Menu

Test na stepen stresa kože

Nadražena muška koža zahteva negu.

Home » Lepota » Test na stepen stresa kože - 05.2017

Osećate peckanje, upalu ili zatezanje kože? Onda proverite šta se nalazi u proizvodima za negu koje koristite. Agresivni proizvodi za negu koji sadrže parfem, alkohol ili konzervanse često mogu da imaju potpuno suprotno dejstvo od željenog.

Muška koža ima drugačije potrebe od ženske. Po pravilu je masnija i ima veće pore. Za oko 20 posto je deblja. Ima grublju površnu, robusnija je i znatno bolje će izdržati sunce i suvi vazduh.

Bolje vezuje vodu pa zato deluje čvršće i zategnutije. Pored toga, kasnije počinje da stari. Krajnji ishod je dobar, ali nije savršen. I muška koža ima svoje slabe tačke kada stres ne popušta. Štetni uticaji iz sredine, nedostatak ravnoteže između privatnog i poslovnog života, alkohol ili cigarete, nezdrava hrana, pogrešni proizvodi za negu i naravno, svakodnevno brijanje čine kožu manje otpornom. Muškarac tokom života u proseku obrije gornji sloj kože 16.000 puta. Rezultat je da nakon svakog brijanja nezrele ćelije kože odjednom budu izložene štetnim uticajima iz okoline pa reaguju posebno osetljivo. To dovodi do iritacija – od crvenila i svraba pa sve do osećaja peckanja i izbijanja malih bubuljica.

Ako pri tom upalu želite da sanirate agresivnim proizvodima za negu koji sadrže parfeme, alkohol ili konzervanse, rasplamsaćete vatru. Takve materije mogu da naruše kiseli zaštitni sloj kože, ali i da uništite prirodne lipide u koži. Posledica je snažno isušivanje kože, osećaj napetosti i ljuštenje kože.

Ako verujete da će vam kreme vaše partnerke pomoći, varate se. Muška koža ima više većih žlezda lojnica koje su pri tom puno aktivnije nego kod žena. Puno je razloga za negu kože koja je prilagođena polu.

 

Najvažnija pravila nežne nege kože

Bez alkohola: pređite na kreme za umivanje, gelove za brijanje i afteršejv proizvode bez alkohola.
Prilagodite vrednosti: koristite proizvode čija pH-vrednost odgovara vašoj koži.
Izbegavajte parfeme: da biste izbegli iritacije kože, opredelite se za proizvode za negu koji ne sadrže parfeme.
Štedljivo nanošenje: proizvode za negu kože generalno koristite štedljivo.
Zadržite vlagu: kožu dovoljno hidrirajte.
Masnoća je dopuštena: probajte kremu koja ostavlja mastan sloj na koži.
Blaga temperatura: izbegavajte vruću vodu na svojoj koži. Nemojte da koristite sapune jer mogu jako da nadraže kožu

 

 

 

Prema gore
OKViše informacija