Active Beauty
Mafini od kinoe i jaja sa paradajzom i spanaćem

Savršeni par za povrće.

Mafini od kinoe i jaja sa paradajzom i spanaćem

Iako se naziva i žitaricom starih Inka, kinoa zapravo nije žitarica. Osvojila nas je visokim procentom belančevina i minerala, a savršeno se slaže sa povrćem.

Sastojci za 12 komada:

  • 3 kašike čia semenki
  • 50 g kinoe
  • 100 g sušenog paradajza
  • 3 jajeta
  • 6 belanca
  • 60 g feta sira
  • 1 šaka spanaća
  • malo svežeg belog luka
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice soli

Priprema:

1. Kinou prvo treba prosejati u situ, a zatim dobro isprati u hladnoj vodi. Ispiranje je važno kako bi se odstranile gorke materije iz ljuske. Kinou zatim stavite u posudu koja sadrži 2 ½ puta veću količinu vode, dodajte malo soli i prokuvajte. Pustite da se kuva 15 minuta na srednjoj temperaturi, a zatim uklonite sa šporeta i ohladite.

2. Rernu zagrejte na 160 °C uz strujanje vazduha. Podmažite kalup ili čašice za mafine. Naseckajte beli luk i sušeni paradajz.

3. U veliku posudu dodajte jaja i belance i dobro umutite mikserom. Zatim, mešajući, dodajte čia semenke i semenke lana, feta sir, beli luk, so i biber. U dobivenu smesu dodajte komade paradajza, kuvanu kinou i spanać.

4. Mešavinu je sada najbolje uliti u kalupe tako da posudice budu pune do ¾, kako se smesa ne bi prelila preko ivice tokom pečenja. Peći 20 minuta, a potom pustiti 10 minuta da se ohladi. Ukusne mafine možete da pripremite kao međuobrok ili kao obilniji doručak.

Preporuka: mafini mogu i da se zamrznu i, prema potrebi, ponovno podgreju u mikrotalasnoj.