Active Beauty
Najbolji recepti bez bacanja hrane

Sa ovim receptima, poslednji ostaci hrane se mogu ukusno iskoristiti.

Najbolji recepti bez bacanja hrane

Lazanje od kupusa

Vreme pripreme: 1 sat

Sastojci za 4 porcije:

150 g lista kupusa
1 luk
1 češanj belog luka
malo biljnog ulja
50 g zrna soje (ili 100 g tofua)
(sušeno) začinsko bilje, npr. Origano, majčina dušica, ruzmarin
200 ml pasiranog paradajza
malo crnog vina po želji
50 g semenki suncokreta
150 ml vode
2 kafene kašikice kvasca
1 kafena kašikica kapra
1 kašikica vode od kapra

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. U dubokoj posudi zagrejte vodu sa malo soli. Koristite oštar nož za sečenje korena kupusa koje ćete kasnije koristiti za nadev. Blanširajte listove kupusa u slanoj vodi 2 minuta a zatim ih ohladite u posudi sa vodom.
2. Za bolonjeze, očistite luk i isecite ga na kockice i pržite na tiganju sa malo biljnog ulja. Preostale korene kupusa veoma tanko isecite na štapiće zatim dodajte ulje i zapecite.
3. Granule soje potopite u vodu da omekšaju a potom ih ocedite. Dodajte soju zajedno sa začinima i pržite dok sve dobro ne porumeni. Dodajte pasirani paradajz i vino i kuvajte sos najmanje 10 minuta.
4. Za bešamel sos pomoću štapnog miksera usitnite suncokretovo seme, vodu, suvi kvasac, kapar i vodu od kapra. Ako je potrebno, dodajte vodu, so.
5. U dublju podmazanu tepsiju slažite listove kupusa naizmenično sa bolonjezom, bešamel sosom i tako u slojevima sa drugim listovima kupusa. Na kraju prelite sa bešamel sosom.
6. Pecite u rerni oko 30 minuta dok se ne formira svetlo smeđa kora.

Lešnik i rikota testenina

Haselnuss-Ricotta-NudelnVreme pripreme: 1 sat i dodatno 30 minuta za hlađenje

Sastojci za 20 tašnica od testa za punjenje:

Za testo:
250 g brašna plus malo više za pripremu testa
100 ml vode
1 kašičica soli
2 kašike maslinovog ulja

Za punjenje:
150 g krompira
2 kašike ulja
2 grančice mente (sveže ili sušene)
1/2 sveze vlašca (ili 2 mlada luka)
so
Muskatni oraščić

Za fil od lešnika:
200 g lešnika
800 ml vode
Po želji: prezle

Priprema:

1. Lešnike pecite u posudi bez masti dok ne zamirišu. Zatim ih u blenderu zajedno sa 800 ml vode ispasirajte a potom procedite kroz vrećicu ili gazu. Sačuvajte mleko u staklenoj flaši i uživajte u njemu s vremena na vreme. Lešnike za fil tj za punjenje stavite u posudu i ostavite sa strane.
2. Pomešajte brašno i so u posudi za testo. Formirajte udubljenje u sredini u koji dodajte ulje i vodu. Pomoću viljuške promešajte tečnost s brašnom. Nekoliko minuta na ravnoj površini gnječite brašno rukama dok ne dobijete glatko testo. Ako je potrebno, dodajte kap po kap vode ili brašna. Stavite u frižider na 30 minuta u zatvorenoj posudi.
3. Sitno iseckajte bilje, izdrobite suvu mentu u drvenoj posudi. Krompir obarite, ogulite, iscedite kroz presu ili ga izgnječite ručno. Pomešajte sa 70 g preostalih usitnjenih lešnika i bilja, začinite solju i muškatnim oraščićem.
4. Radnu površinu pospite brašnom i raširite formirano testo na radnu površinu i malo ga pritisnite rukama. Vadite krugove testa sa čašom za vodu.
5. Napravite od smese kuglice veličine oraha i stavljajte ih u krugove. Navlažite ivicu kruga sa malo vode i zalepite testo jedno za drugo u obliku polumeseca. Istisnute preostali vazduh sa ivica i zatvoriti ivice viljuškom.
6. Zagrejte slanu vodu u posudi i punjenu testeninu stavite u vodu da se kuva oko 4 minuta. U drugoj posudi, lagano zagrejte malo ulja, izvadite testeninu iz vode za kuvanje pomoću kutlače za ceđenje i stavite na vrelo ulje samo na momenat i izvadite. Po želji posuti sa prezlom. Poslužite uz zelenu salatu.

Karfiol – Cheeze

Vreme pripreme: 20 min.

Karfiol-Käse RezeptSastojci:

100 g semena suncokreta
1 šargarepa
180 g karfiola (1/2 – 1/3 glave)
1 prstohvat bibera
1 češanj belog luka
Za 1 preliv sirćetom (alternativno sok od limuna)
4 kašike kvasca
1/2 kašikice kurkume
2 ravne kašikice mlevene paprike
1 kašikica senfa
1 kašičica soli

Za 20 kriški hleba:
1/2 bagete / beli hleb od prethodnog dana
5 kašika maslinovog ulja
2 kašičice suvog začinskog bilja ili začina

Priprema:

1. Za Cheeze, seme suncokreta omekšajte u toploj vodi.
2. Šargarepu i karfiol isecite na jednake delove i skuvajte ih u slanoj vodi. Iscedite i pustite da se malo ohlade. Iscedite semenke suncokreta, sjedinite ih zajedno sa povrćem i svim ostalim sastojcima pomoću blendera. Po potrebi dodajte sirće (za više kiselosti), so ili biber (po ukusu).
3. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Isecite hleb na tanke kriške. Pomešajte ulje i začinsko bilje u posudu i premažite hleb sa tim prelivom.
4. U tepsiju za pečenje poređajte hleb i pecite u rerni oko 4-5 minuta dok kriške ne postanu zlatno braon boje i hrskave. Gotovi brusketi tj čips mogu se nedeljama čuvati na suvom mestu.