Menu

Savet stručnjaka – o čukljevima

Specijalista za stopala dr. Ernst Ortner.

Home » Zdravlje » Savet stručnjaka – o čukljevima - 06.2018

Specijalista za stopala dr. Ernst Ortner odgovara na pitanja o čukljevima.

Kako se javljaju čukljevi?

Čukljevi (Hallux valgus) su tipičan ženski problem. Procenjuje se da su žene time pogođene deset puta više u odnosu na muškarce. Tipičan simptom je deformacija palca sa unutrašnje strane stopala, kao i skretanje palca u stranu. Pri tom je zglob palca na nozi često otečen, crven i osetljiv na pritisak. Bolovi mogu, ali ne moraju da se jave. Ako je istovremeno došlo i do zapaljenja, onda to dovodi i do bolova pri hodanju, mogućnost opterećenja stopala je manja, a cipele još više žuljaju i više ne odgovaraju (konflikt sa cipelama). U moguće posledice čukljeva ubrajaju se deformacije manjih prstiju do tzv. kandžastih i čekićastih prstiju, kao i opterećenje susednih zglobova – skočnog zgloba, kolena i kukova

Kada čukljevi treba da se leče?

Čim dođe do deformacije, konzervativnim sredstvima se više ne može vratiti prvobitno stanje. Lakši slučajevi se mogu lečiti lekovima protiv upala, širom obućom, fizioterapijom sa gimnastikom za prste i ulošcima. Takozvane ortoze za stopalo mogu da donesu olakšanje, jer opuštaju prednji deo stopala i koriguju položaj palca. Ako čukljevi dovedu do bolova u stopalu, otežanog kretanja ili posledičnih oštećenja, savetuje se operacija. Izbor metode operacije zavisi od ličnog iskustva i individualne procene lekara koji vas leči.

Kako sprečiti nastanak čukljeva?

Uzrok čukljeva je najčešće kombinacija nošenja moderne obuće i znatnog opterećenja. Visoke štikle i tesne špicaste cipele opterećuju osetljivo prednje stopalo. U idealnom slučaju, treba ih nositi samo povremeno, naizmenično sa udobnom i zdravom obućom, odnosno sa ravnom obućom koja ima dovoljno mesta za prste. Najbolja preventiva bi bila navika da često hodamo bosi. Odlučujući faktor je i rana dijagnostika kod prvih simptoma. Mogućnosti operativne korekcije su brojnije kada se rano postavi dijagnoza.

Prema gore
OKViše informacija