Menu

Hrana koja boji zube i kako to sprečiti

Ovo su namirnice od kojih zubi žute.

Home » Užitak » Ishrana » Hrana koja boji zube i kako to sprečiti - 07.2019

Da konzumiranje kafe boji zube je opšte poznata stvar. Međutim postoje i druge namirnice od kojih zubi žute.

Zubi ne žute samo sa godinama, već i od ishrane. Naročito obojene namirnice imaju značajan uticaj na izgled naših zuba jer ostavljaju mrlje.
Ali koje namirnice posebno intenzivano vrše diskoloraciju zuba? I pre svega, kako možete sprečiti ovaj neželjeni efekat?

Čajevi

Naše zube ne boji samo kafa ili crni čaj, već pažnju treba obratiti i prilikom konzumiranja zelenog čaja. Svako ko redovno uveče pije čaj od kamilice, čaj od šipka i druge rizikuje da dobije žućkastu boju na zubima. Stoga, bolje se suzdržite od čaja nakon pranja zuba, čak i ako je bez šećera.

Alkohol

Da crno vino utiče na diskolorizaciju zuba je opšte poznata stvar. Međutim, iznenađujuće je da belo vino može da bude odgovorno za bojenje zuba. Ono razgrađuje kalcijum iz slojeva zuba zbog kiseline i čini zubnu gleđ propustljivijom za boje.

Limunade

Čak i letnja bezalkoholna pića mogu da promene boju zuba usled čestog konzumiranja. Mnogi sokovi su napravljeni na bazi crnog čaja, koji sadrži intenzivne boje. Čak i koka kola i limunade mogu da ostave mrlje zbog kiselina koje sadrže kao i šećera i boje, i te mrlje se mogu ukloniti samo profesionalnim beljenjem zuba.

Sirće i soja sos

Tamno sirće balsamika se smatra posebno kritičnim. Pošto kiseline menjaju pH vrednost – u ustima, neposredna nega zuba nakon konzumiranja je kontraproduktivna. Bolje je da popijemo čašu mineralne vode i sačekamo pola sata pa da potom operemo zube, tako da ne oštetimo zubnu gleđ.

Voće intenzivnih boja

Iako su grožđe, trešnje, borovnice veoma slatkog ukusa, oni istovremeno sadrže i voćnu kiselinu i boje. Diskolorizacija zuba je vrlo laka nakon uživanja u ovom voću. Zadato pravilo glasi, ono što uzrokuje fleke na odeći takođe može da oboji zube. Da bi se oslobodili naslaga potrebna je redovna oralna higijena uz intenzivnije čišćenje zuba kod stomatologa.

Začini

Šafran, kari, kurkuma i drugi začini su dragoceni i zdravi. Ali takođe imaju i veoma jaku boju koju je teško ukloniti sa zuba (ili sa bele košulje). Prevencija se može obaviti ispiranjem vodom odmah nakon jela.

Prema gore
OKViše informacija