Menu

Glamur u zelenoj boji: Šminkanje uz pomoć proizvoda na prirodnoj bazi

Kozmetika bez hemije može skoro sve ono što mogu konvencionalni kozmetički proizvodi.

Home » Lepota » Make-Up » Glamur u zelenoj boji: Šminkanje uz pomoć proizvoda na prirodnoj bazi - 07.2019

Upadljive boje, fino blještavilo i lak za nokte koji dugo traje? Pa naravno! Šminka pravo iz prirode.

Vremena kada je prirodna kozmetika bila sinonim za proizvode namenjene za kuhinju su prošla. Bilo da se radi o ružu, šamponu ili proizvodima za zaštitu od sunca, sada postoji širok spektar prirodnih alternativa koje se lako mogu nadmetati sa konvencionalnim kozmetičkim proizvodima.

Ujedno i zbog toga što se maskara, šminka i ostali proizvodi na prirodnoj bazi smatraju posebno dobrim za negovanje i održavanje kože, sve više potrošača se usuđuje da pređe na upotrebu prirodne kozmetike.

„Često nam se dešava da su potrošači koji su ranije koristili samo konvencionalnu kozmetiku skeptični u pogledu efekata i trajnosti prirodne kozmetike, međutim nakon što su probali kozmetičke proizvode, oni su apsolutno pozitivno iznenađeni koliko dobro funkcionišu proizvodi na prirodnoj bazi“, kaže Daniela Hinkel iz menadžmenta proizvoda alverde dm drogerije za tržište. I to ne čudi, jer se posebno mnogo toga u sminkanju promenilo u poslednjih nekoliko godina.

Od prirode do modne piste

„Razvoj prirodne šminke postigao je veliki napredak u proteklih nekoliko godina i u gotovo svim oblastima trenutno postoje vrlo dobre alternative konvencionalnim kozmetičkim proizvodima“, kaže Hinkel.

Povećana raznovrsnost proizvoda jedan je od razloga zašto su se kozmetika za fotografisanje i kozmetika za modne revije poput Michalsky Style Night upoznale sa prirodnom kozmetikom i prešle na upotrebu iste. Neki vizažisti se oslanjaju isključivo na ekološke proizvode. I na kraju, što nije manje važno, modeli koji se šminkaju nekoliko puta dnevno, cene ovu vrstu kozmetike bez hemije.

Ta šarena prirodna kozmetika

 

Da bi rezultati šminkanja vizuelno oduševili sve korisnike, duboko se zaviruje u (prirodnu) kesicu sa trikovima. Plava indigo boja je čista boja na biljnoj bazi, koja se dobija fermentacijom iz istoimene biljke. Mnogi žuti, crveni i crni tonovi potiču od mineralnih oksida gvožđa. Čestice šljokica se sada mogu napraviti od biljne celuloze koja je biorazgradiva.

Čak i tradicionalni hemijski proizvodi kao što su lakovi za nokte imaju prirodne alternative. Proizvedeni su na bazi Shellac-a, tako što smola proizvodi vosak, objašnjava Daniela Hinkel. Da bi proizvodi i bez hemikalija dugo trajali, radimo sa eteričnim uljima koja u sebi sadrže konzervans. Sofisticirana ambalaža sprečava pristup bakterijama. Na taj način je moguće u zavisnosti od proizvoda postići rok trajanja proizvoda od oko dve godine.

Koliko je zelena uopšte ta zelena?

Termin prirodna kozmetika znači da sastojci zaista dolaze iz prirode. Čak i tokom obrade, hemijski procesi su u velikoj meri zabranjeni. Za organske proizvode, uslov je da 95% biljnih ili životinjskih sastojaka potiče iz organske proizvodnje, takođe je tačno određeno koliko drugih sastojaka može biti u sastavu proizvoda. Ispitivanje na životinjama kozmetičkim proizvodima i sastojcima je u Evropi zabranjeno. Generalno, zahtevi za kvalitetnom kozmetikom su porasli, potvrđuje Daniela Hinkel. „Potrošači se sve više bave sastojcima i žele tačno da znaju šta nanose na svoju kožu.“ Trend je jasno usmeren prema prirodnoj kozmetici.

U jednom istraživanju sprovedenom u dm filijalama, 89 posto korisnika izjavilo je da ne želi hormonske hemikalije u svojim proizvodima. 84% odbija sintetičke sastojke kao što su silikoni, parabeni ili parafini. Pored zdravstvenih aspekata, zaštite životne sredine, održivosti i fer uslova prilikom proizvodnje, sve navedeno igra važnu ulogu za kupce i kompanije. Iz tog alverde vodi računa da transportovanje proizvoda bude u kratkim relacijama, da se proizvodi uglavnom u Nemačkoj i da se materijal za pakovanje kupuje u Evropi a ne u Aziji.

Maskara sa prirodnim slojem

 

I šta donosi budućnost? Prema mišljenju stručnjaka, globalno tržište prirodne kozmetike će se udvostručiti do 2025. godine u odnosu na 2017. godinu. Posebno kod šminke, jer se u tom domenu može očekivati mnogo napretka i razvoja. Ključne teme uključuju inovativne sirovine i dalju optimizaciju performansi proizvoda, objašnjava Daniela Hinkel.

Na primer, vodootporna maskara sa prirodnim slojevima trenutno se teško proizvodi jer postupak nije jednostavan. Takođe, zaštita od UV zračenja i plavetnila od ekrana će postati još važniji u bliskoj budućnosti, kao i održivost proizvoda.

Mikroplastika i palmino ulje, na primer sve više se zamenjuju čistim prirodnim alternativama. Ali i kod proizvoda konvencionalne kozmetike se polako menja mišljenje i podiže svest.

Prema gore
OKViše informacija