Menu

Oko za oko, higijena za zube

Za pravilnu negu zuba potrebno je više od četkice

Home » Lepota » Oko za oko, higijena za zube - 02.2017

Dugo je četkica za zube samostalno odolevala bakterijama. Bila je bedem u zaštiti protiv karijesa. Vremenom je dobila pojačanje pa su, rame uz rame, uz nju stali konac za čišćenje prostora između zuba, četkica za čišćenje jezika i rastvor za usta. Zato se danas i ubrajaju u osnovnu opremu za svakodnevnu higijenu usne duplje.

Čovek tokom života u proseku sažvaće 18 tona hrane. Slikovito prikazano, to bi odgovaralo hlebu dužine 4,5 kilometara ili, ako vam je draže, količini od 10.000 pečenih pilića. Kada je reč o tolikim količinama, onda je jasno da zube moramo da negujemo redovno i pravilno kako bismo ih očuvali do duboke starosti. U tom pogledu, nešto se proteklih godina i promenilo. Dugo vremena se smatralo da su za uspešno održavanje oralne higijene potrebne dve stvari: pranje zube najmanje dvaput dnevno u trajanju od tri minuta uz primenu pravilne tehnike pranja zuba. U međuvremenu smo saznali da je to dobar preduslov, ali i da u mnogim slučajevima nije dovoljan.

Bez obzira na to da li peremo zube električnom ili običnom četkicom, postoje određena ograničenja kada je reč o slabo dostupnim mestima. „Četkica dospeva samo do glatkih zidova zuba i površine kojom se žvaće hrana, što čini približno 70 posto ukupne površine zuba,“ ističe stomatolog dr Anamarija Štolc. „Nakon čišćenja četkicom na zubu ostaje još oko 30 posto površine zuba koja nije dovoljno očišćena. Upravo se u tim prostorima nesmetano stvaraju idealni uslovi za nakupljanje zubnih naslaga i početak razvoja karijesa. „Bakterije koje uzrokuju karijes se hrane šećerom iz naše hrane, stvarajući pritom kiseline koje nagrizaju zubnu gleđ. Redovna upotreba konca za zube ili interdentalne četkice i rastvora za ispiranje usne duplje se preporučuje za sprečavanje karijesa u međuzubnom prostoru. Početnicima, kao i osobama koje imaju male razmake između zuba, najviše se preporučuje konac za zube premazan voskom jer bolje klizi i ne raspada se na vlakna od kojih je sačinjen.“

Profesionalna oralna higijena: profesionalno čišćenje zuba može da spreči opasne upale u celom telu.

Prava nega

Držači za konac za zube olakšavaju njegovu upotrebu jer inače zategnut konac slabije prianja uz površinu zuba i zato ih ne čisti dovoljno temeljno. Štolc pojašnjava: „Postoje posebne vrste konca za zube koji neguju posebno uske prostore između zuba, implantante ili krunice.“ Najbolje je da prepustimo stručnjaku, zubaru ili dentalnom asistentu da nam pokaže kako se pravilno koristi konac za zube. Nekada upotreba konca za zube može da bude neprijatna ili bolna. „Nekim ljudima nakon upotrebe konca za zube prokrvare desni. Uzrok tome može da bude i upala desni, što ne znači da bi u tom slučaju trebalo da prestanete da koristite konac za zube.“ Baš naprotiv! Krvarenje bi trebalo da prestane nakon redovnog i temeljnog održavanja higijene zuba.

„Osobe koje imaju osetljive desni, umesto tankog i vlaknastog konca za zube mogu da probaju mekani, ali širi konac.“ Pored toga, trebalo bi da izbegavaju previše snažan pritisak pri pranju zuba i međuzubnog prostora.

Tvrde četkice i snažno trljanje koncem uopšte nije potrebno da bi se zubi dobro očistili. Važnije je da budete temeljni i da pazite na to da ne izostavite nijedno mesto između zuba. „Ako uprkos tome desni nastave redovno da krvare ili dođe do promena sluzokože u usnoj duplji koje ne prolaze duže od dve nedelje, obavezno posetite zubara,“ ističe Štolc.

Interdentalne četkice se koriste za čišćenje zuba između kojih postoje veći razmaci, jer su prikladnije, a često i jednostavnije od konca za zube. Veličina četkice je individualna, a uglavnom će vam biti potrebne četkice različitih veličina. I u ovom slučaju poželjno je da se posavetujete sa stručnjakom u vezi sa vrstom ili veličinom četkice.

Neprijatan zadah

Svako ponekad ima neprijatan zadah, ali retko ko bi o tome rado razgovarao. Čak se i stomatolozi nekada ustručavaju da sa svojim pacijentima pričaju o neprijatnom zadahu. Dr. Štolc ističe kako uzrok zadaha u većini slučajeva treba da se potraži u usnoj duplji: „Osobe koje savesno čiste zube i prostor između zuba koriste vodu za ispiranje usne duplje i redovno idu na profesionalno čišćenje zuba, već samim tim čine mnogo kako bi sprečile nastanak neprijatnog zadaha. Ali ponekad ni to nije dovoljno da bi se sprečio onaj loš zadah koji uzrokuju bakterije.“

Reč je o bakterijama koje se razmnožavaju u udubljenjima jezika gde su zaštićene od tečnosti za ispiranje usta, pa mogu nesmetano da se razmnožavaju. Osim toga, bakterije se rado skrivaju u udubljenjima džepova zuba, zbog čega ljudi sa upalom (parodontitis) jako često moraju da se bore protiv zadaha.

Stomatolog je najbolji sagovornik kada su pitanju problemi sa zadahom iz usta. Štolc smatra: „Ako imate stalan zadah, stomatolog će detaljno proveriti sve moguće uzroke.“ To znači da će proveriti da li su se stvorile naslage na zubima i jeziku, odnosno da li se razvio parodontitis, džepovi u desnima ili veće rupe u zubnoj gleđi. Ako su naslage na zubima glavni razlog neprijatnog zadaha, onda ga brzo možete otkloniti svakodnevnim čišćenjem korena jezika posebnom četkicom u kombinaciji s pastom za zube. Ako su uzrok neprijatnog zadaha upala desni ili karijes, potrebno je da izlečite taj problem kako biste ponovno osvežili dah.

 

 

5 grešaka koje radimo

 

5 najčešćih grešaka u higijeni zuba

1. Prekratko traje: Često zube peremo prekratko, a stručnjaci preporučuju dnevni minimum od 2 x 2 minuta. Prema nekim istraživanjima, zubi se u proseku peru samo 46 sekundi.
2. Zube peremo ređe nego dva puta dnevno.
3. Previše čvrsto pritiskamo četkicu: Većina električnih četkica za zube ima sistem za kontrolu prejakog pritiska.
4. Pogrešna tehnika čišćenja ili izostanak iste: Prema jednom istraživanju, 80% učesnika ne pere zube dovoljno temeljno, a 60% uopšte ne pere zadnju stranu zuba ili to jednostavno ne čini dovoljno dugo. Na primer, dešnjaci lošije čiste desnu stranu, a levaci levu. Pravilna tehnika pranja zuba je izuzetno bitna: prvo je potrebno površine zuba kojima se žvaće prati četkicom koju pritom treba držati u vodoravnom položaju. Potom se peru spoljašnje i unutrašnje površine zuba u smeru od desni prema zubima. Važno je pritom paralelno čistiti i desni, odnosno ne zaustavljati se uz njihovu ivicu.
5. Retko menjanje četkice za zube: Četkicu je najbolje menjati svaka tri do četiri meseca ili češće u slučaju da se istroši ranije.

 

Ispravna tehnika

 

Kako ispravno prati zube:

Proizvodi za njegu zubi

 

Ples sa zubić vilom

Da bi svakodnevna nega zuba pričinjavala zadovoljstvo, perite zube kao da plešete na podijumu.
1. DONTODENT četkica za za Black Shine. Veoma tanki vrhovi čekinja sadrže aktivni ugalj i održavaju prirodnu belinu zuba.
2. DONTODENT interdentalni set mikro fini. Idealan set za temeljnu negu i čišćenje zuba. Posebno pogodan za uži razmak između zuba.
3. DONTODENT tečnost za ispiranje usta Total Power 500 ml. Sedmostruka zaštita za zube i desni. Osvežavajuća aroma mente. Štiti od karijesa i ne sadrži alkohol.
4. DONTODENT pasta za zube complete protection 75 ml. Omogućava zaštitu od šećerne kiseline, karijesa, karijesa zubnog vrata, kao i zaštitu od osetljivosti zuba.  Pogodna je samo za odrasle osobe
5. DONTODENT čistač jezika. Uklanja naslage na jeziku i time sprečava neprijatne mirise i zadah.
6. DONTODENT žvakaće gume Fresh White 48 kom. Ne sadrže šećer i odlične su za negu zuba.
7. DONTODENT konac za zube antibakterijski 100 m. Presvučen voskom i sadrži fluorid koji jača zubnu gleđ. Tretiran je hlorheksidinom koji sprečava nastajanje bakterija na koncu za zube.
8. DONTODENT dečija četkica na baterije. Pogodna je za decu stariju od 3 godine. Njena oscilirajuća četkica glave je idealna za temeljno pranje zuba, kao i za one sa protezom.

Prema gore
OKViše informacija