Menu

Savet stručnjaka: Proširene vene

Primarijus dr. Afšin Asadin.

Home » Zdravlje » Savet stručnjaka: Proširene vene - 10.2018

Primarijus dr. Afšin Asadin govori o proširenim venama.

Kako nastaju proširene vene?
Proširene vene se u medicinskom jeziku struke nazivaju varikoznim venama i na glasu su kao najčešća posledica poremećene funkcije vena. Pritom se ne radi samo o estetskom problemu, već i o zdravstvenom problemu koji treba ozbiljno shvatiti. Uzrok površinskih, vijugavih proširenih vena je uglavnom slabljenje zida krvnog suda i venskog zaliska koji se više ne zatvaraju potpuno. Osetljive, proširene, crvenkaste i plavkaste kapilare, koji liče na paukovu mrežu mogu biti prvi znak takve poremećene funkcije.

Da li podno grejanje može da prouzrokuje proširene vene?
Verovatnoća da ćete oboleti od bolesti vena ne povećava se upotrebom podnog grejanja ili odlascima u saunu. Čak ni prekrštene noge kod sedenja ne podstiču nastajanje problema sa venama. Određeni faktori kao što su posao u stajaćem položaju, prekomerna težina, pušenje ili trudnoća ipak pogoduju razvoju varikoznih vena. Proširene vene češće su u starijoj dobi, ali i mladi ljudi često imaju problema s venama. S druge strane, na bazi rezultata istraživanja poznato je da redovno tuširanje toplom i hladnom vodom naizmenično jača zidove vena.

Kako lečiti proširene vene?
Ako patite od proširenih vena ili drugih bolesti vena, posavetujte se sa specijalistom. Danas postoje brojne inovativne metode lečenja. Izbor terapije zavisi od izraženosti proširenih vena, opšteg stanja i starosti pacijenta. U novom postupku koristi se cijanoakrilatni lepak koji se plastičnim kateterom ubrizgava u zid vene. Time se vena trenutno zatvara i kroz nekoliko nedelja zaceli. Za razliku od dobro poznatog postupka sa kateterom, u ovom slučaju nije potrebna opšta ni lokalna anestezija, kao ni kompresivna terapija nakon tretmana lepkom.

Prema gore
OKViše informacija