Active Beauty
U bašti raste so za kupku

Lekovito bilje.

U bašti raste so za kupku

Lekovito bilje je čudotvorno sredstvo iz prirode. Od sada njegove moći nećete otkrivati samo u kuhinji, nego u celom stanu.

U poslednje vreme, na raspolaganju imamo velik izbor ekoloških proizvoda, i to u području ishrane, nege tela i sredstava za čišćenje. Uprkos tome, poseban je osećaj kada nešto napravimo sami. Međutim, to ne znači da sad odmah treba da počnemo da pravimo sve moguće proizvode za čišćenje kao i kozmetičke proizvode jer, baš kao i u svakom segmentu života, pa tako i u ovom, odlučujuću ulogu igra harmonija. Dovoljno je s vremena na vreme napraviti nešto iz kućne radinosti da bismo osetili radost, ali i kreirali baš proizvode prema svojoj meri. Danas ljudi imaju jače razvijenu svest o zdravlju i blagostanju. Kritički se posvećuju temama kao što su šta treba unositi u organizam i kako se okružiti zdravim proizvodima.

Kvalitet postaje sve važniji, a upravo kod proizvoda iz kućne radinosti možemo da utičemo na taj parametar. Mnogi se zbog straha od utrošenog vremena neće upustiti u izradu domaćih proizvoda od lekovitog bilja, međutim, na internetu je objavljena obimna i jako dobra stručna literatura, kao i brojni tutorijali koji se brzo uče, a donose jednostavne liste sastojaka. Pritom se stalno pojavljuju određeni sastojci, i to s pravom. Za svaku potrebu, bilo da želite da napravite sprej za osveženje prostora ili opuštajuću so za kupku, postoje odgovarajuće lekovite biljke. Ako, pak, želite da se detaljnije bavite temom lekovitih biljaka, možete da proširite svoja znanja na nekim specijalizovanim kursevima ili radionicama ako se tako nešto organizuje u vašem okruženju. Vođeni edukativni sadržaji omogućuju i praktičnu primenu stečenih veština i znanja: kakve začine stavljam u jela, kakve lekovite biljke rastu u mom vrtu ili, pak, u okolini. Veliki broj biljaka koje se pogrešno svrstavaju u grupu korova, imaju vrhunsko lekovito dejstvo. Uz odgovarajuće knjige o lekovitom bilju možemo puno da naučimo o njihovoj primeni u svakodnevnom životu.

Zašto bilje?

Sasvim je svejedno da li želite da napravite neki proizvod za domaćinstvo ili novu masku za lice jer lekovite biljke imaju široku primenu.

Važnije je da razmislite o njihovom dejstvu jer u zavisnosti od kombinacije sastojaka u vašem proizvodu, lekovite biljke otpuštaju svoje dejstvo na različite načine. Isto tako morate da budete svesni da mnoge biljke deluju poput lekova i pri pogrešnoj primeni ili doziranju mogu da budu štetne. Međutim, ako se pravilno primenjuju, lekovite biljke mogu da vam pomognu da vratite ravnotežu u svakodnevni život.

Najbolja stvar kada sami pravite proizvod je činjenica da ste uzbuđeni ne samo pri proizvodnji nego i kod primene proizvoda. Kada sami napravite svoju kremu, onda znate i njen sastav pa ćete je drugačije i nanositi – opreznije, s više pažnje. Tako menjate stav prema svom telu – nabolje. Što i zaslužuje.

Ako želite da saznate nešto više o proizvodima na dm-ovim policama, njihovom dejstvu i nameni, potražite savet zaposlenih u dm filijalama koji vam stoje na raspolaganju.

Pravilna primena i doziranje?

Važno je poznavati dejstvo svake biljke.

 • osvežavajuće: ruzmarin, bosiljak, peršun
 • opuštajuće: lavanda, valerijana, matičnjak
 • protivuplano: žalfija, đumbir, kopriva

DIY: Sprej za osveženje prostora sa ruzmarinom, žalfijom i lavandom

Sprej za osveženje prostora koji budi sva čula uneće svežinu u vaš dom. Možete da ga koristite do godinu dana. Ruzmarin i lavanda unose savršenu harmoniju i uvek iznova pružaju sasvim nov mirisni doživljaj vašem prostoru.

Sastojci (za 500 ml):

 • 2 grančice ruzmarina
 • 1 grančica žalfije
 • 1/2 kašičice cveta lavande
 • 1 limun, narezan na kriške
 • 500 ml vode
 • odgovarajuća bočica sa pumpicom za raspršivanje

Priprema:

Sve sastojke dodajte u malu posudu i kuvajte na srednje jakoj temperaturi, dok ne proključa. Poklopite i kuvajte mešavinu 5 minuta. Na kraju ohladite, procedite i sipajte u bočicu za raspršivanje. Ako želite u bočicu možete da dodate svežu grančicu ruzmarina i/ili lavande.

Ulje za masažu

Kod bolnih mišića i zglobova, kada ste jako napeti ili loše raspoloženi, ovo će biti pravi proizvod za vas. Ako ga čuvate na hladnom i tamnom mestu, može da izdrži i do godinu dana.

Sastojci (za 250 ml):

 • 120 ml ulja koštica grožđa, maslina ili nekog drugog laganog ulja
 • 120 g kokosovog ulja (zagrejanog, tečnog)
 • 35 kapi ulja eukaliptusa
 • 35 kapi ulja lavande
 • 22 kapi ulja nane
 • 20 kapi ulja đumbira
 • tamna boca

Priprema:
Oba ulja pomoću levka sipajte u bocu pa dodajte eterična ulja. Na kraju bocu dobro zatvorite i snažno protresite.

DIY: So za kupku sa limunom i ruzmarinom

Opuštajuća kupka je blagotvorna za telo i dušu. Epsomska so se sastoji od magnezijuma i sulfata i koristi se već stotinama godina protiv bolova u mišićima i zglobovima. U kombinaciji sa morskom solju koja sadrži visok procenat kalijuma i joda, mineralne supstance dospevaju direktno u kožu i podstiču lečenje dermatitisa i upala. Ruzmarin daje snagu i oslobađa od strahova, limun osvežava. Ovaj dobitni spoj će vam pružiti opuštajuću kupku nakon koje ćete se osećati kao ponovo rođeni. So za kupku može stajati do tri meseca.

Sastojci (za oko 7 kupki):

 • 600 g epskomske soli
 • 75 g morske soli
 • 160 g natrona
 • 20 kapi limunovog soka ili narendana kora limuna
 • 1 sitno naseckana grančica ruzmarina

Priprema:
U posudi pomešajte sastojke, pa dodajte u teglu sa poklopcem. Dok vam se kada puni vodom iz slavine, dodajte 100 g soli.

 

Playlist za opuštanje

</div