Menu

Ja sam fantastičan(na): jačanje samopouzdanja u četiri koraka

Kada se lepo ophodimo prema sebi, jačamo samopouzdanje – evo kako to funkcioniše.

Home » Život » Savet » Ja sam fantastičan(na): jačanje samopouzdanja u četiri koraka - 09.2020

Da li biste za sebe mogli da kažete da ste super? Ili biste to smatrali arogantnim? „Žene su često veoma skromne, ne umeju da prime komplimente i savršene su u tome da umanje svoj značaj“, kaže ekspertkinja za koučing Dagmar Pop (Dagmar Popp). Žene treba da priznaju i da iskažu ljubav prema sebi.

Bez obzira da li to radimo oflajn ili onlajn: Ako ojačamo svoje samopouzdanje i naučimo da volimo sebe, možemo trajno da promenimo svoj život. Okruženje se automatski rotira sa nama. U kom pravcu, određuje svako od nas pojedinačno. Kako da nam to pođe za rukom? Čarobna formula ne postoji, ali postoji jedna moćna reč: samoodgovornost. Ukoliko kroz pojačano samopouzdanje preuzmemo odgovornost za sebe, više ćemo uživati u životu.

Jačanje samopouzdanja u četiri koraka

1. korak: Samorefleksija kroz vođenje dnevnika

Svaki početak je težak. Prvi korak treba da bude razmišljanje o sebi. Kakva je situacija u vama? Koja uverenja sledite? Načini i obrasci razmišljanja uglavnom nastaju još u detinjstvu. Na primer „nisam dovoljno dobar(ra)“ ili „moram da se borim za ljubav“. Samorefleksijom ulazimo u trag ovim unutrašnjim, često negativnim porukama.

Kako funkcioniše ovaj korak?

Pokušajte sa vođenjem dnevnika, svojevrsnim „evidentiranjem unutrašnjeg života“. Potrebna vam je sveska u koju ćete rukom beležiti negativne situacije. Dovoljne su tri kolone: U kojoj situaciji se nalazim? Na primer, svađa na poslu ili reči koje su vas povredile u partnerskom odnosu. Šta mislim o tome? Kakva osećanja ova situacija izaziva u meni? Kada napravite beleške, zatvorite svesku. Nema potrebe da razmišljate o tome satima. „Ova metoda služi samo da shvatimo šta se dešava“, kaže autorka Martina Petraška (Martina Petraschka), „na ovaj način ulazimo u trag svojim mislima i osećanjima.“

 

2. korak: Pretvorite negativnost u optimizam

Kada identifikujemo negativna uverenja, možemo aktivno da ih transformišemo u prijateljski, optimistični unutrašnji glas.

Kako funkcioniše ovaj korak?

Možete na primer da stavite ukrasnu kutiju i blok sa ceduljicama u kupatilo. Svaki put pre pranja zuba zapišite jednu stvar koju volite kod sebe i stavite ceduljicu u kutiju. „Tako dajete sami sebi poklon“, kaže Dagmar Pop (Dagmar Popp). Kada vam raspoloženje ne bude najsjajnije, bacite pogled na jedno od „ljubavnih pisama sebi“. Dnevnik sreće takođe može da pomogne.

 

3. korak: Cenite male svakodnevne uspehe

Kada je fokus na pozitivnim mislima i stvarima koje obogaćuju, pokreće se pozitivna spirala. Ovo možete da vežbate u svakodnevnom životu: svako veče osvešćujte sve što ste postigli, od uspešnog poslovnog sastanka do pravljenja džema. I činite stvari koje vam prijaju kako biste postali izvor sopstvene radosti.

 

4. korak: Okružite se ljudima koji vam prijaju

Kvalitetna briga o onome što je u nama pola je dobijene bitke. A šta je sa svim onim što utiče na nas spolja? I to u određenoj meri može da se kontroliše. Na primer, tako što ćete se prvenstveno okružiti ljudima koji su vam blagonakloni.

Zapitajte se: Koga zovem kada ne znam šta i kako dalje? Kome se javljam samo zbog osećaja obaveze? Koliko ulažem u odnos sa tom osobom – i šta dobijam zauzvrat? Da li je vreme da se prijateljstvo prekine? „Ne“ drugoj osobi često je „da“ sebi“, kaže ekspertkinja Pop (Popp). To nema nikakve veze sa egoizmom, već sa zdravom brigom o sebi.

 

Društveni mediji: 

Ovo je primenljivo i u digitalnom svetu. Okružite se kanalima i stranicama koji vas inspirišu. Gde se osećam dobro? Koje stranice je lepo pogledati ali mi kvare raspoloženje jer se upoređujem sa onim što prikazuju? Ako pratite sadržaje koji izazivaju konstruktivan osećaj, stvarate pozitivno okruženje i na mreži.

O Dagmar i Martini

Magistar Dagmar Pop (Dagmar Popp) je akademska publicistkinja, komunikološkinja i etnološkinja. Magistar Martina Petraška (Martina Petraschka) (visoka strukovna škola) je menadžerka organizacionog razvoja i ekonomistkinja, kao i autorka mindset knjige „Sind wir nicht alle Arsch-Engel?“ (izdavač MyMorawa). Ovaj trenerski tandem specijalizovan je za onlajn i oflajn savetovanje žena. Cilj je pronaći put ka sebi i povećati svoju sreću u životu. Pored toga, ekspertkinje za koučing svojim društvenim projektom „Žene za žene“ pružaju podršku ženama obolelim od raka.

Prema gore
OKViše informacija