Active Beauty
Vegetarijanski hamburger

Burger i roštilj savršen su par.

Vegetarijanski hamburger

Ništa protiv chesseburgera, ali ovaj hamburger sigurno će vam se svideti.

Vreme pripreme: 50 min

Sastojci za 4 osobe:

  • 60 g kinoe
  • 100 g leblebije
  • 2 kašike ovsenih pahuljica, sitno mlevenih
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika pirea od paradajza
  • malo kečapa
  • 180 ml vode
  • 1/5 kašičice soli
  • 1 šargarepa
  • 1 jaje
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica senfa
  • 1/3 kašičice soli
  • 1/3 kašičice mlevene paprike
  • 1/2 crvenog luka
  • 4 lepinje za hamburger
  • 4 hrskava lista zelene salate
  • 4 kriške velikog paradajza

Priprema:

  1. narendajte šargarepu, oljuštite beli luk i krupno iseckajte, oljuštite luk i isecite na kolutove.
  2. operite i procedite kinou. Dodajte u lonac u koji ste prethodno sipali 180 ml slane vode i pustite da proključa. Zatim smanjite temperaturu i pustite da se kuva još 20 minuta dok kinoa ne omekša toliko da može da se grize.
  3. isperite leblebiju pod mlazom vode. Dodajte u blender pa pomešajte sa šargarepom, jajima, ovsenim pahuljicama, 1 kašikom maslinovog ulja, belim lukom, pireom od paradajza, senfom, solju i mlevenom paprikom, i napravite pire. Zatim pire dodajte u posudu i pomešajte sa kinoom. Smesa mora da bude vlažna, ali dovoljno čvrsta da može da se oblikuje. Ako ipak ispadne previše retka, dodajte još malo ovsenih pahuljica.
  4. smesu rasporedite u 4 porcije, rukama oblikujte kuglice pa ih pritisnite tako da dobijete tipičan oblik ćevapčića.
  5. nauljite roštilj pa ispecite ćevapčiće na srednje jakoj temperaturi. Na roštilj stavite i luk. Isecite lepinje i premažite ih kečapom. Stavite list zelene salate, ćevapčiće od kinoe, krišku paradajza i pečene kolutove luka. Sve poklopite drugom polovinom lepinje.

Hamburger bez mesa ne zaostaje za klasičnom verzijom ni u pogledu vizuelnog utiska ni u pogledu ukusa. Kinoa će se dodatno pobrinuti da ostanete siti jer sadrži puno biljnih vlakana.