Active Beauty
Beograd

Sve teče.

Beograd

Glavni grad Srbije u pokretu. Raspoloženje promene se oseća u vazduhu, cele četvrti se menjaju, a iza odronjenih zidova iznenađuju moderni lokali.

Kad se u nekom gradu non stop radi, gradi i čekića, to na prvi pogled ne deluje posebno privlačno. Ni kolone ni haos u saobraćaju ne doprinose baš osećaju da ste na godišnjem odmoru. Ni socijalističke građevine, a ni sivi, odronjeni zidovi. Ipak ako posetite Beograd, nemojte da se zavarate. Jer gde ima nedostataka, ima i prednosti. A kakvih samo prednosti trenutno ima u Beogradu! U glavnom gradu Srbije događaju se radikalne promene. Raspoloženje promena se oseća u vazduhu. Najbolje vreme da istražite grad od 1,8 miliona stanovnika je sada. Jer bi već za samo nekoliko godina mogao da postane jedva prepoznatljiv

Promenjiv grad

Ipak, Beograd je oduvek bio grad koji se menjao. Otkad su ga osnovali Kelti, a njime vladali Rimljani, Osmanlije i Habsburgovci, neprestano se menja. Transformacija je ovde gotovo svakodnevna. Više od 40 puta je srpski glavni grad u svojoj istoriji uništen i ponovo sagrađen.

Neki smatraju da je Beograd kad se posmatra spolja siv i grad koji baš ne obiluje sjajem. Ipak, prvi utisak vara. Ako dublje uronite u gradski život, primetićete da potencijala ima svuda, iza svakih vrata bi moglo da vas iznenadi nešto neočekivano. Kraj napola porušenih zgrada nalaze se predivno restaurirane kuće sa početka veka, odmah pored njih u nebo se izdižu staklene fasade uglančane do visokog saja.

 

Beograd je grad koji se neprestano menja. Ta promena još nije zahvatila jedino stari grad.

U lepim stranama Beograda možete uživati šetajući pešačkom zonom u Knez Mihailovoj ulici u kojoj se nalaze stilski uređene kuće starog grada, prodavnice i kafići. A možete da uživate i u tradicionalnim srpskim jelima u Skadarliji, umetničkoj četvrti obloženoj kamenom. Vredi pogledati i raskošno sedište beogradskog parlamenta, Dom Narodne skupštine, ili Hram Svetog Save, jednu od najvećih pravoslavnih crkava na svetu.

Hotspot za noćne sove

Promenjivi duh grada mnogo se više pokazuje u svakodnevnim događanjima nedaleko od doteranih mesta ili u razgovoru sa domaćim stanovnicima. Oni znaju gde se upravo otvorio novi concept store, trendi poslastičarnica ili hipsterski kafić. A beogradski undergraund je uvek bio vrlo živ. Putnici sa rančevima i avanturisti odavno znaju da cene čuveni beogradski noćni život. Najmodernije lokale je teško primetiti spolja, posebno strancima. Slučajno ili prateći savete domaćih stanovnika može se dospeti u klubove kao što je „Strogi Centar”. Bar je smešten u turobnoj, trošnoj gradskoj kući. Usred nepreglednog stana u staroj zgradi stoji moderan, najbolje opremljen šank, a duge crvene zavese i lokalna umetnost krase zidove dok bend uživo svira najkvalitetniji jazz.

Kulinarska revolucija

Jednako iznenađujuća kao i noćni život može biti poseta restoranu. Ulazimo u neuglednu vremešnu zgradu koju biste verovatnije lakše zamislili kao kuću za rušenje nego restoran. Ipak, enterijer je elegantno uređen, a poseban ambijent pruža svetlo sveća. Takva je „Radost House” u kojoj se vegetarijanski burgeri, tortilje, salate i namazi poslužuju u atmosferi dnevnog boravka.

Osim toga, važno je znati da srpska kuhinja obiluje mesom, a pored toga oduvek postoji i posna pravoslavna kuhinja. Trenutno u Beogradu sve miriše na malu kulinarsku revoluciju – začetnici polažu nade u regionalnu i ponovo interpretiranu srpsku kuhinju, sa manje mesa. Jedan od njih je i mladi kuvar Vanja Puškar. U svom popularnom lokalu „Iris”, smeštenom u purističkom stanu u staroj zgradi, uspešno je pokrenuo „New Balkan Cuisine”. Jelovnik se menja svakog meseca, a za sve postoji verzija sa mesom i vegetarijanska varijanta.

Staro i novo: Hram Svetog Save je jedna od najvećih pravoslavnih crkvi na svetu.

Projekat superlativa

Ali novosti ne nastaju samo u beogradskoj kuhinji, čitavi gradski delovi malo po malo dobijaju novi izgled, ne uvek na radost domaćeg stanovništva. Za alternativnu četvrt Savamala, dosad poznatu po popularnim lokalima i grafitima, u planu je revalorizacija i povezivanje pešačkim mostom sa starim gradom. Projekat superlativa, koji je u početku izazvao burne reakcije, je „Belgrade Waterfront”. Tokom sledeće dve decenije investitori iz Abu Dabija na desnoj obali Save gradiće šetališta, luksuzne apartmane, poslovne komplekse i šoping centre.

Kad je u pitanju toliko transformacija, lako je izgubiti kontrolu. Ali to se može lako rešiti. Sa zelenog brega sa tvrđavom Kalemegdan pogled se pruža na večno srce grada, kojem sve te promene ne mogu da naštete, to je mesto na kojem se reke Dunav i Sava spajaju i zajedno kreću prema istoku.

„Ples do svitanja“ – intervju Predrag Petrović

Gospodine Petrović, šta vam se sviđa u životu u Beogradu?
Grad živi od energije mladog stanovništva, trendi četvrti i pulsirajućeg noćnog života. Inspiracija se može pronaći šetanjem hipsterskom umetničkom četvrti ili pogledom na ulivanje Save u Dunav.

Imate li savete za kupovinu?
Moj najdraži dizajnerski brend je DechkoTzar (dechkotzar.com), najpre zbog urbanih majica kratkih rukava. U centru se skriva Belgrade Design District (facebook.com/BelgradeDesignDistrict/) gde se mogu pronaći cool odeća ili filigranski ukrasi. Delom su prodavci istovremeno i dizajneri, vredan divljenja je i Supermarket Concept Store (supermarket.rs/supermarket-concept-store) s ponudom više od 100 srpskih i međunarodnih brendova. Savet za pauzu za kupovanje: Kafeterija Magazin 1907 (www.kafeterija.com) bila je prva gradska robna kuća i sada je najveća balkanska kafana u kojoj se nalaze kafić, concept store i berbernica u istoj istorijskoj zgradi.

Gde u Beogradu može dobro da se jede?
Lokalna kuhinja je posebno kalorična i obiluje mesom, zbog toga se moraju probati jela kao što su pljeskavica ili ćevapčići. U pešačkoj zoni Skadarlija može se uživati u tipičnoj srpskoj kuhinji u restoranima bogate tradicije. Ali osim toga, Beograd nudi izvrstan izbor restorana koji sprovode nove međunarodne koncepte i fuzijsku kuhinju. Vrlo je zanimljiv restoran „Homa”(www.homa.rs/finedining) koji je 2017. Huffington Post proglasio jednim od top 7 restorana u istočnoj Europi.

Gde može da se provede dan u prirodi?
Jedna od posebnosti je više od stotinu splavova duž reka Save i Dunava. Tamo se može čitati, sresti s prijateljima, jesti, čavrljati. Noću su na tim splavovima žurke. Dakle, usred Beograda je moguće provesti ispunjen i raznolik dan na reci. Najpopularnije mesto u prirodi je ipak Ada Ciganlija, 4 km dugačko veštačko jezero sa plažama, kafićima, sportskim igralištima i restoranima.

Beogradski noćni život je slavan. Koje četvrti, klubove ili mesta preporučujete?
Bivša industrijska četvrt Savamala je kreativno popularno mesto sa starim secesijskim fasadama, šarenom uličnom umetnošću i hipsterskim barovima. Osim toga ima i klubova u kojima se pleše do svitanja! Šetalište na obali, Beton Hala, je puno izvrsnih restorana i klubova. Kasno uveče mnoge Beograđane privlače noćni klubovi bilo na splavovima ili starim brodovima. Moj savet: od petka do nedelje obavezno rezervišite!

O osobi – Predrag Petrović, Rukovodilac nabavke i marketinga, logistike, prokurista dm Srbija i dm Makedonija, živi u Srbiji i u intervjuu odaje insajderske savete i lična omiljena mesta.