Menu

O zdravim desnima

Na naša pitanja odgovara dr Tina Reinberger-Molzbichler stomatolog u Gracu.

Home » Zdravlje » O zdravim desnima - 05.2019

Koji su najčešći faktori rizika za gingivitis / upala desni?

Skoro trećina stanovništva nosi – genetski uslovljen – visok rizik od gingivitisa, isto kao i trudnice, pušači i dijabetičari. Sastojci nikotina i visok nivo šećera u krvi pogoršavaju cirkulaciju u ustima, I na taj način su desni obezbeđeni sa manje kiseonika. Temeljna higijena usne duplje i redovne provere kod stomatologa su za ove grupe najvažniji segmenti zdravstvene zaštite.

Šta sami možemo učiniti za zdrave desni?

U idealnom slučaju, deca se već mogu uputiti na pravilnu tehniku pranja zuba prilikom prve posete stomatologu – Vrlo često, prilikom pranja zuba, fokusiramo se prvenstveno na zube, zanemarujući desni. Područje gde zub izlazi iz desni treba temeljno očistiti, jer se tu najčešće nasele klice. Ako je prisutna upala desni (gingivitis), to će pre ili kasnije doprineti upali parodonta (Parodontoza). Desni se postepeno povlače, pojavljuju se koreni zuba, zubi su osetljivi na bol, a nakon nekoliko godina zubi počinju da se klimaju. Pored toga, bakterije koje se tu nalaze mogu ući u krvotok preko upaljenog tkiva i dalje do unutrašnjih organa. Kod teških gingivitisa postoji čak i veći rizik, između ostalog, od moždanog udara i srčanog udara.

Da li ispiranje usta pomaže?

Ispiranje usta je velika podrška za svakodnevnu stomatološku njegu. Pre svega, kada perete zube, uvek uklonite talog sa četkicom za zube i koncem za zube, samo nakon toga se upotrebljava rastvor za ispiranje usta i jedino onda taj tretman ima smisla. U slučaju postojeće upale, stomatolog može preporučiti kratkotrajne specijalne proizvode koji imaju antibakterijski efekat kao pomoć u lečenju. Međutim, sredstva za ispiranje usta ne zamenjuju pravilno i dovoljno dugo mehaničko čišćenje zuba četkicom za zube.

Šta treba uzeti u obzir kod oralne higijene sa protezom?

Fiksne proteze zahtevaju pažljivo čišćenje i redovni pregled kod stomatologa. Specijalnom četkicom i specijalnim koncem se temeljno čisti oko svakog nosača. U suprotnom, površine zuba oko tih površina proteze će biti obložene karijesom i nakon skidanja proteze ostaće neprijatne bele fleke na zubima. Skidanjem proteze vrši se uobičajena oralna higijena. Normalna stomatološka zaštita je dovoljna. Redovni pregledi i profesionalnio čišćenje se preporučuje pacijentima sa protezom.

Da li je potrebno kod dece prati i „klimave zube“?

Da, jer dugotrajan talog na zubima dovodi do propadanja zuba i nastanku karijesa. Pošto su desni i klimavi zubi ponekad osetljivi, treba koristiti mekanu četkicu za zube a nakon svakog obroka isprati usta vodom – ako u blizini nema četkice za zube.

Prema gore
OKViše informacija