Menu

Ekološki bilans u dm-u: korak po korak za životnu sredinu

Kako svaki proizvod utiče na životnu sredinu, od sirovina do uklanjanja otpada?

Home » Život » Ekološki bilans u dm-u: korak po korak za životnu sredinu - 03.2020

Proizvodnjom sopstvenih brendova dm snosi odgovornost za čoveka, prirodu i klimu. Da bi bio u stanju da na održiv način doprinese zaštiti životne sredine, dm zajedno sa Tehničkim univerzitetom iz Berlina radi na klimatski neutralnim alternativama proizvoda za svakodnevnu upotrebu.

Svaki proizvod – bilo da je to bočica šampona ili rolna toalet-papira – vrši uticaj na životnu sredinu tokom čitavog svog životnog veka – od ekstrakcije sirovina, proizvodnje i isporuke, preko upotrebe pa sve do uklanjanja na otpad. Ekološki bilans pokazuje, korak po korak, kada i gde proizvod utiče na životnu sredinu. Ova saznanja omogućuju da se proizvodi oblikuju na održiv i ekološki način.

Prilikom izrade ekološkog bilansa, menadžment proizvoda u kompaniji dm veliku pažnju poklanja tome da se sagledaju svi procesi tokom životnog veka jednog proizvoda: Koje sirovine su potrebne za izradu tog proizvoda? Kako se on proizvodi, transportuje i odlaže na otpad? Kako se to konkretno odražava na životnu sredinu? Izvođenje ekološkog bilansa u kompaniji dm odvija se uvek u četiri koraka. Na koji način se to vrši govori nam prof. dr Matthias Finkbeiner, generalni direktor Instituta za tehničku zaštitu životne sredine na Tehničkom univerzitetu u Berlinu.

Prof. dr Matthias Finkbeiner objašnjava: u četiri koraka do ekološkog bilansa

  1. Šta treba da se ispita? Prvo ćemo utvrditi koje će etape životnog veka proizvoda biti uzete u obzir? Kod dm proizvoda u proračun uključujemo svaki korak, od ekstrakcije sirovina, preko njegovog korišćenja do odlaganja na otpad.
  2. Koji su uticaji na životnu sredinu i kada se javljaju? Mi evidentiramo sirovine i izvore energije koja se pri tome troši, ali uzimamo u obzir i otpad i emisije CO2 koje nastanu prilikom odlaganja proizvoda. Na primer, kod proizvodnje toalet papira, potrošnja energije u fabrici papira utiče na ekološki bilans, ali takođe i transport do dm prodavnica.
  3. Koje su posledice po životnu sredinu? Procenjujemo uticaje pojedinih procesa na zemljište, vazduh i vodu i poredimo ih. Iz toga izvodimo ciljeve: prilikom razvoja klimatski neutralnih proizvoda pod dm markom želimo da smanjimo emisije gasova staklene bašte ali i da ograničimo druge vrste zagađenja životne sredine.
  4. Kako da proizvodimo na ekološki prihvatljiviji način? Nakon definisanja uticaja pojedinih procesa na životnu sredinu, razrađujemo načine da ih učinimo ekološki prihvatljivijim, od procesa ekstrakcije sirovina do odlaganja na otpad.

O osobi

Prof. dr Matthias Finkbeiner, generalni direktor Instituta za tehničku zaštitu životne sredine na Tehničkom univerzitetu u Berlinu, specijalista je za oblast istraživanja „Sustainable Engineering“ (Održivi inženjering). Svakodnevno se bavi strategijama, metodama i alatkama za merenje porasta održivosti i zaštite životne sredine. Veliki deo njegovog rada čini razvoj međunarodnih normi i standarda za sprovođenje ekološkog bilansa. Na osnovu njegovog istraživanja kompanije mogu svoje proizvode i procese da učine održivijim. Za menadžment proizvoda u kompaniji dm, ekološki bilans je osnova za ekološki prihvatljivije proizvode i korak napred ka održivoj budućnosti.

Prema gore
OKViše informacija