Menu

Farbe za kosu: Koji proizvod meni odgovara?

U velikoj ponudi proizvoda za farbanje kose, čovek brzo može da se izgubi.

Home » Lepota » Farbe za kosu: Koji proizvod meni odgovara? - 12.2018

U velikoj ponudi proizvoda za farbanje kose, čovek brzo može da se izgubi. Ovi saveti će vam pomoći da izaberete farbe za određene boje i tipove kose.

Skoro svaka žena je barem jednom ofarbala kosu i otkrila da postoje ogromne razlike između pojedinih proizvoda. Sa amonijakom ili bez, priroda naspram hemije, trajna farba za kosu ili ona koja se ispira – ponuda je ogromna i za svakoga postoji po nešto. Ako želite da se farbate kod kuće, morate prvo da razmislite koji rezultat želite da postignete. Ako želite da napravite samo kratkoročnu promenu, možete da upotrebite proizvod za toniranje kose. Ukoliko želite da prekrijete sede vlasi, koloracija je bolji izbor. Za veće izazove prilikom menjanja boje kose ili ako su u pitanju specijalne tehnike farbanja najbolje je da se prepustite profesionalcima.

Amonijak – da ili ne?

Odmah u startu – najvažnija stvar: Sve veštačke farbe za kosu, bilo da se ispiraju ili ne, agresivno deluju na kosu i imaju štetan uticaj na nju. Za farbanje je potrebno da zaštitna kutikula (kožasta opna – perut) svake pojedinačne vlasi bude omekšana, a to se najčešće postiže uz pomoć amonijaka. Međutim u suprotnosti sa sveobuhvatnim mišljenjem, amonijak nije loš.

Amonijak je alkalizirajući agens koji ispari nakon završenog farbanja. Na taj način on oštećuje kosu samo u kratkom vremenskom roku i to pre svega na početku jer se upravo zato i koristi na samom startu. Uz pomoć amonijaka, pigmenti u boji prodiru dublje i duže se zadržavaju. Međutim, hemijski miris koji bukvalno „štipa oči“ često je jako neprijatan. Tada se koriste druge alkalije kao što je monoetanolamin. Ovi agensi su često nestabilni i ostaju duže u kosi od amonijaka. „Monoetanolamin ostaje konstantno visoko alkalan, što može da prouzrokuje oštećenje kose ako se koristi na pogrešan način“, upozorava austrijski stručnjak za kvalitet Anna Reiter. Farbe koje ne sadrže amonijak manje agresivno mirišu.

Prednosti farbi za kosu na biljnoj bazi

Jedan od najzdravijih načina da se promeni boja kose jeste upotreba farbi za kosu na biljnoj bazi. Farbe su napravljene od biljaka, lišća, raznih plodova, kore i ljuski. Primeri su kana, ljuštura od oraha, repa, kurkuma, ribizla, koren rabarbare ili kafa. Pre nanošenja na kosu farba se meša sa toplom vodom a za specijalne efekte čak i sa čajem.

„Crni čaj može da izazove zapanjujuće rezultate u kombinacji sa farbom za kosu na biljnoj bazi, voćni čaj ima odlično dejstvo naročito u dobijanju svetle boje kose“, kaže Anna Reiter. Konačan rezultat nakon upotrebe farbi za kosu na biljnoj bazi zavisi od strukture kose, početne boje i predtretiranja kose. Kao i kod svih farbi za kosu, takođe je preporučljivo da se proizvod testira na jednom pramenu kose da biste videli da li on postiže željeni efekat. Drastične promene boje kose od tamne do svetle boje upotrebnom farbi za kosu na biljnoj bazi, nisu moguće. Sto posto homogena boja kose sa farbama za kosu na biljnoj bazi ne može da se postigne, jer se pojedinačne nijanse boje kose sačuvaju u prirodnoj boji kose. Na ovaj način, se dobija prirodan izgled sa blagim gradacijama i nenametljivim kontrastima.

„Prednost farbi za kosu na biljnoj bazi je što struktura kose nije ugrožena jer nije uključena alkalija“, kaže Reiter. „A što se češće koristi farba na biljnoj bazi utoliko i duže farba drži.“ Za tinejdžere mlađe od 16 godina farbe za kosu na biljnoj bazi su takođe dozvoljene za upotrebu i pogodne su za prve pokušaje farbanja. Kod svilenkaste i tanke kose farbe za kosu na biljnoj bazi mogu dodatno da pomognu, jer praktično prekrivaju kosu i tako joj daju više volumena.

 

Raspoloženi i voljni za novu boju kose? Nema problema! Ako koristite prave proizvode.

Zapanjujuće lepa svetla boja kose i naravno bez oštećenja: To vam omogućuju farbe za kosu na biljnoj bazi.

Prema gore
OKViše informacija