Menu

Letnji program za zategnutu kožu

Zategnuta koža i masaže

Home » Lepota » Letnji program za zategnutu kožu - 04.2017

Obuvamo sandale i kako rastu temperature tako sve više otkrivamo svoje telo. Ali ne uvek sasvim rado jer naša koža možda i nije sasvim zategnuta.

a nekim mestima je možda ispucala, eventualno ima i nekakva udubljenja, a možda više nije ni tako sveža i čista kao što mislimo. Isto je i sa noktima. Verovatno su nekada i bolje izgledali, ali trenutno nisu u toj fazi. A kada se ne osećamo dobro u sopstvenoj koži, onda je to znak da je došlo vreme da nešto učinimo po tom pitanju. Pre nego što se detaljnije pozabavimo zadatom temom, donosimo malu utehu – budite svesni toga da niste sami. Oko 80 posto žena mora da se boriti sa celulitom, ali to je nešto što je izvodivo. Nažalost, celulit ne može jednostavno da se odstrani nanošenjem kreme, ali zato postoje losioni sa efektom zatezanja kože i anticelulitne kreme koje mogu barem vizuelno da sakriju problem. Isto tako delotvorne mogu da budu četke kao i ručni masažeri pomoću kojih možemo da neravnomerne delove kože učinimo glatkim. Ali isto tako moramo naglasiti da su sport i zdrava ishrana neizostavni delovi našeg prolećnog programa zahvaljujući kojem ćemo vratiti fit formu. U suprotnom možemo da utrljavamo kreme i da se masiramo do mile volje, ali dugoročno nam to uopšte neće pomoći ako se ne budemo kretali i ako ne budemo pazili na ishranu.

Nemilosrdne masne ćelije

Naše tkivo je krajnje fleksibilno. Kolageni i elastična vlakna mogu ekstremno da se istežu i u mlađim godinama su bila dosta čvršće povezana i sve je bilo na svome mestu kako smo i želeli da bude. Od otprilike 30. godine započeo je proces opuštanja vlakana što je dovelo do gubitka elastičnosti na području bedara, zadnjice i stomaka. Pušenje, previše alkohola i premalo sna učinili su ostalo. Zanimljivo je da nesavesno izlaganje suncu ubrzava proces gubitka elastičnosti kože. Ovo se posebno odnosi na UV-A zrake koji dopiru do kolagenskih vlakana i tako ih oštećuju. Postoji jedan važan razlog zašto vezivno tkivo mora da bude fleksibilno, a reč je o trudnoći kada mora značajnije da „popusti“. To svojstvo elastičnosti nemilosrdno koriste masne ćelije probijajući se u prostore između rupa. Čim se tamo smeste, prodiru do kože, a čak mogu da spreče cirkulaciju i protok limfe. Sve se to vidi i na površini jer nastaju udubljenja svih veličina.

 

Nega kože

 

Glatke površine

Nanošenjem krema je teško kožu učiniti glatkom jer da biste postigli željeni rezultat, morate da prodrete duboko do masnih ćelija, u čemu nećete uspeti. Uprkos tome, nanošenjem krema možete da postignete željeni efekt glatke kože.

Novi proizvodi visoke tehnologije s aktivnim kompleksima na bazi kofeina i zelenog čaja, koenzimom Q10 ili fitohormonima od soje ili crvene deteline čine kožu glatkom, zatežu i učvršćuju spoljašnji sloj kože. Osim toga, podstiču razmenu kolagenskih materija pa pri redovnoj upotrebi koža zaista postaje glatka i zategnutija.  Proizvode na bazi kofeina najbolje je nanositi ujutro ili pre sportske aktivnosti. Tada je proces razmene materija u koži najbrži, pa takvi proizvodi imaju bolji efekat.

Dodatan recept za lepšu i zdraviju kožu je hidratacija. Što više hidratacije, to površina kože postaje više glatka. Kritični delovi postaju više glatki unosom dodatne količine vlage u obliku hijaluronske kiseline ili aloe vere. Kreme, ulja i losioni mogu značajno da deluju, a usput je potrebno da se pripazi na dobru cirkulaciju i pojačanu razmenu materija u organizmu. Najbolje rezultate postižemo ako se bavimo sportom, ali od pomoći mogu da budu i različiti ručni masažeri i četke. Klasična masaža četkama, masaže štipkanjem ili limfne drenaže podstiču cirkuaciju i protok limfe koji osigurava transport štetnih materija i otrova iz organizma. Tehnike automasaže imaju isti efekat na spoljašnje slojeve kože kao i one kozmetičke i pobrinuće se za efekat glatke kože.

Klasične masaže četkom

Potrebna nam je samo četka za masažu koju moramo da odaberemo u skladu sa tipom kože. Postoje različite četke, u zavisnosti od čvrstoće čekinja. Kod klasične medicinske masaže četkom potrebno je tri puta nedeljno masirati pet do deset minuta. Uvek se masirajte ujutro i uvek preko mokre kože. Četka se dugim pokretima u smeru ka srcu. Izbegavajte pokrette u različitim smerovima jer tako samo iritirate kožu. Ni jak pritisak neće dovesti do željenog cilja. Dovoljno je da se tokom postupka koža samo blago zacrveni. Isto tako je važno da počnete od stopala i da radite polako, u smeru prema gore. Ruke i noge dolaze na red na kraju.

Ne zaboravite stopala!

Nega stopala

Ni uz najbolje namere zimi ne možemo uvek i o svemu da brinemo. Nekada zapostavljamo određene delove tela koje ionako niko ne vidi. To su, na primer, naša stopala. Zadebljana koža, žuljevi, oštećeni nokti i neuredan lak, znak su da pre nego što ponovno obujemo sandale, obavezno moramo da obavimo sveobuhvatnu negu stopala. Nakon nekoliko manjih poteza, stopala će ponovno zasijati starim sjajem.

Preporuka: Nakon nekoliko manjih poteza, stopala će ponovno zasijati starim sjajem.

Kako pravilo negovati stopala

Korak 1:prvo potopite stopala u vruću vodu. Temperatura ne bi trebalo da bude viša od 38 stepeni, a stopala bi tako trebalo da ostanu u vodi najduže 10 minuta. Tako će koža savršeno da omekša kako bi bila spremna za sledeći korak. Još tokom kupke uljni dodaci i so koži pružaju dragocene materije.
Korak 2: piling je najbolji način za uklanjanje odumrlih ćelija kože nakon čega je potrebno temeljno osušiti stopala.
Korak 3: sada sledi pravi posao. Kamenom i turpijom za odstranjivanje zadebljane kože odstranite slojeve koji su se nakupili tokom zime. Nakon toga stopala će biti mekana i negovana.
Korak 4: sada je stopalima potrebna dodatna doza nege. Nanesite obilno hidratantnu kremu i negujuća ulja što će posebno da razveseli stopala sa suvom i hrapavom kožom. Predlažemo proizvode koji sadrže ureu ili aloe veru.
Korak 5: sada su na redu nokti. Nokte na stopalima najbolje možete srediti makazama za nokte pri čemu treba poštovati pravilo da nokti prate rub prsta. Potom turpijom možete da dođete do krajnje željenog oblika. Kožicu sa strane pažljivo povucite drvenim štapićem.
Korak 6: sada je boja došla na red. Preporučujemo da uvek prvo nanesete bezbojni lak, a potom lak u željenoj boji. I to je to.

Prema gore
OKViše informacija