Active Beauty
Pljeskavice od pastrmke sa gvakamole umakom

Burgeri u bojama leta.

Pljeskavice od pastrmke sa gvakamole umakom

Super hrana: Kurkuma nije samo za ukus već i za divnu boju!

Sastojci za 4 pljeskavice:

  • 2 krompira srednje veličine
  • 2 kašike sojinog ili običnog mleka i još malo mleka za posipanje
  • genuss-essen-forelle-ab_2016-101 mlevenog muskatnog oraščića na vrh noža
  • 100 g kisele pavlake
  • 1 jaje
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 150 g integralnog brašna + brašno za pravljenje testa
  • 7 g suvog kvasca
  • 75 g kukuruznog brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice kurkume
  • 2 kašike susama

Za pripremu gvakamole umaka:

  • sok od jedne limete
  • 1 čen belog luka
  • 2 šalota
  • 2 avokada
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • čili u prahu na vrh noža
  • so
  • biber

Ostali sastojci:

  • 1 jabuka
  • 1/3 krastavca
  • 1/2 crvenog luka
  • 100 g dimljene pastrmke
  • malo svežeg rena
  • nekoliko kapi umaka od zelenog bibera (po želji)

Priprema

  1. blago posoljenu vodu pustite da proključa. Za to vreme oljuštite krompir, pa stavite u proključalu vodu i kuvajte 20 – 25 minuta.
  2. ocedite krompir, dodajte mleko i mešajte dok se smesa ne pretvori u kremasti pire. Začinite solju i muskatnim oraščićem. Dodajte kiselu pavlaku, jaje, ulje i prstohvat soli, pa sve promešajte.
  3. 100 g integralnog brašna pomešajte sa suvim kvascem. Tokom mešanja dodajte preostalih 50 g brašna, kao i kukuruzno brašno, prašak za pecivo, malo soli i kurkumu. Mešajte smesu rukama ili aparatom otprilike 5 minuta. Pokrijte testo, pa ostavite da naraste na toplom mestu 30 – 45 minuta.
  4. za pripremu umaka oljuštite beli luk i šalot, pa nasecite na veoma sitne komade. Prepolovite avokado, odstranite košticu, izvadite meso kašikom, pa dodajte u male posude. Avokado dobro usitnite viljuškom, pa dodajte sok limete i maslinovo ulje i sve pomešajte dok ne postane kremasta smesa. Mešajući dodajte čili u prahu, beli luk i šalot, pa začinite solju i biberom. Do posluživanja čuvajte u frižideru.
  5. krastavac isecite na tanke komadiće, prepolovite jabuku, odstranite koštice i isto tako nasecite na tanke komadiće. Oljuštite luk i isecite na tanke kolutove, pa ih dodatno prepolovite.
  6. rernu prethodno zagrejte na 180 °C pomoću funkcije kruženja vazduha (200 °C donje/gornje zagrevanje). Testo ponovo presecite, podelite na 4 dela i oblikujte peciva ravnomernog, okruglog oblika. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje i poređajte peciva, pa ostavite da narastu još 10 minuta. Pospite sa malo mleka, susamom i na srednje jakoj temperaturi pecite 30 – 35 minuta dok ne poprimi zlatnosmeđu boju (nakon 20 minuta proveravajte često kako se pecivo ne bi prepeklo). Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
  7. pecivo isecite, donju polovinu premažite gvakamole umakom, pa poređajte pastrmku, ren, luk, jabuku, krastavac i dodajte umak od zelenog bibera.