Menu

Bojenje i nega crvene kose: ove greške prave svi

Želite da promenite boju kose, ali ne možete da se rešite crvenog odsjaja?

Home » Lepota » Nega » Bojenje i nega crvene kose: ove greške prave svi - 12.2020

Žene koje boje kosu u crveno često ne mogu da pogode odgovarajuću nijansu. Isto tako, nije retkost da vatrena kosa odjednom počne da deluje narandžasto. Za negu i farbanje crvene kose važe posebna pravila. Bolje da ih znate unapred.

Šamponi, boje i koloracije: police u dm-u pune su prilagođenih proizvoda za farbanje crvene kose. I dobro je da je tako zato što se crveni pigmenti ponašaju drugačije od ostalih boja za kosu. Oni su manji i samim tim osetljiviji. Istovremeno se ekstremno čvrsto vezuju za kosu, što postaje problem ako ne želite crvenkasti odsjaj u kosi.

Sa farbom ili bez nje: najčešće greške crvenokosih dama

Gubitak sjaja: izbledela crvena boja kose

Crveni pigmenti su krhki. Bez zaštite oni gube sjaj, deluju bledo i mat. Najveća opasnost za crvenu kosu jeste sunčeva svetlost. UV zaštita za kosu  stoga treba da bude prioritet ne samo leti već i svakodnevno, jer čak i kada je oblačno UV zraci se probijaju kroz oblake i oštećuju kosu. Što je sunčevo zračenje intenzivnije, to i zaštita mora da bude intenzivnija. U veoma sunčanim letnjim danima treba nositi šešire i marame kao dodatnu zaštitu.

 

Kako da pravilno negujem crvenu kosu?

Crvena kosa je toliko osetljiva da na neke esencije za pranje reaguje gubitkom boje. Zato bi bilo idealno da koristite šampone i regeneratore koji su specijalno namenjeni crvenoj kosi. Takvi proizvodi dostupni su u dm-u. Obogaćeni su zaštitnim materijama, hranljivim uljima i crvenim pigmentima. I ne brinite: ovi proizvodi neće promeniti prirodnu nijansu boje, već će ona samo delovati osveženo i blistavo.

Savet za sve koji nemaju specijalni proizvod pri ruci: vodite računa da nega koju koristite bude što prirodnija. Čvrsti šampon (dostupan u dm-u), na primer, dobra je opcija za crvenu kosu. Podjednako je važno da ne perete kosu vrelom vodom, jer će izgubiti vlažnost, isušiće se, a boja će delovati izbledelo.

 

Bojenje: Kako do crvene kose?

Ako imate prirodno plavu kosu, biće vam lakše da je obojite u crveno. Crvene nijanse ili koloracije najbolje izgledaju na svetloj osnovnoj boji. Ako, međutim, želite da pređete sa smeđe ili crne na crvenu, treba da postupite u dva koraka: Prvo posvetlite kosu (dakle, uklonite prirodne pigmente), a zatim je obojite. Za ovaj postupak potrebno je da pogodite pravu meru. Koloracija treba da bude samo toliko intenzivna da ne ošteti kosu, a da istovremeno primi željeni ton boje.

 

Neprivlačni narandžasti odsjaj na crvenoj kosi

Često se, nažalost, događa da pri bojenju kosa ne postane crvena, već bude žućkasta ili narandžasta. Razlog je to što polazna boja (prirodna ili bojena) sama po sebi sadrži previše crvenih pigmenata koji iritiraju dodatu boju. Zeleni ili plavi pigmenti stvaraju vizuelnu ravnotežu; stručnjaci govore o takozvanim pepeljastim tonovima. Kao komplementarne boje narandžastoj one umanjuju neželjeni odsjaj. Za blagu promenu boje može da posluži i nežni srebrni šampon.

Da biste neutralizovali intenzivni narandžasti odsjaj, potrebno je intenzivnije toniranje u pepeljastoplavu ili pepeljastosmeđu boju, u zavisnosti od toga da li želite svetliji ili tamniji rezultat. I ovde važi: isplati se potražiti pomoć stručnjaka.

 

Crveni odsjaj na smeđoj kosi: zašto ne možete da ga se oslobodite?

Ako želite da obojite crvenu kosu u smeđe ili crno, nervira vas crveni osnovni ton koji jednostavno ne želi da nestane. Zašto je tako? Verovatno ste koristili boju za kosu koja je integrisala crvene pigmente. To se često radi kako bi se kosi dodala blistava nijansa. Ako ne želite ovaj crveni efekat, upotrebite „pepeljastu farbu za kosu“. Zeleni i plavi pigmenti čine da kosa deluje hladnije i suzbijaju crveni odsjaj. Pod uslovom da to uopšte želite, jer crvene nijanse često čine izgled zanimljivijim.

Prema gore
OKViše informacija