Praznični meni: losos-pastrmka na dva načina
Želite da poslužite nešto posebno tokom božićnih dana i razmazite svoje najdraže? Nema problema! Čuveni salcburški kuvar Vitus Vinkler kreirao je za ACTIVE BEAUTY praznični meni koji ne samo da predivno izgleda već i obećava odličan ukus. I budite sigurni: zahvaljujući detaljnim receptima, svakom kuvaru iz hobija polazi za rukom da pripremi ovaj ekstravagantni meni i na sopstvenom šporetu.
Srednje jelo za ljubitelje ribe na prazničnom meniju: Vrhunski kuvar iz regije Pongauer Vitus Vinkler (Vitus Winkler) za ACTIVE BEAUTY je pripremio losos-pastrmku za prazničnu trpezu.
Očistite filete ribe od kostiju, marinirajte ih oko 30 minuta u hladnoj marinadi, a na polovini tog vremena filete okrenite. Zatim ih malo osušite kuhinjskim ubrusom, isecite bočne delove i ostavite da se hlade do posluživanja.
Srednje jelo na prazničnom meniju: losos-pastrmka na dva načina
Sastojci za mariniranu losos-pastrmku
- 2 losos-pastrmke (po 150 g), bez kože
- 50 g mešavine biljnog čaja (pogodna je hajdučka trava, semenke komorača, kopriva, virak ili nana)
- 10 g sveže nane ili mirođije
- 2 supene kašike cvetnog polena
- 1 prstohvat kurkume (na primer, dmBio)
- 1100 ml vode
- 100 g kamene soli, nejodirane
Priprema marinirane losos-pastrmke
Sipajte so u vodu i kuvajte je dok se u potpunosti ne rastvori. Dodajte mešavinu biljnog čaja, mirođiju, kurkumu i cvetni polen pa sačekajte da provri. Zatim ostavite da odstoji oko 10 minuta. Procedite kroz fino sito, ostavite marinadu od bilja da se prohladi, a zatim je stavite u frižider.Očistite filete ribe od kostiju, marinirajte ih oko 30 minuta u hladnoj marinadi, a na polovini tog vremena filete okrenite. Zatim ih malo osušite kuhinjskim ubrusom, isecite bočne delove i ostavite da se hlade do posluživanja.
Sastojci za krem od mirođije
- 1 supena kašika sitno iseckane mirođije
- so i biber
- 2 supene kašike majoneza
- 2 supene kašike Crème fraîche
- sok od pola limuna
Priprema krema od mirođije
Pomešajte sve sastojke i ostavite da se hlade do posluživanja.
Sastojci za losos-pastrmku u crnom testu
Sastojci za losos-pastrmku – „poklon paketić“
- 2 tramezzini kriške (kao zamena 4 kriške tost-hleba bez kore)
- 1 losos-pastrmka
- 250 g prečišćenog putera za pečenje
Priprema losos-pastrmke – „poklon-paket“
Premažite po dve tramezzini kriške kremom od mirođije, stavite na njih losos-pastrmku, preklopite drugom premazanom tramezzini kriškom i pritisnite. Kriške pažljivo stavite u kesu za zamrzivač i ostavite ih u zamrzivaču 15 minuta. Zamrznute kriške isecite na jednake komade veličine otprilike 2 x 3 cm.Sastojci za crno testo
- 3 belanca
- 1 prstohvat soli
- 20 g kristal šećera
- 1 kafena kašika sipinog mastila
- 300 ml belog vina
- 250 g oštrog brašna
- ½ limuna (sok i kora)
- 10 g burbon vanilin-šećera
- 12 stabljika vlašca
Priprema crnog testa
Umutite belanca sa solju i šećerom tako da dobijete sneg.Rastvorite sipino mastilo u belom vinu i mešajte sa ostalim sastojcima dok ne dobijete glatku smesu.
Zatim u smesu umešajte sneg od belanaca i ostavite sa strane.
Zamrznute sendviče s ribom umotajte u testo i pržite na vrelom prečišćenom puteru dok ne dobiju zlatnožutu boju. Zatim ih stavite na kuhinjski ubrus da se ocede. Kako bi se riblji paketići pretvorili u prave male poklon-pakete, pomoću stabljika vlašca napravite dekorativne mašnice na svakom paketiću. Umočite stabljike nakratko u vruću vodu i zavežite ih na paketiće. Vitusov praktični savet: Paketiće s losos-pastrmkom možete da pripremite jednostavno ujutru a pre posluživanja dopecite ih još dva minuta u rerni na 220°C.
Losos-pastrmka kao srednje jelo: Sada je vreme za posluženje
Kombinacija aromatične biljne marinade i hrskavih poklon-paketića obogatiće svaki praznični meni. Uz savete profesionalnog kuvara Vitusa Vinklera ovi kulinarski specijaliteti postaju prava atrakcija na prazničnoj trpezi.Saveti za poširano prepeličje jaje
- 4 prepeličja jaja
- so
- 1/16 l jabukovog sirćeta (na primer, dmBio)
Priprema poširanog prepeličjeg jaja
Prepeličja jaja pažljivo razbijte malim nožem i pojedinačno stavite na duboku kašiku. Zakuvajte pola litre vode sa sirćetom i posolite. Kružite varjačom po vrućoj vodi tako da nastane „vir“. Sada spustite svako prepeličje jaje pojedinačno kašikom u vodu, a usled rotacije vode belance se obmotava oko žumanceta. Prepeličje jaje ostavite u vodi otprilike 30 sekundi. Pomoću kašike za ceđenje podignite poširano jaje iz vode i stavite ga na kuhinjski ubrus da se ocedi.Sastojci za posluživanje
- marinirana losos-pastrmka
- 100 ml mlaćenice
- 4 supene kašike ulja semenki bundeve
- kres salata
- mirođija
- cvetni polen/cvetni prah
- so
Zatim ukrasite preostalim kremom od mirođije, cvetnim polenom, kres salatom i mirođijom. Mariniranu pastrmku za stolom prelijte mlaćenicom s uljem semenki bundeve i poslužite s pastrmkom u poklon-paketiću.