Menu

Održiv baštenski nameštaj koji traje

Kako da baštenski nameštaj održimo kvalitetnijim i postojanijim?

Home » Život » Održiv baštenski nameštaj koji traje - 09.2019

Baštenski nameštaj mora odolevati i kiši i suncu. Zbog toga je često napravljen od tropskih stabala koja podnose vremenske prilike i lako se održavaju. Međutim, svako ko odabere ovaj materijal treba da obrati pažnju na sertifikovano ili reciklirano drvo ili na proizvode od tikovine. Pogodne su i lokalne vrste drveta kao što su jasen, hrast ili bukva. Dodaci napravljeni od prirodnih ili recikliranih materijala, kao što je staklo, garantuje da ste u svojoj bašti ili na balkonu ostavili najmanji mogući ekološki otisak.

Reciklirano tropsko drvo

Posebno popularna u bašti je tikovina, jer je vrlo otporna na vremenske prilike. Međutim, samo sertifikovana drva mogu biti garancija da su održivo obrađena i da nisu nelegalno sečena. Tropsko drvo je stvarno ekološki prihvatljivo onda kada se radi o recikliranom proizvodu.

Reciklirano staklo i plastika

Reciklirana plastika – po mogućnosti iz mora ili od industrijskog otpada – može se ponovo koristiti na mnogo načina (npr. za tepihe) i efektivno smanjuje količinu otpada. Od recikliranog stakla mogu se izraditi čudesno lepa posuđa ili ukrasni predmeti.

Reciklirani proizvodi visoke vrednosti

Napravite od starog novo. Upcicling se suprotstavio principima društva koje baca i pokazuje da stari proizvodi – lepo ispolirani i kreativno izvedeni – još uvek mogu donositi radost. U skladu s motom „cenimo vrednost umesto bacanja“, ovaj trend je posebno ekološki i dugotrajan, jer upada direktno u oči i tako podiže svest..

 

Najpoznatiji pečat kvaliteta

FSC: prestavlja ForestbStewardship Council i sertifikuje drvo i proizvode od drveta iz održivog šumarstva, sa ekološkim značajem a ujedno i socijalni kriterijumi igraju važnu ulogu. Postoje godišnje kontrole. Pečat je nezavisan, primenjuje se širom sveta i važan je pokazatelj održivog upravljanja.

Plavi anđeo: Ovaj pečat se dodeljuje proizvodima koji štede resurse tokom proizvodnje, posebno su energetski efikasni, imaju dug vek trajanja ili se mogu odlagati na održiv način. Ovde se takođe posebno obraća pažnja na čitav proizvodni ciklus proizvoda.

 

Prema gore
OKViše informacija