Active Beauty
Odmor kod kuće: Saveti za odmor na balkonu

Kako da provedete odmor kod kuće i potpuno se opustite?

Odmor kod kuće: Saveti za odmor na balkonu

Doručak: u bilo koje doba dana. Večera: gde god želite, na terasi, u trpezariji ili pod vedrim nebom. Vreme poletanja: nema. Cena smeštaja: nula dinara. Zvuči kao dobra ponuda za odmor? U tom slučaju, pravac na balkone! Da li na balkonu ili u bašti, uz par ideja i pozitivan način razmišljanja, odmor kod kuće može da bude nezaboravan. Izađite iz kolotečine!

Odmor kod kuće: leto kao nekada?

Sopstveni dom kao destinacija iz snova za opuštajući i povoljan letnji odmor trenutno je veoma aktuelan, ali nije novo otkriće. Dan proveden uz dobru knjigu u hladu drveta, gledanje fotoalbuma i veče uz opuštene razgovore – sve to podseća na vremena pre Instagrama i WhatsApp-a. Leto kao nekada možemo da doživimo i u sadašnjosti, tačnije rečeno: ovde i sada. Za to nam nije nužno potrebna bašta. Mnogo važnija je spremnost da dozvolimo svom umu da se umiri. Psihološkinja i trener Christine Hoffmann (Kristine Hofman) daje nam savete kako to možemo da učinimo.

4 saveta stručnjaka za opuštajuće trenutke tokom odmora kod kuće

  1. Svesno fokusirajte pažnju na trenutak u kom se nalazite

Na odmoru koji provodimo na moru ili na planini, „prebacujemo“ se na režim odmora tako što se udaljavamo od svakodnevice i usmeravamo svoju pažnju na aktuelni trenutak, kaže Christine Hoffmann. Ovo stanje možemo da dostignemo i kod kuće tako što ćemo da izađemo iz svoje svakodnevne rutine i svesno uživamo u trenucima.

  1. Probajte nešto novo i proslavite to

„U poznatom okruženju potrebna je svesna snaga volje da bismo bili Ovde i Sada“, kaže ekspertkinja Hoffmann. Najlakši način da to postignemo je da probamo nešto novo. Ovo može da nam pođe za rukom i kod kuće jer uglavnom bliže okruženje pruža mnogo mogućnosti za otkrivanje novih stvari. Tu spada, na primer, zabavna igra za čitavu porodicu ili odmaranje na terasi na novoj ležaljci.

  1. Živite u skladu sa unutrašnjim satom – umesto da gledate na sat

Svi oni koji su u stanju da skinu ručni sat, isključe mobilni telefon i planiraju svoj dan prema položaju sunca i sopstvenom osećaju, stvaraju periode intenzivnog opuštanja. Tako ostaje vremena i za spontane aktivnosti, kao što je na primer šetnja po toploj letnjoj kiši. Takvi nesvakidašnji trenuci podstiču naša čula. Jer prema psihološkinji Hoffmann sve „prve prilike“ doživljavamo sa povećanom pažnjom i intenzitetom.

  1. Uživajte u planiranim aktivnostima i spontanom organizovanju vremena

Neisplanirano vreme može da bude posebno opuštajuće. Duže spavanje, doručak oko podneva, opuštanje – za mnoge ljude to je odmor. Međutim, prema Hofmanovoj idealan je spoj planiranih, posebnih aktivnosti i neisplaniranog, spontano organizovanog vremena: „Prikupite ideje za posebne aktivnosti pre nego što odmor započne. Šta ste radili u prošlosti što bi moglo ponovo da vam donese radost? Šta ste oduvek želeli da probate?“

     

„To sam oduvek želela da uradim“: 5 ideja za odmor kod kuće

  1. Istražite mesto u kojem živite ili grad u blizini u kojem nikada pre niste bili.
  2. Otkrijte nove pešačke staze kojima nikada ranije niste prošetali, na primer, na lokalnom izletištu.
  3. Učite novi jezik sa online partnerom za vežbanje.
  4. Napravite piknik u bašti ili na velikoj livadi.
  5. Dovedite željenu destinaciju za odmor kod sebe u goste, tako što ćete se, na primer, provozati na vespi do mesta gde možete da pojedete italijanski sladoled ili otići na večeru uz sveće u italijanski restoran.