Active Beauty
Veganski namaz za hleb: ovaj trio rado ćemo mazati na hleb
Tekst: Carolina Mödlhamer, Rezepte: StockFood

Pauza za užinu

Veganski namaz za hleb: ovaj trio rado ćemo mazati na hleb

Čime vegani premazuju peciva? Veganskim namazom, naravno! Pikantni umak od paprike, fini humus od graška s orašastim plodovima i kremasti namaz od patlidžana sadrže mnogo povrća i dopunjuju svaki međuobrok. Zasigurno će biti ukusni i onima koji se ne hrane isključivo hranom biljnog porekla.

Veganski namaz za hleb: ovaj trio brzo se priprema

Sastojci za četiri porcije: umak od paprike s bosiljkom

Paprike pečene u rerni, veganski feta sir i začinsko bilje – savršeno se slažu sa svežim belim hlebom.

  • 4 paprike, crvene

  • 1/2 šake bosiljka

  • 1 čen belog luka

  • 2 kašike maslinovog ulja; dodatno i za premazivanje posude za pečenje

  • 2 kašike hlebnih mrvica za vegane ili prema potrebi

  • 100 g feta sira za vegane

  • 1 kašika limunovog soka

  • so

  • crni mleveni biber

Priprema umaka od paprike s bosiljkom

1. Zagrejte rernu i ispecite paprike
Zagrejte rernu koristeći funkciju grill. Papriku i bosiljak operite. Paprike prepolovite, očistite i poređajte u nauljeni pleh, spoljnom stranom okrenutom prema gore. Pecite 5–10 minuta dok kožica paprike ne potamni. Izvadite iz rerne, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohlade. Potom oljuštite kožicu.

2. Preostale sastojke pomešajte s paprikom
Oljuštite beli luk. Listove bosiljka iščupajte i ostavite sa strane za kasnije ukrašavanje. Ostatak pasirajte s belim lukom, paprikom, uljem, hlebnim mrvicama i fetom, i neka u smesi ostanu komadići sastojaka. Prema potrebi dodajte malo hladne vode.

3. Servirajte
Začinite limunovim sokom, solju i biberom. Sipajte u posudu i ukrasite listićima bosiljka.

Sastojci za četiri porcije: humus od graška s nanom

Grašak ne samo da obiluje proteinima nego svojim prijatno slatkastim ukusom oplemenjuje orašastu aromu namaza.

Priprema humusa od graška s nanom

1. Pripremite leblebije, nanu i beli luk
Grašak blanširajte u ključaloj slanoj vodi oko dva minuta, isperite i procedite. Nanu i leblebije isperite. Istrgnite listiće nane i ostavite ih sa strane za ukras. Procedite leblebije. Oljuštite beli luk.

2. Sastojci za pire
Ispasirajte sve pripremljene sastojke s tahinijem, limunovim sokom i uljem dok komadi ne postanu sasvim sitni. Prema potrebi dodajte malo hladne vode.

3. Servirajte
Začinite limunovim sokom, solju, kuminom i biberom. Sipajte u posudu i ukrasite listićima bosiljka.

Sastojci za četiri osobe: namaz od patlidžana s peršunom

Ovaj namaz podseća na libanski namaz baba ganuš: pečeni patlidžan i kremasti jogurt.

  • 2 patlidžana

  • 2 čena belog luka

  • 1 šaka peršuna

  • 150 g bademovog jogurta za vegane (alternativa: sojin jogurt)

  • 1 kašika maslinovog ulja

  • 1 kašika limunovog soka

  • so

  • crni mleveni biber

  • ½ kašičice paprike u prahu

Priprema

1. Zagrejte rernu i pripremite patlidžane
Zagrejte rernu na 200 °C s uključenim gornjim i donjim grejačima. Pleh obložite papirom za pečenje. Patlidžane operite i nekoliko puta izbockajte viljuškom. Stavite na pripremljeni pleh i pecite u rerni dok ne omekša, oko 40 minuta. Zatim pustite da se malo ohladi, prepolovite po dužini i kašikom izvucite pulpu, pa je usitnite.

2. Pripremite beli luk i peršun
Beli luk oljuštite i sitno naseckajte. Peršun operite, protresite, istrgnite listove i naseckajte.

3. Promešajte i poslužite
Promešajte patlidžane s belim lukom, jogurtom, maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i biberom, pa začinite po želji. Sipajte u posudu i pospite paprikom u prahu.