Active Beauty
Veganski Božić: tri recepta za keks bez jaja

Uživanje u pečenju veganskih kolača

Veganski Božić: tri recepta za keks bez jaja

Vi ste veganka ili ste za Božić pozvali u goste vegane? Nikakav problem. Uz naše recepte za veganske kiflice s vanilom, božićni kantučini i florentinski keks, tanjir za biskvite biće dobro popunjen a vi ćete lako pripremiti božićne poslastice bez jaja.

Veganski keks – O čemu treba da vodite računa?

Postoji nekoliko jednostavnih pravila koje treba da poštujemo kod pravljenja veganskog keksa, a ona važe i za naše veganske božićne recepte za keks:
  • Jaja se ne koriste. Umesto toga, pogodan je bademov puter.
  • Uverite se da je čokolada označena kao veganska. Ovo se obično odnosi na čokoladu s većim sadržajem kakaoa.
  • Šlag može da se zameni ovsenim kremom, na primer.
  • Umesto običnog putera, jednostavno koristite veganski puter.

Veganske kiflice s vanilom

Da li i vi spadate u one za koje su kiflice s vanilom jednostavno najbolji božićni keks? Verovatno se pitate da li to može da važi i za veganski keks za Božić. Zbog veganskog stila ishrane zaista ne morate da se odreknete rajskog mirisa vanile i šećera! Da se opkladimo da će kiflice s vanilom od veganskog putera biti u najmanju ruku podjednako dobre kao i one iz vašeg detinjstva?

Sastojci

  • 200 g pšeničnog brašna, tip 405 (npr. od dmBio)
  • 2 paketića burbon vanilin-šećera
  • 100 g šećera u prahu za testo i 20 g za valjanje kiflica
  • 100 g rendanih lešnika
  • 100 g veganskog putera

Sastojci

  • 200 g pšeničnog brašna, tip 405 (npr. od dmBio)
  • 2 paketića burbon vanilin-šećera
  • 100 g šećera u prahu za testo i 20 g za valjanje kiflica
  • 100 g rendanih lešnika
  • 100 g veganskog putera

Recept za veganske kiflice s vanilom

Evo kako da napravite veganske kiflice s vanilom:
  1. Izvadite veganski puter iz frižidera i ostavite ga da se otopi na sobnoj temperaturi.
  2. Zagrejte gornju i donju stranu rerne na 180°C.
  3. U činiji pomešajte brašno, mlevene lešnike, jedan paketić vanilin-šećera i šećer u prahu.
  4. Dodajte veganski puter i brzo umesite sve sastojke u testo.
  5. Oblikujte kiflice i poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Savet: uzmite malo testa, razvucite ga i oblikujte kiflicu. Alternativno, postoje i specijalni plehovi za kiflice s vanilom, tako da one imaju savršen oblik!
  7. Stavite kiflice u rernu i pecite oko 15 minuta. Čim malo porumene, izvadite ih iz rerne i još tople uvaljajte u mešavinu šećera u prahu i vanilin-šećera.
  8. Kad se veganske kiflice od vanile ohlade, ništa vas ne sprečava da ih odmah probate!

Veganski kantučini za Božić

Kao drugi recept za veganski keks pravimo kantučini bez jaja. Kantučini je poreklom iz Italije i ne služi se samo tokom božićnih praznika. Naša varijanta od kakaoa i badema može da se oplemeni korom pomorandže i urmama da bi dobila posebnu božićnu notu. Umesto jaja koristi se ukusan bademov puter koji se u keksu savršeno slaže sa seckanim bademima. Za bolju konzistenciju testa dodaje se veganski puter.

Sastojci

  • 225 g speltinog brašna, tip 630 (npr. od dmBio)
  • bademov puter (npr. od dmBio)
  • 30 g kakaoa (npr. od dmBio)
  • 120 g sirovog šećera od trske (npr. od dmBio)
  • 75 g veganskog putera
  • 75 g badema (npr. od dmBio)
  • 15 g kandirane kore pomorandže
  • opciono: urme (npr. od dmBio), fina crna čokolada sa 70% kakaoa za glazuru (npr. od dmBio)

Recept za veganski kantučini

1. Izvadite veganski puter iz frižidera i ostavite ga da se otopi na sobnoj temperaturi.
2. Zagrejte gornju i donju stranu rerne na 180°C.
3. U posudi za mešanje pomešajte brašno od spelte s kakaoom i sirovim šećerom od trske.
4. Dodajte devet kašika putera i lagano promešajte.
5. Blanširajte bademe, iseckajte ih i dodajte u testo zajedno s korom pomorandže.
6. Brzo i dobro umesite testo i formirajte dva rolata debljine oko 2 cm.
7. Stavite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 20–25 minuta.
8. Kada je testo dovoljno čvrsto, izvadite pleh iz rerne i secite kantučine na širinu oko 1 cm.
9. Opciono: ohlađene kantučine možete da umočite u čokoladu.

Najbolji način da to uradite jeste da na pari otopite crnu čokoladu i umočite u nju polovinu kantučinija. Ostavite ih da se ohlade i odmah stavite u kutiju za kolače da se kantučini ne bi stvrdnuli!

Veganski florentinski keks

Umetnost kod veganskog florentinskog keksa jeste karamelizovanje šećera zajedno s veganskom alternativom šlagu – u našem receptu za veganski keks to je ovseni krem. Pored toga, na naš florentinski keks ne stavljamo višnje – za posebnu aromu zadužene su zimske brusnice.

Sastojci

  • 60 g sirovog šećera od trske
  • 200 ml ovsenog krema Cuisine (npr. dmBio)
  • 50 g veganskog putera
  • 200 g badema u listićima ili iseckanih na kockice
  • 50 g brusnica (npr. dmBio)
  • Fina crna čokolada sa 70% kakaoa za umakanje (npr. dmBio)

Recept za veganski florentinski keks

1. Zagrejte gornju i donju stranu rerne na 180°C.
2. Zagrejte sirovi šećer od šećerne trske u šerpi dok se ne karamelizuje.
3. Pažljivo dodajte ovseni krem i veganski puter.
4. Zatim umešajte iseckane bademe i sitno seckane brusnice.
5. Formirajte okrugle grudvice keksa i stavljajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Savet: da biste dobili savršen oblik, alternativno možete da koristite premazan puterom tako da svaki firentinski keks bude iste veličine.
6. Stavite u rernu i pecite oko 15 minuta. Čim porumeni, izvadite ga iz rerne.
7. Ostavite florentinski keks da se ohladi, a zatim svaki posebno umočite u čokoladu.

Najbolji način da to uradite jeste da na pari istopite crnu čokoladu i umočite dno svakog florentinskog keksa. Ostavite keks da se ohladi na rešetki pre nego što ga stavite u kutiju ili na tanjir za keks.

Nadamo se da smo vam probudili apetit i da ste sada možda otkrili svoj novi omiljeni recept za keks.