Menu

Na koji način se koža pravilno priprema za sunce

Dermatolog Dr. Udo Längle objašnjava, na koji način se koža pravilno priprema za sunce.

Home » Zdravlje » Na koji način se koža pravilno priprema za sunce - 03.2019

Kada treba da se počne sa pripremom kože za izlaganje suncu? Neželjene opekotine su uglavnom uzrokovane UV-B zracima sunca, dok su UV-A zraci odgovorni za starenje kože i dublje promene pod kožom jer tamo napadaju kolagen i elastična vlakna. Koliko je UV zračenje snažno zavisi s jedne strane od godišnjeg doba i s druge strane od doba dana, od geografske širine i nivoa mora. UV-A zračenje takođe prodire kroz prozorsko staklo (npr. na poslu ili prilikom vožnje). Stoga je potrebno nanositi kremu za sunčanje i zaštitu od sunca na kožu tokom cele godine, jer koža nažalost ništa ne zaboravlja.

Koliko je efikasna zaštita od sunca iznutra?

Stalno se propagira da se koža može zaštititi od opekotina od sunca određenim dijetetskim suplementima. Ovo nije sasvim tačno – nažalost, još uvek ne postoji efikasna „tableta za sunčanje“. Međutim, veruje se da su ljudi koji su dobro snabdeveni sa svim esencijalnim hranljivim sastojcima manje podložni šteti koja nastaje na koži usled izloženosti UV zračenju. U tom smislu, vitamini, antioksidanti i minerali su važna podrška za kožu, jer jačaju njenu prirodnu odbranu. Unos antioksidanata kao što je beta-karoten ili likopen ne štiti kožu od opekotina od sunca.

 

Frau die ihre Wäsche im Garten aufhängt

Koliko je dobro koristiti solarijum za dobijanje tamnijeg tena pre izalganja suncu?

Dokazano je da su solarijumi kancerogeni za kožu i stoga je u mnogim zemljama sada dozvoljena upotreba solarijuma samo za osobe starije od 18 godina. Uređaji u solarijumima uglavnom koriste UV-A zračenje. Kao rezultat toga, koža je preplanula, ali po vrlo visokoj ceni. Dokazano je da UV-A zraci izazivaju hronično oštećenje kože, prerano starenje kože i pojačano boranje kože. U principu, važi pravilo da taman ten nije dovoljna zaštita od opekotina koje nastaju zbog izloženosti suncu. „Zdrav taman ten“ nastao sunčanjem pod UV zracima, ne postoji. Upotreba sprejeva za samotamnjenje je sigurna i kozmetički adekvatna alternativa u odnosu na UV sunčanje, ali nažalost i ne štiti od opekotina od sunca.

                                                                                                           SUNDANCE Sredstvo u spreju za sunčanje ZF20 200 ml

Odgovori od Dr Udo Längle, specijalista za dermatologiju i venerologiju u Dornbirnu

 

Prema gore
OKViše informacija