Menu

Nega tela biljkama i začinskim biljem

Lekovite i hranljive osobine biljaka i bilja koriste se za negu tela već hiljadama godina

Home » Lepota » Nega tela biljkama i začinskim biljem - 03.2019

Svaki dan bismo sebi trebali da priuštimo kratku prolećnu šetnju. Svež vazduh daje novu energiju, prvi zraci sunca zagrevaju telo i bude duh. Cvrkut ptica širi dobro raspoloženje i pupoljci koji rastu svuda stvaraju osećaj novog početka. Ali priroda nije samo nešto lepo za gledanje. Mnoge biljke sadrže vredne aktivne sastojke, koji se sve više koriste u kozmetici. Tako da kod kuće imamo proleće tokom cele godine.

Kamilica

Ona je cvet koji svi znamo, posebno kada imamo bolove u stomaku. Poznata lekovita biljka pripada grupi glavočika i najviše je zastupljena u Srednjoj Evropi, Zapadnoj i Centralnoj Aziji. Leči i snažno je antiinflamatorna i stoga se koristi i u kozmetici. Bisabol ulje koje je njen glavni sastojak podstiče apsorpciju aktivnih sastojaka u koži. Cvet se koristi i kod dermatitisa, ekcema, masne i nečiste kože. Može da regeneriše tkiva i vratiti prirodnu ravnotežu kože. Čak i svrab kože može da se smiri uz pomoć kamilice. Takođe ima pozitivan efekat na metabolizam kože.

Kopriva

Skoro svako je jednom imao neprijatan susret sa njom. Ali iza njenih dlačica koje žare i tečnosti koja peče kada je ispušta, u njoj se krije zaista odlična osobina. Kopriva deluje holistički na telo, iznutra i spolja. Sadrži vitamina A i C, kao i minerale i serotonin. U kozmetici se kopriva često koristi za negu kose. U tom domenu sjajno pomaže kod problema sa masnom kosom ili ako postoji problem sa perutanjem kože temena glave. Ima visoku snagu čišćenja i jača kosu. Takođe stimuliše rast kose i neguje kožu temena glave.

Matičnjak

Čak i stari Grci su ovim začinskim biljem tretirali rane kao što su rane od ugriza pasa. Hildegard von Bingen ga je preporučila za nervne bolesti. Danas se matičnjak sve više koristi u prirodnoj kozmetici. Bogat je vitaminom C sa snažnim anti-age efektima, neutrališe oksidativni stres kao što su UV zraci, zagađenje vazduha ili dim cigareta i odgovoran je za zaštitu ćelija. Matičnjak takođe odlaže proces starenja jer stimuliše proizvodnju kolagena. Između ostalog omogućava optimalnu hidrataciju kože.

Ruzmarin

Posebno u kuhinji ova biljka pruža mediteranski ambijent. Nije ni čudo, jer dolazi iz mediteranskog područja i već duže vreme poboljšava osećaj zadovoljstva i blagostanja. Ne samo da pozitivno utiče na telo, već i na pamćenje. Ruzmarin hrani kožu magnezijumom, kalijumom, gvožđem, kalcijumom, vitaminom C i mikroelementtima a masnoj i nečistoj koži vraća ravnotežu. Pored toga, biljka je veoma antioksidantna i stimuliše metabolizam kože. Bolja cirkulacija i antibakterijska svojstva dodatno poboljšavaju izgled kože.

Beautiful young woman in a field of wild flowers.
Photo Taken In So Paulo, Brazil
Prema gore
OKViše informacija