krem za Cheesecake ravnomerno rasporedite po podlozi od keksa i izravnajte lopaticom za kolače. Zatim preko krema dodajte preliv od limuna i lagano nagnite kalup kako biste ga ravnomerno rasporedili. Kolač bez pečenja pokrijte i stavite u frižider na najmanje 4 sata – idealno preko noći. Po želji ukrasite kriškama limuna ili listićima mente i poslužite. Vaš letnji san s limunom je spreman!