Menu

O MALOJ RAZLICI U KREMAMA

Žene i muškarci treba da obrate pažnju na razlike u zaštiti od sunca.

Home » Zdravlje » O MALOJ RAZLICI U KREMAMA - 07.2020

Leto se polako zahuktava i svi bi da im sunce obasja lice. Da li vikendom u svojoj bašti, tokom šetnje u prirodi ili kratkom predahu na terasi, dobro je za dušu kada zraci Sunca miluju kožu. Da bi radost bila potpuna, obavezna je zaštita od sunca. Dermatolog Gregor Holzer daje odgovore na to da li žene i muškarci treba da koriste različite proizvode, šta je važno za pojedine tipove kože i na druga važna pitanja.

Koja je razlika između kože žena i muškaraca?

„Ženska koža je nežnija, mekša i tanja, dok je muška robusnija i deblja”, kaže dermatolog. „Osim toga, koža muškaraca uglavnom stvara nešto više masnoća. To je povezano sa metabolizmom hormona, jer viši nivo testosterona stvara više masnoća.” Studija Društva naučnika u kozmetici (Society of Cosmetics Scientists) pokazuje da je koža muškaraca mlađih od 50 godina bolje hidratizovana i da gubi manje vode od ženske kože, ali da starenjem to nestaje.

Da li parovi mogu da koriste istu kremu za sunčanje?

Zbog toga što je suva koža češća kod žena, one će radije da kupe proizvod koji čuva masnoće i vlažnost. To važi i za zaštitu od sunca. Muškarci koji prirodno imaju masnu kožu, trebalo bi da u širokom luku izbegavaju ove bogate kreme i losione i da se odluče za lakše kombinacije. „Prirodno, to ne važi za svakoga”, objašnjava Holzer i dodaje da „i kod muškaraca i kod žena postoje različiti tipovi kože.” U svakom slučaju je važno da se zna koliko je koža suva, masna ili osetljiva i naravno, u kom se predelu štiti. To je sve zbog toga, da bi se izabrao odgovarajući proizvod

Da li se žene bolje štite od sunca nego muškarci?

„Dame se uopšteno više brinu o svojoj koži, a na to utiču i mediji i društvo”, kaže dermatolog. „Osim toga, žene su u prednosti kada je u pitanju svakodnevna zaštita od sunca. Većina dama već rutinski svakodnevno koristi kreme za lice, a veliki broj njih koristi i šminku. Žene su bolje zaštićene tokom cele godine, jer sve više proizvoda ima integrisan zaštitni filter.” A mnogi muškarci su čak i na odmoru, manje disciplinovani kada je u pitanju mazanje. Teško dostupna mesta se uglavnom zapostavljaju a kada kreme počnu da se lepe ili klize, od toga se odmah odustaje. Da bi se izbegao taj problem, Holzer preporučuje upotrebu proizvoda koji ne maste i koji se lako nanose. „Recimo sprejevi su optimalni, jer se oblak kapljica lako dozira i ravnomerno raspoređuje i na teško dostupnim mestima, kao što su lopatice.”

 

Ko više rizikuje da dobije rak kože – muškarci ili žene?

Statistički gledano, rizik je nešto veći kod mladih žena, a nakon 40. godine to se znatno više dešava muškarcima – proizlazi iz studije medicinskog koledža Irvine College of Medicine na kalifornijskom univerzitetu. Uzroci mogu da budu hormonske promene ali i nenaviknutost na negu i posledično, oštećenja od sunca koja se kumulišu godinama. „Ta razlika je znatno primetnija na usnama”, kaže Gregor Holzer. Dok veliki broj žena svakodnevno neguje usne, često i sredstvima sa UV-zaštitom, ankete pokazuju da samo četiri procenta svih muškaraca to redovno primenjuje. To bi pored čestog konzumiranja alkohola i duvana, mogao da bude razlog što prema Nemačkom društvu za borbu protiv raka (Deutsche Krebsgesellschaft) skoro tri puta više muškaraca oboljeva od tumora u predelu usta. Kao i kod ostalih vrsta raka, za dobre šanse je odlučujuće kada se brzo deluje, pa se zbog toga obavezno mora otići kod dermatologa, ukoliko se neki mladež promeni ili ako se na usnama duže vreme zadrže fleke ili otoci.

Kako se slažu zaštita od sunca i brada?

Puno muškaraca i zbog brade ne koristi kremu za sunce. Oni misle da im to nije potrebno. Međutim, zaštitna funkcija čekinja se često precenjuje. „Trodnevna brada nije dovoljna da zaustavi svetlosne zrake”, objašnjava Holzer. „Za to je potrebna dugačka brada.” Međutim, zato što niko neće da se šetka sa belim tragovima od kreme na bradi, za ovo su bolji proizvodi sa hemijskim zaštitnim filterom, nego oni na bazi minerala, jer ih je lakše rasporediti između čekinja i ne ostavljaju trag.

 

Kako se štite ćelavi muškarci?

Ko ima jako kratku kosu ili je nema, najbolje je da nosi šešir ili kapu i da time zaštiti osetljivu kožu glave. „Alternativno mogu da se koriste kreme za sunčanje lica”, kaže dermatolog i dodaje „jer taj deo kože ima sličnu strukturu.” Običnim danima su za to dovoljni obični proizvodi za negu kože sa dodatom zaštitom. Međutim, čim se na suncu boravi duže vreme, potrebna je intenzivna zaštita – i to ne samo na moru, nego i u dužim šetnjama u prirodi ili za vreme sunčanja u bašti.

Prema gore
OKViše informacija