Active Beauty
Pet saveta za osnaživanje žena u svakodnevnom životu

Da li osnažujete svoju ženstvenost svakog dana?

Pet saveta za osnaživanje žena u svakodnevnom životu

Na poslu, u vezi ili singl, s decom ili bez dece: ženama je osnaživanje potrebno i drugim danima a ne samo na Međunarodni dan žena. Kako da uspemo u tome? Donosimo pet saveta za više samostalnosti i ženske snage u svakodnevnom životu.

Bilo da je u pitanju pravo glasa ili mogućnost samostalnog rada i zarađivanja novca, mnoge pametne i snažne žene morale su da se bore u prošlosti za većinu sloboda koje danas imamo. Krajnje je vreme za veće osnaživanje žena u svakodnevnom životu! Veliki broj sjajnih žena i dalje sumnja u svoje sposobnosti i trpi pritisak spolja – ključna reč Mom Shaming (osuđivanje majki). S toliko mnogo očekivanja mentalno opterećenje je neizbežno.

Šta zapravo znači osnaživanje žena?

Čini se da je ovaj pojam gotovo stalno prisutan u feminističkom kontekstu. Šta tačno znači osnaživanje žena? Ovo pitanje smo postavili osnivačicama Ženskog domena u Austriji Sofi Rendl (Sophie Rendl) i Hani Cah (Hanni Zach): „Žensko osnaživanje za nas znači jačanje samoodređenosti žena – tako što ćemo trajno promeniti strukture u našem društvu, i to sprovođenjem političkih i pravnih promena.“

One ovaj pojam shvataju manje kao individualni poziv na akciju, a više kao zajednički zadatak: „Zadatak svih nas treba da bude da stvorimo ravnopravno i solidarno društvo.“

Osnaživanje u svakodnevnom životu: Pet saveta kako da razbijemo strukture

Kako bi bilo sjajno kada bi u budućnosti sve žene kroz život išle samostalne i samosvesne? Tako bi svaka od nas mogla da doprinese da ženska osnaženost trajno promeni naše društvo.

1. Pronađite svoja interesovanja i jake strane

Mnoge žene su sklone tome da se omalovažavaju i da se često upoređuju s drugim, navodno boljim ženama. To nije čudno jer, na kraju krajeva, mnoge od nas su se na taj način socijalizovale. Posledica je da brojne sposobnosti i talenti ostaju sakriveni. Gotovo je sa sumnjom u sebe!

Otkrijte – po potrebi i uz pomoć stručnog lica – šta volite da radite ili u čemu ste dobri i pratite ova interesovanja. Slušajte i svoj unutrašnji glas. Ako se držimo onoga što znamo, povećavamo svoje samopouzdanje, možemo bolje da se umrežimo s istomišljenicima – a time ohrabrujemo i druge žene. Tačno prema motu „Empowered women empower women“ („Osnažene žene osnažuju žene“).

2. Koračajmo svojim sopstvenim ženskim putem

Čak i uspešne, samopouzdane žene ponekad dosegnu svoje granice, jer su mnoge strukture napravljene za ljude koji nemaju obaveze prema drugima. Za stvarni život žena, možda čak i samohranih majki, nema mesta na stepenicama karijere. Šta možemo da učinimo protiv toga? Da se ne prilagodimo, kaže Sofi Rendl:

„Jedan od načina može da bude da postanemo svesne da zadatak jedne žene nije da se prilagođava postojećim strukturama. Veoma često se od žena zahteva da prihvate muške načine ponašanja da bi bile uspešne, glasnije, snažnije.“ Ili da rade 60 i više sati nedeljno. Osnivačica Ženskog domena savetuje da ne dozvolimo da nas to učini nesigurnima i da koračamo svojim putem. Koučing može da nam pomogne da nastupimo samopouzdanije i da postavimo granice.

3.Ukažimo na nejednakost na „svemuškim panelima“

Događaj zvuči zanimljivo, ali na diskusiju su pozvani isključivo muškarci? I dalje se često održavaju „svemuški paneli“ na kojima se sistematski izostavljaju žene – iako organizatori toga možda nisu svesni. Takve slike ne doprinose osnaživanju žena, naprotiv. Kao samoodređene žene možemo da se usprotivimo tome tako što ćemo organizatorima da ukažemo na ovu nejednakost. I možda im odmah damo nekoliko ekspertskih saveta.

Važan korak ka ostvarivanju više jednakosti u mogućnostima koje nam se nude jeste da učinimo nas žene vidljivijima, kažu osnivačice Ženskog domena koje su se sa svojom platformom posvetile upravo predstavljanju žena. Ne samo na panelima nego i na rukovodećim pozicijama i dalje nedostaje raznolikosti i ravnopravnosti.

4.Diskutujmo s muškarcima o seksizmu

Za ravnopravno društvo potrebni su nam ljudi koji će nam pomoći u ostvarenju tog cilja. Dakle, muškarci. UN su to prepoznale i pokušale da mobilišu muškarce na borbu za ženska prava uz pomoć ambasadorke dobre volje Eme Votson (Emme Watson) i njene kampanje „HeforShe“.

Kako mi možemo da učinimo isto u svom svakodnevnom životu? Tako, na primer, što se nećemo plašiti feminističkih diskusija. Tako što ćemo stalno da ukazujemo na nepravdu specifičnu za pol.

Seksističke šale ne treba jednostavno da ostavimo bez komentara – samo zato što je tako zgodnije. Strategije kako možemo da odreagujemo na glupe fraze poput „Čovek više ništa ne sme da kaže“, možemo da nađemo u zbirci „No More Bullshit! Das Handbuch gegen sexistische Stammtischweisheiten“ bečke ženske mreže Sorority.

5.Živimo solidarnost i umrežimo se

Facebook grupa ili udruženje: postoje mnogobrojne ženske mreže za različita interesovanja i branše gde žene mogu da se umreže i razmenjuju iskustva i informacije.

Čak iako (još) nismo članice ženske mreže, u svakodnevnom životu uvek možemo da pokažemo solidarnost s drugim ženama i međusobno se podržavamo. Ima mnogo situacija u kojima mali gestovi mogu mnogo toga da učine i učvrste povezanost, bilo u svakodnevnom životu ili u kancelariji. Za osnivačice Ženskog domena Rendl i Cah umrežavanje ne treba da služi individualnom uspehu i učini uspešnijom pojedinačnu ženu: „Po našem mišljenju cilj treba da bude zajednički napredak.“