Menu

„Greška je piti vodu tek kada osetite žeđ“

Pravovremeno uzimanje tečnosti tokom sportskih aktivnosti.

Home » Zdravlje » „Greška je piti vodu tek kada osetite žeđ“ - 05.2019

Kao i uobičajeno do sada, tema „Unos tečnosti“ – prilikom bavljenja sportom je često potcenjena, tvrdi sportski doktor Ronald Ecker u intervju.

Ko ne pije dovoljno tečnosti, brže gubi snagu, što je posebno važno za sportiste. Često se potcenjuju razgovori na ovu temu. Bilo da su u pitanju profesionalni sportisti ili rekreativci, treba da obrate pažnju da uzimaju dovoljnu količinu tečnosti pre, tokom i posle treninga, kaže sportski doktor med. Ronald Ecker.

Kolika je potreba za tečnošću u toku treniranja?

Ecker: U osnovi, ženama je potrebno oko 2 litre tečnosti dnevno, kod muškaraca je to oko 2,5 litara, za profesionalne sportiste čak 3 do 3,5 litara. Mogući gubitak tečnosti – kao posledica znojenja tokom sporta – nije uračunat u predviđeno konzumiranje tečnosti. Naporan trening uzrokuje gubitak dodatnih 1 do 1,5 litara tečnosti ili i više na sat. Potreba za nadoknadom tečnosti zavisi od samog sportiste, njegovog intenziteta treninga i uslova u kojim okolnostima trenira.

Kakve posledice može imati nedostatak tečnosti?

Nedostatak tečnosti dovodi do opadanja sportskog učinka i performansi. Ta se tečnost mora nadoknaditi. U suprotnom, javlja se slabost, grčevi u mišićima, mučnina pa čak i oštećenja funkcije mozga.

Kada treba da se pije prilikom treniranja?

Tokom treninga ili na takmičenjima koja traju duže od jednog sata treba da se vodi računa o uzimanju dovoljno tečnosti pre i za vreme vežbanja. Pogrešno je da pijete tečnost samo kada je osećaj žeđi već prisutan. Žeđ se odlaže tokom vežbanja. Puno uzimanja tečnosti pre naprezanja ili treninga ima pozitivan efekat, isto kao i periodično uzimanje veće količine tečnosti tokom vežbanja. To znači: radije ću redovno popiti veći gutljaj dugo nego stalno ispijati manju količinu vode iz flaše. Količina unosa tečnosti je nažalost ograničena takozvanim vremenom prolaska kroz želudac, tako da više od 0,7 litara unosa tečnosti po satu tokom vežbanja nije moguće.

Koja pića su idealna za sport?

Gazirani voćni sokovi u razmeri 1:1 pomešani s mineralnom vodom bogatom natrijumom vrlo su pogodni za vreme opterećenja i vežbanja. Međutim, voćni sok ne treba piti kada se bavimo sportovima izdržljivosti uz takmičarski karakter. Pored toga, voćna kiselina može da izazove probleme sa stomakom. Za dugotrajno vežbanje i treninge izdržljivosti preporučuju se pića koja sadrže uglavnom maltodekstrine i rastvorljivi skrob. Pri koncentraciji ugljenih hidrata od 17 procenata, ovi rastvori su izotonični.

Voda iz slavine i mineralna voda bez ugljenih hidrata i natrijuma su hipotonična pića. One su samo delimično pogodne za intenzivnu vežbu izdržljivosti, jer ne obezbeđuju energiju i ne kompenzuju gubitak natrijuma kroz znojenje, što je apsolutno neophodno. Bezalkoholna pića, koka kola, energetska pića, nerazblaženi voćni sokovi i slatko pivo su hipertonična pića, nisu pogodni kao piće tokom treniranja. Isto tako oni se samo uslovno mogu preporučiti za dobijanje ravnoteže vode nakon opterećenja.

Prema gore
OKViše informacija