Active Beauty
Recept za fokaču
vreme čitanja: min
Ukusi juga: Predjelo na najbolji način

Recept za fokaču

Fokača je puno više od beloga hleba – osvaja nas ukusom za koji je zaslužno začinsko bilje i maslinama koje ispunjavaju tipične rupe u testu.

Sastojci za jedan hlebčić
focaccia

  • 250 g vode
  • 125 ml punomasnog mleka
  • 20 g svežeg kvasca
  • 600 g pšeničnog brašna
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 10 g morske soli
  • 15 g šećera

Sastojci za ulje sa začinima

  • 1 kašičica svežeg ruzmarina
  • 1 list žalfije
  • 3 grančice timijana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 25 kom crnih maslina bez koštice (80 g)

Priprema

  1. U posudu dodati vodu, mleko i kvasac pa pomešati varjačom. Dodati brašno, maslinovo ulje, so i šećer. Napraviti testo i mesiti 10 minuta. Dodatno začiniti šećerom i solju pa ostaviti 30 minuta na sobnoj temperaturi da naraste.
  2. Testo razviti oklagijom na plehu obloženom papirom za pečenje. Prekriti krpom i pustiti da naraste 45 minuta.
  3. Rernu prethodno zagrejati na 200°. Sitno nasecite začinsko bilje i pomešajte sa maslinovim uljem. Odstranite koštice i prepolovite masline.
  4. Otkrijte testo i prstima utisnite tipične rupice. Prelijte uljem sa začinskim travama pa rupe ispunite maslinama. Pecite fokaču 20 do 30 minuta. Trebalo bi da spolja poprimi blagu smeđu boju, a da bude iznutra rastresita. Fokaču pecite dok je topla.

Savet Džulijana Kutosa: U Italiji se fokača obično jede sama, sa maslinovim uljem ili sa predjelima kao što su pršuta ili kiseli krastavci.

Nažalost, nismo pronašli rezultate za vašu pretragu. Molimo vas, pokušajte sa drugim pojmovima za pretragu.