Active Beauty
Palačinke od spelte sa sosom od spanaća

Svi koji brinu o ishrani danas vole spanać.

Palačinke od spelte sa sosom od spanaća

Spanać drvo duguje svoj naziv načinu na koji raste – u visinu. Strogo gledano, nije reč o pravom spanaću, ali u kulinarstvu listovi ove biljke često zamenjuju listove spanaća. Biljka sazreva već u proleće i obogatiće ukus fila za palačinke.

Sastojci za 4 osobe:
Einkornpalatschinken mit Spinatgemüse

  • 5 jaja
  • 8 kašika pšeničnog brašna
  • 7 kašika brašna od spelte
  • ¼ l mleka
  • ¼ l mineralne vode
  • puter

Za fil je potrebno:

  • listovi spanać drveta
  • listovi heljde i crvene ili zelene lobode
  • malo putera
  • 1 luk
  • 1 čen belog luka
  • ovčiji sir
  • muskatni oraščić
  • so, biber

Priprema:

  1. umutite jaja u posudi, pa dobro zamesite obe vrste brašna sa mlekom i vodom. Ostavite najmanje 30 minuta da testo dobro nadođe nakon čega će biti tečno i gusto. Po potrebi dodajte malo vode.
  2. u tiganju zagrejte mali komad putera i na njemu pecite palačinke.
  3. za pripremu fila operite listove i krupno ih nasecite. Isecite crni i beli luk, pa ih dinstajte u tiganju, a zatim dodajte listove spanaća i nastavite da dinstate nekoliko minuta. Isecite ovčiji sir na kockice, pa umešajte u spanać i začinite muskatnim oraščićem, solju i biberom. Punite palačinke filom i poslužite.

Preporuka: palačinke se mogu puniti i slatkom marmeladom. Zahvaljujući brašnu od spelte palačinke su mekše i imaju orašast ukus. Ali pazite, ako više od polovine brašna čini brašno od spelte, palačinke neće biti dovoljno čvrste i raspadaće se.