Menu

Savet stručnjaka: Higijena jezika

Stomatolog dr Stefan Brako piše o higijeni jezika.

Home » Zdravlje » Savet stručnjaka: Higijena jezika - 09.2017

Stomatolog dr Stefan Brako piše o higijeni jezika.

Zašto bi trebalo redovno da čistimo jezik?

Bakterije koje se skupljaju na jeziku su čest uzrok zadaha iz usta. Ako redovno čistite svoje zube kao i područje između zuba, ako koristite tečnost za ispiranje usta i ako pri tom dvaput godišnje odlazite na profesionalno čišćenje zuba, možete sprečiti stvaranje neprijatnog zadaha. Ali nekada to jednostavno nije dovoljno jer se na hrapavoj površini jezika lako skupljaju odumrle ćelije čineći pritom površinski sloj jezika plodnim tlom za bakterije. One se posebno skupljaju u udubljenjima jezika gde ne dopire ni tečnost za ispiranje usta, pa mogu da se razmnožavaju.

Šta je najbolje koristiti za higijenu jezika?

Ako imate problema sa zadahom, trebalo bi svakako da čistite unutrašnju trećinu površine jezika. To će vam teško poći za rukom ako koristite običnu četkicu, jer je glava četkice smeštena visoko na dršci pa može lako da nadraži osetljivi deo zadnjeg dela usne šupljine. Jezik temeljno čiste  posebno namenjene četkice koje možete da kupite u dm-u i koje možete da koristite sa pastom za zube, a da pritom ne osećate nikakve nadražaje. Na kraju možete da koristite i rastvor za ispiranje usta kako biste dodatno sprečili zadah.

Kako održavati higijenu jezika?

Jezik bi trebalo čistiti najmanje jednom dnevno nakon pranja zuba. Pritom, nežnim pritiskom, četkicu povlačite od zadnje strane jezika prema napred. Naslage koje ostanu na četkici isperite toplom vodom. Postupak ponovite najmanje pet puta, a nakon što završite postupak, usta temeljno isperite.

 

Prema gore
OKViše informacija