Active Beauty
Tamna olovka za usne: da i ne
Tekst: Julia Schauer

Povratak devedesetih

Tamna olovka za usne: da i ne

Nakon natapirane kose i plavog ajlajnera, vratio se i veliki trend iz devedesetih – tamne olovke za usne. A postoji i trik kako da nanesemo tamnu olovku za usne, a da ne izgledamo starije.
Olovka za usne sama po sebi je sjajna: ona definiše ivicu usana i čini da ruž traje duže. U trenutno modernoj varijanti s jakim kontrastima, tamna olovka za usne marke dm sada igra glavnu ulogu. Ali kako postići moderan stil devedesetih godina i šta bi trebalo da izbegavamo?

Tamna olovka za usne: ovako izgleda dobro

DA: dobra priprema

Kao i kod svakog šminkanja usana, prema rečima Klaudije Has (Claudia Haas), savetnice za kvalitet, veoma je važno da podloga, dakle, usne, bude dobro pripremljena. „Piling uklanja suve ćelije kože i obezbeđuje dobru cirkulaciju krvi. Možete da nanesete ili piling za usne marke dm ili neku mešavinu od meda i šećera koju ste sami napravili“, savetuje ova ekspertkinja. Nakon 15 minuta, sve dobro uklonite kozmetičkom maramicom.

DA: oslonite se na kontraste

Kod „normalnog“ šminkanja usana preporučuje se da olovka za usne ima baš isti ton boje kao i ruž. S druge strane, kod aktuelnog modernog izgleda s tamnom olovkom za usne, odlučujući je upravo jak kontrast. To mogu da budu dve do tri nijanse kako bi razlika bila zaista uočljiva.

DA: sve lepo ujednačiti

„Ako je devedesetih godina bilo ekstremno teško da se postigne ovaj izgled, ujednačavanjem ivica usana sada stvaramo prirodniji i nežniji izgled i time ovom načinu šminkanja dajemo modernu notu“, kaže dm savetnica za kvalitet Klaudija Has. Da bismo nežno razmazali liniju prema sredini usana, koristićemo ili četkicu za usne ili, jednostavno, prste. Važno: nikada nemojte da povlačite olovku za usne u jednom pokretu. Počnite nanošenjem tamne olovke na gornju usnu i nacrtajte konturu duž ivice do uglova usana.

DA: nanesite sjaj za usne

Da vratite devedesete, nanesite malo prozirnog sjaja kao završnicu. U isto vreme ćete da dobijete punije usne.

NE: mešanje boja

Oprez ako želite da eksperimentišete: Olovka i ruž za usne treba da se razlikuju po boji, ali samo u pogledu nijanse svetlog, ne u samoj boji. Da biste postigli harmoničan stil, koristite istu porodicu boja. Na primer, sa tamnobraon olovkom za usne kombinujemo svetlobež olovku za ivice.

NE: preterana nega usana

Budite obazrivi s previše balzama za usne! Bolje je da koristite samo malo proizvoda, da ga dobro umasirate i onda utapkate, inače može da se dogodi da se dodatna olovka za usne razmaže. Savet ekspertkinje Has: „Ko želi da sutradan ima negovane usne, može da nanese intenzivnu masku za usne veče pre toga.“

NE: jako nanošenje tamne olovke za usne

Da nas tamna olovka za usne ne bi učinila starijim, važno je da je ne nanosimo suviše gusto – to važi i za samu olovku, kao i za ostatak šminke. „Kod veoma mladih žena, tamna olovka za usne izgleda uzbudljivo, čak i u intenzivnoj varijanti s veoma tamnom šminkom za oči. Međutim, kod nešto starijih dama ova kombinacija može brzo da postane neprivlačna“, kaže Has. Bolje je da senka, rumenilo i ostala šminka budu suptilniji i da se tamna olovka za usne dobro sjedini. Tako ćemo s ovim trendom da izgledamo sjajno nezavisno od godina!
alverde
DIAMOND KISS
ruž za usne
alverde
DIAMOND KISS
ruž za usne
trend IT UP
HIGH SHINE
sjaj za usne
trend IT UP
PURE NUDE
sjaj za usne
s-he colour&style
olovka za usne