Active Beauty
Kako da kosu učinim sjajnom?

Sjajna a ne lomljiva: uz malo nege i nekoliko trikova, kosa blista poput svile.

Kako da kosu učinim sjajnom?

U epizodi legendarne TV-serije „Seks i grad“ Šarlot pita svoju prijateljicu Keri: „Smatraš li da je moja kosa danas suviše sjajna?“ Keri doduše nije odgovorila na to pitanje, međutim, jedno je jasno: zbog lepe kose niko se nije požalio. Ko želi sjajnu kosu poput Šarlot, ima nekoliko mogućnosti za to.

Polirati do visokog sjaja

Pravi pribor predstavlja četka – majstor za sjaj. Svakodnevnim pokretima, loj sa vlasišta se prenosi ka vlasima kose. On tako ne samo da služi kao zaštita, već kosi pruža dodatni sjaj. Posebno su pogodne prirodne čekinje (na primer od divlje svinje), jer nežno izglađuju spoljni sloj kose i na taj način je čine blistavom. Međutim, i veganske četke za negu sada mogu da imaju iste efekte. Da bi četka zadržala svoju punu efikasnosti, potrebno je da se redovno pere šamponom. Prilikom feniranja okrugla četka omogućava ravnanje kose i daje joj volumen. Čak je i jastučnica od značaja. Pamuk ili poliester mogu da upiju apsorbuju vlagu iz kose, uzrokuju trenje i ometaju strukturu kose. Posteljina od bio-svile dobra je alternativa.

Sjajno negovana

Pravilna nega sa pravim proizvodima presudna je za sjajnu kosu. Jer upravo zdrava kosa ima fantastičan sjaj. Isperite je na kraju uvek hladnom vodom, jer se time zatvara grubi površinski sloj kose. Tretman ili maska jednom ili dva puta nedeljno obezbeđuju kosi vlažnost i sprečavaju da izgleda kruto i iskrzano.

Za suve krajeve potrebna je dodatna porcija nege u obliku ulja za kosu. Ulje svoj puni efekat razvija nakon maske za kosu, jer uključuje i dobijenu vlagu. Preko specijalnih nijansi sjaja kosa dobija pigmente koji reflektuju svetlost i koji joj daju još više sjaja.

Pobrinite se za blistave trenutke

 

Nakon pravilne nege odgovarajući stajling takođe obezbeđuje visoki sjaj. To počinje već kada izađete iz kade. Umesto da kosu istrljate, pažljivo je izgužvajte ili istapkajte. Trljanjem se otvara sloj kutikule i kosa deluje lomljivo. Takođe, ne treba da koristite četku odmah nakon pranja, jer je mokra kosa elastična i izuzetno osetljiva. Da biste nežno odmrsili kosu bolje je koristiti češalj sa grubim zubima.

Prilikom feniranja koje sledi, presudan je smer. Fenirajte kosu samo kada je već blago prosušena i pustite da struja vazduha klizi od korena prema vrhovima, tako da sloj kutikule ostane zatvoren. Kada je kosa potpuno suva, hladnoća se koristi za dodatni sjaj. Uz odgovarajuću toplotnu zaštitu, može da se koristi i pegla za ispravljanje. Ovde bi trebalo da vodite računa i o tome da kosu ne izlažete suviše dugo toploti. Zato je bolje da odvojite delove kose i pažljivo poravnate pojedinačne pramenove, umesto da to ponavljate više puta. Najzad, sjaj u spreju daje savršen konačni rezultat.

Pružite sjaj iznutra

Za postizanje sjajne kose polazi se već od ishrane. Posebno je pogodna hrana sa kompleksom B-vitamina kao što su biotin i vitamin B3. Oni su pre svega sadržani u ribi, žumancetu i orasima. Mahunarke, poput sočiva, takođe služe kao odlični pojačivači sjaja. Osim vlakana i proteina, one sadrže i cink element u tragu, koji kosi pruža dodatni sjaj. Već za doručak možete postići dobar efekat sa kašom. Ovsene pahuljice sadrže naime dosta biotina i cinka. Pored zdrave ishrane, dodaci ishrani mogu trajno ojačati kosu i učiniti je sjajnom. Ovde su posebno efikasni biotin, silicijumova kiselina i vitamin B.

Međutim, nedostatak hranljivih sastojaka nije jedini razlog za kosu bez sjaja. Stres i nedostatak spavanja vašoj kosi takođe mogu da oduzmu sjaj. To je dobar razlog, mada ne jedini, zašto je važno praviti redovne pauze – možda uz hranljivu masku za kosu.