Menu

Brza pomoć za suvu kožu

Kada koža zateže, svrbi ili se peruta, potrebna je brza pomoć.

Home » Lepota » Nega » Brza pomoć za suvu kožu - 12.2019

Da iskočite iz kože: Skoro svaka treća odrasla osoba ima suvu i osetljivu, umesto glatke i meke kože. Ponekad samo zimi, ponekad tokom cele godine. Neki delovi tela su posebno kritični. Naš dermatolog otkriva šta može da bude brzo rešenje.

Lice

Iako se o licu obično vodi više računa nego o telu, i na njemu mogu da se jave znakovi suvoće, najčešće na čelu i na jagodicama. „Najbolje što možemo da učinimo za svoj ten jeste adekvatna hidratacija i redovna zaštita od UV zraka, čak i zimi“, kaže Ulrike Laner, specijalista dermatologije i estetike u Vals-Himelrajhu. „Ako to nije dovoljno, možemo da joj pružimo „kiselu“ negu.“ Maske od kvarka su jednostavno kućno sredstvo koje doktorka preporučuje, dok kod upornijih slučajeva proizvodi za negu sa voćnim kiselinama mogu da ublaže tegobe.

Usne

Tokom zime mnogi ljudi vode bitku sa suvim usnama jer koža ne može da pruži sebi dovoljnu samozaštitu od naglih promena temperature kada sa hladnog spoljašnjeg vazduha ulazimo u toplu prostoriju koja se greje. Oblizivanje usana pomaže samo nakratko jer isparavanje kapljica dugoročno isušuje kožu usana. Ako želite da vaše usne budu mamac za poljupce i u hladnim danima, dermatolog preporučuje upotrebu proizvoda koji sadrže prirodni pčelinji vosak, pantenol ili propolis umesto glicerina.

Ruke

Ruke su najzahtevniji i najizloženiji deo tela. Budući da je koža ruku veoma tanka i osetljiva, brzo se isušuje ili se u najgorem slučaju javlja ekcem. „Ruke možemo da zaštitimo tako što ćemo higijenu svesti na normalnu meru“, objašnjava Laner. „Agresivna sredstva za pranje ili dezinfekciju nisu neophodna svakodnevno.“ Brzo upijajuća nega, poput kreme za ruke Passionsblumen & Shea Butter Hand Cream kompanije Rausch, idealna je kada ste u pokretu, jer možete da je namažete više puta tokom dana a da se pritom ne stvara masni sloj. S vremena na vreme priuštite sebi piling ruku.

Kosa i koža glave

Ako žlezde na glavi proizvode premalo sebuma, koži glave i kosi će nedostajati mekoće i sjaja. Hemikalije u proizvodima za pranje, negu i stilizovanje kose ponekad dodatno iritiraju kožu, a svakodnevno pranje i sušenje fenom prema rečima dermatologa mogu da pogoršaju problem. Kosi i koži glave ćemo pomoći tako što ćemo koristiti hidrirajuće regeneratore i pakovanja, podsticati cirkulaciju i omogućiti dovoljan protok svežeg vazduha između kape i kože glave.

Ruke i noge

„Na nekim delovima tela ima malo masnog tkiva ispod kože što otežava regulaciju i koža ima tendenciju isušivanja“, kaže Ulrike Laner. Potkolenice i podlaktice su tipična mesta. Izbegavajte suviše dugo tuširanje ili kupanje vrućom vodom i upotrebljavajte odgovarajuće proizvode. „Nije dovoljno da njihova pH vrednost bude neutralna“, kaže dermatolog. „Ona treba da bude ispod 5,5, dakle, da se nalazi u kiseloj oblasti – kao pH vrednost kože. “ Idealni su proizvodi sa biljnim uljima čije su lipidne supstance slične kožnoj barijeri.

Stopala

Za razliku od drugih delova tela stopala nemaju sopstvene lojne žlezde koje bi im obezbedile zaštitni masni sloj. Osim toga, koža na stopalima je često predebela i ne propušta negu spolja. Ako kožna barijera postane disbalansirana, to je upravo opasno na stopalima jer zbog suvoće nastaju male pukotine koje izazivači gljivica mogu da iskoriste kao ulazna vrata. Kao jednostavnu protivmeru dermatolog Laner preporučuje proizvode za negu koji sadrže ureu. Oni će učiniti kožu mekanom i pogodnom za primenu drugih sredstava za negu.

Prema gore
OKViše informacija