Active Beauty
Alkalna kupka, uljana kupka, kupka u peni: koja kupka mi najviše odgovara?

Uz pravi dodatak za kupanje kupka može da vas okrepi i opusti.

Alkalna kupka, uljana kupka, kupka u peni: koja kupka mi najviše odgovara?

Bilo da je u pitanju alkalna kupka, uljana kupka ili kupka u peni: kupanje u toploj vodi pravi je odgovor na gotovo sva pitanja u životu. Uz pravi dodatak za kupanje kupka može da vas okrepi i opusti, a posebno je dobra za suvu kožu.

Opuštanje u kupkama kod kuće! Uranjanje u toplu vodu nije dobro samo za kožu, već i za našu dušu – bez obzira da li je reč o bebi ili odrasloj osobi, o kupki u peni ili alkalnoj kupki. To obezbeđuju različiti sastojci koji pomažu telu i umu da se opuste, regenerišu ili koji ublažavaju bolove. Kupka je pravi početak za svaki wellness program – čak i za suvu i osetljivu kožu*. Jer to zavisi samo od pravog dodatka za kupanje!

 

Zbog čega je kupanje dobro za naše zdravlje

Prilikom kupanja stimulišu se metabolički procesi, podstiče se stvaranje novih ćelija u telu i ono ima pozitivan uticaj na imunološki sistem.

Međutim, temperatura vode za kupanje nikada ne sme da pređe 38 stepeni, u suprotnom cirkulacija će biti slabija, a koža će da gubi vlagu. Mnogi sportisti se takođe oslanjaju na hladne kupke, jer one brzo regenerišu mišiće i ublažavaju otoke.

U pogledu dužine važi: ne duže od 20, ali ni kraće od pet minuta, jer se mnoge aktivne supstance rastvaraju tek nakon oko pet minuta.

 

Alkalna kupka, uljana kupka, kupka u peni: 1×1 dodatak za kupanje

  1. Alkalna kupka: Recite zbogom suvoj koži!

Suva koža, visok nivo kiseline u telu? Isprobajte morsku so ili alkalnu kupku. Ove kupke sadrže različite mineralne materije, koje deluju antiseptički i detoksikujuće.

Alkalne kupke mogu da podrže samoregulaciju kože putem takozvane osmozne kupke. Višak kiseline se odvodi, a Ph vrednost kože se povećava. Budući da naša koža želi da povrati prvobitnu Ph vrednost, ona aktivno proizvodi lipide koji „podmazuju“ kožu.

Nakon kupanja sa dodatkom morske soli ili alkalne kupke, samo nežno osušite telo tapkanjem. Na ovaj način minerali ostaju na koži, a sebumske žlezde se stimulišu narednih nekoliko sati.

Savet: I klasična soda bikarbona za domaćinstvo predstavlja odlično sredstvo za alkalne kupke. Jednostavno pospite 100 grama sode bikarbone u vodu za kupanje i promešajte.

  1. Kupka u peni i kupka sa mehurićima

Kupke u peni su idealne za opuštanje, a, zahvaljujući raznim bojama, ujedno su i veoma zabavne. U kupkama sa mehurićima lagano peckanje i pucketanje na koži okrepljuje čula, dok posebne kombinacije mirisa ugađaju nosu.

  1. Uljana kupka i krem-kupka

Uljane kupke snabdevaju kožu masnoćom. Najčešće su obogaćene eteričnim uljima, koja takođe mogu da utiču i na naše raspoloženje. Mirisi citrusa deluju okrepljujuće, kamilica i vanila opuštajuće. Pri tome je važno: za eterična ulja uvek je potrebno vezivno sredstvo kao što je mleko (setite se Kleopatre!), da bi mogla da se rastvore u vodi. Oni koji ne vole masnoće, radije se odlučuju za krem kupku. One imaju i hidratantan efekat, a kombinacija visokokvalitetnih ulja i biljnog mleka posebno nežno čisti kožu.

  1. Lekovita kupka

Upala mišića ili ste se jednostavno umorili od sporta? Pravac kupatilo! Dodaci za kupke sa ruzmarinom i iglicama smreke pospešuju cirkulaciju krvi i pružaju energetski podsticaj, arnika podstiče procese regeneracije u telu.

Eukaliptus, matičnjak, majčina dušica i iglice smreke pravi su izbor u slučaju upale mišića, problema sa zglobovima i prehlade, oni pročišćavaju disajne puteve. Ekstrakti đavolje kandže pomažu da se ublaže bolovi u leđima. I najzad: kratka kupka sa ruzmarinom može da razbudi i najveće jutarnje spavalice!