Menu

Porodično putovanje

Doživeti prirodu.

Home » Inspiracija » Putovanje i saveti za putovanje » Porodično putovanje - 05.2019

Kada se tri generacije spreme i otputuju zajedno na godišnji odmor svi imaju koristi od toga.

Dok se baka i deka igraju sa unucima u pesku, mama i tata se opuštaju na plaži. Ima to svoje prednosti kada nekoliko generacija zajedno odlazi na godišnji odmor. Starija generacija je danas i dalje veoma vitalna i rado preuzima brigu o unučićimai na nekoliko sati kod sebe, jer deca veoma često žive vrlo daleko. Roditelji se mogu još malo odmoriti dok su deca na čuvanju. A deca su opet srećna što provode više vremena s bakom i dekom jer im oni više dopuštaju nego roditelji. Na ovaj način odmor prija svim generacijama. Svi ovom prilikom imaju šansu da se ponovo i na nov način upoznaju i nešto novo nauče o svakom pojedincu. Upoznaju se potpuno nove strane ličnosti i karaktera zajedno sa navikama i sklonostima i stvaraju se uspomene od kojih mogu da crpe pozitivnu energiju tokom cele godine.

Nije ni čudo da sve više i više smeštajnih kapaciteta nude specijalizovane sadržaje za međugeneracijske godišnje odmore. Ponekad čak četiri generacije dolaze u porodični hotel Ešenhof u Koruškoj. „Na primer, velika porodica već nekoliko godina provodi božićne praznike sa nama“, kaže vlasnik hotela Gerhard Ortner. „Deka ima 88 godina i živi sa nama u hotelu, njegov sin i njegova ćerka borave sa svojim partnerima i ukupno petoro dece u susednoj planinskoj kući. Tokom dana, roditelji su fizički aktivni sa starijom djecom, dok deke i bake prate mališane. Na početku dana i na kraju dana, porodice zajedno provode svoje dragoceno vreme. “

Doživeti prirodu

Happy multi-generation family walking on landscape

 

Na godišnjem odmoru u prirodi mališani na idealan način napolju troše energiju. Neke agencije imaju u ponudi specijalizovane porodične farme ili salaše. Nalaze se u predivnim pejzažima, deca mogu da se upoznaju sa domaćim životinjama, a okolina je idealna za planinarenje i biciklizam. Dodatna čar boravka u prirodi jeste svakako I domaća hrana, odnosno specijaliteti tog podneblja u kojem boravite. Svaki kraj ima svoje karakteristične recepte I pravo je zadovoljstvo probati ih.

Savet urednika:

Interesovanje za boravak u seoskim domaćinstvima postaje sve popularnije iz godine u godinu. Seoski turizam je uglavnom vezan za planine i banje, ali uvek možete pronaći domaćinstava koja primaju goste. Ovu mogućnost rado preporučujemo jer predstavlja idealan beg iz urbanih sredina i prijaće celoj porodici. Svi smo svedoci da današnja deca više vremena provode ispred TV-a i mobilnog telefona nego na svežem vazduhu a svi dobro znamo da je vreme koje deca provedu u prirodi ključno za njihovo psihičko I fizičko zdravlje. Ovo važi i za odrasle koji su u savremenom dobu izloženi sve većem stresu a boravak na selu je ujedno i povezivanje sa prirodom unutar sebe.

Planinarstvo i sport

Porodice koje žele zajedno da idu na planinarenje moraju da obrate pažnju da li postoji adekvatno područje za planinarenje kada je u pitanju odmor sa različitim generacijama: Da li postoje putevi kojima mogu svi da prođu?

Savet urednika:

Planine obiluju svežim vazduhom, te se proglašavaju često i vazdušnim banjama a ono što je karakteristično za srpske planine jeste da posetioci mogu uživati na planini i leti i zimi. Idealne su za celu porodicu, a najpopularnije među njima su: Kopaonik, Tara, Zlatibor i Stara planina. Podjednako jedinstvena, još netaknuta priroda krasi Besnu Kobilu, Suvu planinu, Rtanj…

Veliki broj sunčanih sati godišnje, nezagađen vazduh i duge planinarske ture garantuju miran san i dobar odmor.

Ukoliko ste spremni za aktivan odmor na Zlatiboru, jedna od atrakcija koju obavezno treba doživeti jeste vožnja čuvenom Šarganskom osmicom.

Uživati na reci ili jezeru

Happy multi-generation family enjoying on beach

 

Prskanje vodom, skokovi u vodu, plivanje i sunčanje: svaki član porodice će pronaći način da uživa pored vode. Oni koji žele da provedu letnji odmor daleko od grada i pretrpanih plaža, mogu da izaberu neko od mnogobrojnih jezera u Srbiji gde je priroda još uvek sačuvana u svom punom sjaju. Bovansko, Vlasinsko jezero, ili Zaovine samo su neki od predloga. Većina njih bogata je ribom pa predstavljaju pravi raj za pecaroše, a Zaovinsko jezero krasi nestvarna priroda pa vam preporučujemo autentičan smeštaj u nekim od planinskih kućica.

Savet urednika:

Ako želite da idete na more i putujete sa svojom porodicom, uglavnom ste usmereni na klasike Crna Gora, Hrvatska ili Grčka. lako su dostupne i imaju široku ponudu za porodičan godišnji odmor. U hrvatskom kvarnerskom zalivu nudi se odmor sa pravim opuštanjem u privatnom odmaralištu u vikendicama pronaći se mogu putem platforme: „Kvarner Family“ – kako bi se upoznali ljudi I zemlja.

Odmor s bakom i dedom

Ako je roditeljima potreban predah ili moraju raditi tokom leta, sposobni i fizički vitalni baka I deka slobodno mogu sami sa svojim unucima ići na odmor. Pre toga je potrebno razjasniti neke osnovne stvari: Koja pravila se moraju poštovati? Šta je dozvoljeno? Šta se ni u kom slučaju ne sme zaboraviti? Koji dnevni rituali postoje? I: Da li je potrebno izdavanje punomoćja od strane roditelja za baku i deku u zavisnosti od odabrane turističke destinacije?

Lista za proveru za godišnji sa različitim generacijama

  • Koja je destinacija pogodna za sve članove porodice?
  • Koliko dugo sme da traje putovanje?
  • Koja ruta je najbolja?
  • Koji tip smeštaja najbolje odgovara?
  • Koji su mogući zajednički izleti i aktivnosti?
Prema gore
OKViše informacija