Active Beauty
Izrada dekoracije za Uskrs: Kako da podstaknete kreativnost svoje dece

Ove godine želimo da budemo zaista kreativni pri osmišljavanju dekoracije za Uskrs.

Izrada dekoracije za Uskrs: Kako da podstaknete kreativnost svoje dece

Čini da usporimo tempo, da ostanemo mladi, smatra se da čak sprečava depresiju: neke studije pokazuju da kreativni, zanatski hobiji, kao što su slikanje, ručni rad ili pletenje, predstavljaju efikasna sredstva protiv stresa. Uskrs je dobra prilika da sa decom napravite rukotvorine.

Za decu je upotreba alata, tkanina i boja mnogo više od zabavne razbibrige: mogućnost da samostalno oblikuju i upoznaju nove materijale razvija njihov kreativni potencijal, koncentraciju i motoričke sposobnosti. Stoga smo pretražili inspirativne blogove i pronašli uzbudljive ideje za odrasle i mališane koje možete i sami da izvedete kod kuće.

 

3 uradi-sam ideje za velike i male: samostalna izrada dekoracije za Uskrs

1. Drveni zeka

Grm sa uskršnjim motivima može da bude zanimljiva dekoracija.

„Zeke od drvenih diskova možete brzo i jednostavno da napravite zajedno sa decom i oni će učiniti da se svi mnogo radujete Uskrsu“, kaže mama-blogerka Daniela Gaigg na svom blogu.Sve što vam je potrebno: drveni diskovi za glavu, flomasteri za oči i njuškice, braonkasti tonirani papir za uši, makaze za isecanje delova, traka za kačenje i lepak kako biste sve delove povezali.

 

2. Crveni konac

Na svom blogu „Fantasiewerk“ Sabrina Müller predstavlja kreativne ideje za ručni rad za decu i odrasle. Kao vaspitačicu u vrtiću, posebno je raduje kada deca znaju da rukuju makazama. Tada kroz ručni rad deca mogu da vežbaju kako kreativnost, tako i spretnost prstiju, na primer uz slatke uskršnje zeke u obliku končanih slika.

Ono što vam je potrebno: deblji papir i delovi raznovrsnog konca ili vunice, npr. ostaci od traka za poklone, zatim olovka, makaze, lepak i novine kao podloga dok radite. Na blogu Sabrina  korak po korak u slikama objašnjava put do uskršnjih zeka i čak daje savete kako da naučite decu da koriste makaze. Ukoliko želite da ovaj „projekat“ bude jednostavniji, možete sami da isečete papir u obliku životinje.

 

3. Zeke od čarapa

Oni su pufnasti i mekani, izgledaju slatko i što je najbolje od svega: nisu vam potrebne nikakve veštine šivenja kako biste napravili ljupke zeke od čarapa prema savetima blogerke po imenu Patricia Wons. To ih čini savršenom uskršnjom dekoracijom za početnike i decu.
Sve što vam je potrebno verovatno ćete da pronađete u svojoj kući: čarape, makaze, nešto konca, crni marker, pirinač ili pesak za punjenje, traka od neke tkanine, lepak i po želji nalepnice u obliku malih,pokretnih očiju:

 

 

Redosled izrade je sledeći:

1. Dve trećine čarape napunite pirinčem ili peskom.
2. Vežite gornju trećinu koncem za šivenje (taj deo će kasnije postati uši).
3. Vezati čarapu koncem ili trakom tako da dobijete oblik glave.
4. Sada prerežite gornji, slobodni deo čarape gotovo do sredine čvora.
5. Oblikujte uši u polukrug. Oči možete da nacrtate crnim flomasterom ili da zalepite nalepnice sa pokretnim očima.