Active Beauty
Ovih 5 karakternih osobina darujemo sebi

Ovih pet važnih karakternih osobina možemo samo sami sebi da poklonimo.

Ovih 5 karakternih osobina darujemo sebi

Da li ste dugo želeli više samopouzdanja, životne energije ili unutrašnjeg mira? Dajte sebi poklon: usvajajući ove karakterne osobine poklonite sebi najveće zadovoljstvo.

Mnoge žene svakodnevno daju sve od sebe. A ipak znaju za osećaj kada to nije dovoljno. Mi kažemo: nije vam potrebna posebna prilika poput Božića, Uskrsa ili rođendana da biste sebi dale poklon.  Psihoterapeutkinja, Claudia Altman, objašnjava kako možete dalje da razvijate određene karakterne osobine kao što je samopouzdanje ili da povećate životnu energiju i na taj način bolje prevaziđete neke od životnih kriza.

 

5 Karakterne osobine koje želimo da podarimo sebi

1. Samopouzdanje

Dobro su nam poznate kritičke misli, poput „Opet to nisi uradila dovoljno dobro“. „Onaj dobroćudni glas koji se protivi kritičaru obično je mnogo tiši, ali ga prvo treba razviti“, govori Claudia Altman. Samopouzdanje može da se trenira: češće govorite sebi šta ste to sjajno učinile, kao i da je to definitivno bilo dovoljno dobro. Što češće pokazujete ljubaznost prema sebi u ovom unutrašnjem dijalogu i naučite da sebi pružite ljubav, to ćete pre da razvijete veru u sebe.

2. Opuštenost

Kada žene požele da se više opuste, obično im na putu stoji njihov perfekcionizam. Trik je u tome da se osećate zadovoljni sobom. Pravilo 80-20 je pogodno u ovu svrhu: u određenoj situaciji uzmite u obzir procenat učinka koji ste ostvarili. Da li uopšte mora da bude 100 procenata? Da li bi neko primetio da ste se više potrudili? Imajući u vidu ovu skalu biće vam lakše da uočite da je to navodno manje – i više nego dovoljno.

3. Briga o sebi

Oni koji se neprestano trude da udovolje ljudima u svom okruženju, snažno su okrenuti ka spoljašnjosti. Sopstveno Ja praktično nestaje. Zbog toga je važno češće se zaustaviti i razmisliti: šta ja u stvari želim? Dozvolite sebi da date prostor ovom pitanju i oslušnite svoj unutrašnji glas. Tek u narednoj fazi napravite korak dalje: mogu li da ispunim ove potrebe? „Osim toga, možete se podsetiti važnog pravila: ako i dalje želim da budem tu za druge, onda moram da se brinem i o sebi“, savetuje Claudia Altmann.

4. Životna energija

Čim počnete da osluškujete svoje potrebe, pronaći ćete sebe i automatski početi da više brinete o sebi. To zauzvrat jača vašu životnu energiju. Evo kako to funkcioniše: označite u svom nedeljnom kalendaru vremenski period za sebe – bez obzira da li je to ceo dan ili pola sata. Spontano odlučite šta ćete da uradite tokom tog vremena. To može da bude šetnja, odlazak u bioskop, čitanje knjige ili jednostavno možete da nadoknadite san.

5. Unutrašnji mir

Akutni stres? Isprobajte sledeću tehniku: na nekoliko sekundi fokusirajte se na tlo pod nogama, zamislite da puštate korenje u tlo i duboko udahnite. Zapitajte se: šta mi sad treba? Da li sam žedna? Da li bi nekoliko koraka napolju bilo dobro za mene? Na ovaj način ćete ponovo naučiti da slušate svoje telo i da se osećate dobro. Kako bi se pronašao dugoročni unutrašnji mir, pogodne su metode poput progresivnog opuštanja mišića ili vežbe vizualizacije. Tokom nekoliko minuta zamišljajte prelepo mesto u koje možete da uronite u svojim mislima.